Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Bijna 18!

Weblog | 11 januari 2016

Vandaag lag er een brief van de Belastingdienst op de deurmat, gericht aan mijn zoon: ‘Beste 17-jarige’. Het onderwerp luidde: ‘Regel je financiële zaken’. Mijn zoon las de brief en reageerde slechts met: “Ha, gratis geld!”

Toen ik de brief ook las, begreep ik wat hij bedoelde. Volgens de brief kun je ongeveer 1000 euro aan zorgtoeslag krijgen, kun je geld terugvragen bij de Belastingdienst als je een (vakantie)baantje hebt, kun je studiefinanciering krijgen, korting op reizen en een tegemoetkoming van DUO als je 18 jaar bent en nog op de middelbare school zit…

Leuker kunnen we het niet maken?

Voor jongeren die bijna 18 worden, is dit allemaal goed en belangrijk om te weten. Want eerlijk is eerlijk: met 18 jaar is je kind voor de Nederlandse wet volwassen! Maar de Belastingdienst vergeet dat “Leuker kunnen we het niet maken” niet altijd opgaat.

Wat ik bijvoorbeeld mis, is een brief aan de ouders. Wat betekent het voor ouders als je kind 18 jaar wordt? Je krijgt immers geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer. Het kan invloed hebben op de hoogte van je huur- of zorgtoeslag. Je kind kan het spaargeld wat je op zijn naam hebt gespaard, opnemen zonder jouw toestemming en verbrassen, terwijl het bedoeld is voor zijn studie!

De lusten én de lasten

Wat ik ook mis, zijn – naast de leuke inkomsten- , de verplichtingen van een 18-jarige. Hij moet bijvoorbeeld zelf zijn zorgverzekering aanvragen. Maar wanneer? En je moet een DigiD aanvragen, zodat hij kan inloggen in de ‘mijn-omgeving’ op websites zoals duo.nltoeslagen.nl en mijn.overheid.nl. Als je dit via je eigen email doet, krijg je een melding als er een nieuw bericht klaar staat. Het klinkt allemaal zo simpel.

Misschien is het beroepsdeformatie, maar ik zie toch een paar beren op de weg. Wat als hij zijn zorgverzekering niet betaalt? Te veel toeslagen ontvangt? Te veel gaat lenen bij DUO? Natuurlijk ben je daar als ouder niet meer verantwoordelijk voor, maar tóch wil je je kind behoeden voor het maken van grote fouten.

Vertrouwen

Ik weet dat mijn kind mijn vertrouwen verdient. Tot nu toe heeft hij laten zien dat hij het kan. Wat maakt het voor mij dan zo lastig? Misschien omdat hij straks, als hij op zichzelf gaat wonen, uit mijn gezichtsveld (lees: mijn invloedzone…) is verdwenen.

Mijn zoon is er klaar voor. Hij wil de uitdaging van volwassenheid en zelfstandigheid aangaan. Mijn taak zit erop.

Hoewel… bij financiële redzaamheid hoort ook, dat als je iets alleen niet lukt (het aanvragen van een lening of hypotheek bijvoorbeeld), je weet waar je terecht kunt voor hulp en advies. En ik hoop dat hij ook daarvoor de weg naar zijn moeder weet (terug) te vinden :-).

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (30)

 • M. Amam op 13 januari 2016, 11:28

  Tot zijn 21ste ben je óók nog verantwoordelijk voor de schulden en financiële dingen die hij of zij uithaalt, kunnen ze het niet bij kindlief halen, dan komen ze naar de ouder(s), zelfs als je kinderen het huis uit zijn...

  Beantwoorden
  • Marion op 14 januari 2016, 22:34

   Kinderen zijn op de leeftijd van 18 jaar voor de Nederlandse wet volwassen. Dit betekent dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor eventuele schulden. Ouders zijn nog wel onderhoudsplichtig totdat kinderen 21 jaar zijn. Dit betekent, dat je moet zorgdragen voor levensonderhoud en eventueel studiekosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van inkomen ouders.

