Individuele inkomenstoeslag
Bent u tussen de 21 jaar en de AOW-leeftijd en moet u langdurig rondkomen van een minimuminkomen zonder zicht op een hoger inkomen, dan kunt u in aanmerking komen voor de individuele inkomenstoeslag. Dit is een jaarlijkse toeslag. Ook mensen met een laag inkomen uit werk hebben hier recht op. De gemeente bepaalt tot welk inkomen er recht is op de toeslag, hoe lang u al van dit inkomen rond moet komen (de zgn. referteperiode, meestal 3 of 5 jaar) en de hoogte van de toeslag. De gemeente toetst per huishouden of er recht is op deze toeslag.
Schoolkosten
De gemeente kan een bijdrage verstrekken in de indirecte schoolkosten van kinderen voor bijvoorbeeld een schoolkamp, schooltas, fiets of leermiddelen. Vraag bij uw gemeente na of er een vergoedingsregeling of kortingsregeling is. De gemeente kan u ook vertellen wat deze regeling precies inhoudt en hoe u deze aan kunt vragen.
Collectieve zorgverzekeringen
Gemeenten kunnen inwoners met een laag inkomen een collectieve ziektekostenverzekering aanbieden. Het gaat altijd om een basisverzekering plus een aanvullende verzekering. De zorgverzekeraar biedt dan een collectiviteitskorting aan. Daarnaast kan de gemeente een bijdrage aan de premie verstrekken. Ook kunnen gemeenten werken met ‘gemeente-pakketten’. Voor dezelfde premie krijgt u dan een uitgebreider pakket aangeboden.
Regelingen voor sport en culturele activiteiten
Veel gemeenten kennen regelingen die de maatschappelijke participatie bevorderen. Denk aan deelname aan een cursus, muzieklessen of lidmaatschap van een sportclub. Deze regelingen voorkómen dat mensen met een laag inkomen in een sociaal isolement terechtkomen.
Vooral grotere gemeenten werken in dit kader vaak met een stadspas. Daarmee krijgt u direct korting. Andere gemeenten hebben een declaratiefonds. U kunt dan uw gemaakte kosten indienen, die door de gemeente tot een bepaald bedrag vergoed kunnen worden. Gemeenten moeten (eventueel met een steekproef) controleren of de kosten echt zijn gemaakt.
Tip: In veel gemeenten kunnen gezinnen die niet kunnen rondkomen tijdelijk hulp krijgen van een voedselbank of kledingbank. Aanmelden gaat via een hulpverlenende organisatie zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk of thuiszorg. Sommige gemeenten hebben meer van dit soort banken. Bij een speelgoedbank kunnen ouders met een klein budget speelgoed voor hun (klein)kinderen verkrijgen, bijvoorbeeld op vertoon van gemeentepas of via een doorverwijzing vanuit de hulpverlening. En er bestaan ook banken voor huisdieren, die voeding en bijvoorbeeld kattengrit aanbieden. Welke banken actief zijn verschilt per gemeente.
De bijzondere bijstand heeft ons erg geholpen bij de aanschaf van de babyuitzet voor onze eerste. ”
— Frank Huizinga, Rotterdam