   Beantwoorden
   • Linda ludwig op 26 april 2017, 16:30

    Mijn zoon wordt 18 deze week. Fijn voor hem drama voor mij. Ik heb een wia-uitkering en zit rond bijstandniveau. Het kindgebonden budget valt weg, we redden het op het nippertje. Nu moet ik me drie maanden redden ver onder bijstandniveau, of geen huur betalen. Want mijn zoon krijgt een beurs en aanvullend mma maar die gaan allemaal pas na drie maanden in. Hoe overleef ik deze drie maanden, ik kan wel janken, bel overal achteraan, maar er is geen buffer voor mijn situatie. Hoe is het mogelijk.

    Beantwoorden
    • Irene op 20 februari 2018, 00:14

     Mijn situatie wordt heel moeilijk dit jaar: mijn dochter is 20 en gaat naar school, maar ook mijn zoon wordt dit jaar 18, ik ben een werkende moeder, krijg geen uitkering, maar ook geen alimentatie omdat de rechter besloten heeft dat mijn ex geen draagkracht heeft. Maar ik leef op bijstandsniveau en weet niet hoe ik vanaf zijn verjaardag nog rond moet komen want de kosten voor mijn kinderen blijven hetzelfde.

     Beantwoorden
 • Miranda op 13 januari 2016, 12:57

  Laten we onze kinderen vooral ook leren, dat gratis geld NIET bestaat. Er is altijd iemand die betaalt. Bij recht op belastingteruggave heb je eerst zelf belasting betaald. Lenen, hoe gunstig de rentetarieven ook zijn, kost geld; ook daar betaal je voor.

  Beantwoorden
 • W.A op 13 januari 2016, 22:18

  Financieel blijf je verantwoordelijk tot hun 25e levensjaar.

  Beantwoorden
  • Marion op 19 januari 2016, 13:43

   Dit is niet juist. Voor de Nederlandse wet, zijn kinderen op de leeftijd van 18 jaar meerderjarig. Daarnaast geldt er een onderhoudsplicht voor ouders voor kinderen tot de leeftijd van 21 jaar.

   Beantwoorden
 • Maritha Zoutendijk op 14 januari 2016, 11:00

  Ook als de ouder bijv. een bijstandsuitkering heeft, kan dat van grote invloed hebben op de financiën. De uitkering gaat zo'n €200 omlaag, en ook het spaargeld van het kind mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Er is niemand die je hier iets over vertelt en in feite moet het kind dan zelf betalen voor eten e.d. Probleem is dat kinderen dat niet altijd begrijpen, waardoor er spanningen ontstaan.

  Beantwoorden
  • Marion op 19 januari 2016, 13:40

   De hoogte van de bijstandsuitkering is voor alleenstaande ouders dezelfde als voor een alleenstaande. De toeslag die men eerder kreeg, is niet meer. Daarvoor in de plaats is een verhoging van het kindgebonden budget gekomen. Maar dit stopt op het moment dan een kind 18 jaar wordt.

   Beantwoorden
  • sherida ramdass op 01 februari 2016, 14:22

   Hoi, het klopt precies wat u schrijft; dat sommige kinderen niet het besef hebben dat als ze een eigen inkomen hebben en nog thuis wonen, ze mee moeten betalen. Mijn zoon van 18 heeft studiefinanciering van duo, daar word je als bijstand-ouder niet op gekort. Helaas wil mijn zoon niet meebetalen aan het kostgeld wat ik vraag. Ik vraag 75 euro per maand, dat vindt hij te veel, maar hij eet wel van de boodschappen, gebruikt de douche, internet enz, en ik heb een parttime baan als alleenstaande ouder. Vr. gr. Sherida

   Beantwoorden
 • A. G. op 15 januari 2016, 14:37

  Als mijn dochter straks 18 wordt, valt mijn KGB van € 300,- weg en de kinderbijslag. Dat is in totaal bijna € 400,- per maand!! Dan moet de zorgverzekering betaald worden, schoolgeld en boeken! Ze begint dan net aan een nieuwe opleiding dus veel werken zit er ook niet in. Hoe ga ik dit gat opvullen? Waar kan ik terecht voor bijdragen? Heeft iemand nuttige tips?

  Beantwoorden
  • Marion op 19 januari 2016, 13:35

   Als uw dochter 18 jaar is en nog op het voorgezet onderwijst zit, kunt u een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij DUO (www.duo.nl/bijna18) . Als ze naar MBO (BOL) gaat, dan is de oude studiefinanciering nog van kracht. Naar HBO of Uni, dan wordt het een studielening, met mogelijke gift voor aanvullende beurs. Meer informatie vindt u op de volgende pagina: https://www.nibud.nl/consumenten/verdwijnen-basisbeurs-plaatst-ouders-voor-dilemma/

   Beantwoorden
  • Jettie Terpstra op 19 januari 2016, 23:22

   Als je kind 18 is en nog de middelbare school af moet maken kan hij/zij een tegemoetkoming studiekosten bij Duo aanvragen: een basisbedrag en een aanvulling afhankelijk van inkomen ouders. Daarnaast, ben ik pas veel later achter gekomen, kan de gemeente een garantietoeslag toekennen bovenop de uitkering alleenstaande vanwege inkomensachteruitgang. In de berekening van deze toeslag wordt rekening gehouden met de eventuele Duo bijdrage. Ik weet niet of dit bij iedere gemeente zo is geregeld. Ik was er niet mee bekend en kwam er toevallig twee weken geleden achter.

   Beantwoorden
 • Emanuel op 19 januari 2016, 11:41

  Bij 18 jaar zijn kinderen volgens de wet meerderjarig en handelingsbekwaam, op hun 21ste vervalt de financiële zorgplicht van de ouders/voogd. Bij de wet is wel geregeld dat indien de ouder/voogd acht dat het kind financieel handelingsonbekwaam is, er via rechter een curator aangesteld kan worden.

  Beantwoorden
 • Tio op 24 januari 2016, 17:27

  Woordenboeken bij de kringloop halen, en tweedehands schoolboeken kopen.

  Beantwoorden
 • Sanne op 01 februari 2016, 19:37

  Als ik schulden maak, is het dan zo dat de deurwaarder bij mijn ouders langskomt als er bij mij niets te halen valt? Als ik bijvoorbeeld te veel toeslag hebt ontvangen?

  Beantwoorden
  • Marion op 16 februari 2016, 16:41

   Als je teveel toeslag hebt ontvangen, dien je dit bedrag zelf terug te betalen. Probeer hiervoor een betalingsregeling te treffen met de Belastingdienst. Als je nog thuis woont, kan de deurwaarder in een uiterste situatie boedelbeslag leggen. Meer informatie hierover vind je op de website: www.zelfjeschuldenregelen.nl

   Beantwoorden
 • anoniem op 11 februari 2016, 21:46

  Ik werk 30 uur per week, maar wil graag een fulltime baan. Als mijn kind 18 wordt, vervalt de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Ik kan nu net rondkomen met mijn salaris waar ik na de betalingen van alle vaste lasten netto zo'n 80,- van overhoud. Mijn kind gebruikt het geld van de kinderbijslag nu voor eten en drinken op school en kleding. Het kindgebonden budget wordt gespaard voor schoolkosten als hij naar het mbo gaat, soms als ik niet uitkom met boodschappengeld, gebruik ik wat van het kindgebonden budget. Hoe moet het nu verder als ik geen kinderbijslag en kindgebonden budget krijg. Dan kan ik niet meer sparen en zijn schoolgeld betalen. Het is best lastig om rond te komen van 80,- in de maand, moet dan ook naar de voedselbank. Wat als mijn kind geen baan kan vinden? Hoe verder?

  Beantwoorden
  • Marion op 16 februari 2016, 16:35

   Als uw zoon naar het MBO gaat, dan komt hij nog in aanmerking voor de basisbeurs. De hoogte van de bedragen vindt u op de site van DUO: https://www.duo.nl/particulier/mbo-er/studiefinanciering/bedragen.jsp. Indien hij 18 jaar is en nog op het Voortgezet onderwijs zit, dan kan hij tegemoetkoming scholieren aanvragen: https://duo.nl/particulier/scholier/financiering-voor-scholieren/een-tegemoetkoming-aanvragen.jsp

   Beantwoorden
 • Hermien op 07 maart 2016, 14:11

  Mijn zoon zit in het 2e jaar van het MBO (BOL) en wordt in mei 18. Heeft hij dan recht op de oude Basisbeurs?? Hij moet dus nog een jaar naar het MBO.

  Beantwoorden
 • Bianca op 30 maart 2016, 11:39

  Mijn dochter word in februari 2017 18 jaar en zit dan in haar laatste mbo 2 opleiding. Wanneer moet ik dan duo inschakelen voor bijv haar gratis vervoerpas en de tegemoetkoming scholieren. Wanneer stopt dan de kinderbijslag en moet zij dan zelf haar school lesgeld voor de rest van de maanden betalen.Het zou fijn zijn als ze gratis met vervoer kan gaan, want nu kost het ons enorm veel geld. Blijft toch raar dat ze dit ook niet krijgen maar vanaf 18 jaar, want de kindertoeslag behaald nooit het reis bedrag wat wij maandelijks kwijt zijn en tevens ook zorgt voor nog verdere schulden. Wij kunnen niet aankloppen hiervoor bij de gemeente omdat onze inkomsten hiervoor te hoog zijn.. maar een hoop kinderen die verplicht mbo2 moeten halen zitten hierdoor ook thuis. En dit gaat helaas niet alleen om mensen in de bijstand of andere uitkering maar ook voor de een verdieners.. tis en blijft raar allemaal.

  Beantwoorden
  • Marion op 31 maart 2016, 09:27

   Leerlingen die nog geen 18 jaar zijn en op het MBO zitten, kunnen geen studentenreisproduct krijgen. Dit gaat vanaf 1 januari 2017 veranderen. Dan krijgen ook mbo'ers die nog geen 18 jaar zijn een studentenreisproduct.Bedenk wel, dat het reisproduct een lening is en pas een gift wordt als het diploma binnen 10 jaar wordt gehaald. Maar volgens de site van Duo.nl is het reizen gratis voor jongeren die een opleiding op niveau 1 of 2 volgen. Voor meer informatie, verwijs ik u naar de volgende pagina: https://www.duo.nl/particulier/mbo-er/ov-en-reizen/reisproduct-regelen.jspDe kinderbijslag ontvangt u voor de laatste keer op 1 januari 2017 voor het eerste kwartaal 2017. Daarna stopt het automatisch. Of uw dochter daarna studiefinanciering kan krijgen, kunt u het beste informeren bij DUO.nl

   Beantwoorden
 • corlinda op 10 november 2016, 10:57

  Mijn neefje die na overlijden van zijn moeder bij ons woont wordt in maart 18 jaar. Wij hebben een bijstandsuitkering. Zijn echte vader betaalt niets aan hem. Ik ben voogd maar weet eigenlijk niet zo goed wanneer ik samen met hem de studiefinanchering en beurs moeten aanvragen. Kan dat nu al of pas een maand voor zijn 18e jaar?

  Beantwoorden
 • linda op 11 november 2016, 15:07

  Goedendag, mijn zoon is op 8 november 2016 18 geworden en volgt een mbo scholing, nu vervalt per direct de kb, en de kinderbijslag. Zover was ik al een tijdje, wat ik niet begrijp is dat hij pas een beurs en eventueel een aanvullende beurs krijgt eind januari 2016. Dat betekent dat ik met een klein loontje 800 euro moet overbruggen. Krijgen wij de beurs en aanvullende beurs terug met terugwerkende kracht? Voor de maanden november en december! Zo niet waar kan ik dan terecht... Momenteel heb ik een aanvullende uitkering (helaas)naast mijn baan. Ik begrijp nu, nu ik zelf ook gekort ben in de zorg qua werkuren, hoe mensen in de problemen komen! Een hoop mensen kunnen dit niet overbruggen en waarom is een garantie-toeslag niet in elke gemeente verplicht. En als je gemeente niks doet, aan welke bel kunnen we dan trekken (mensen in deze situatie)?

  Beantwoorden
 • Irene Beijersbergen op 23 januari 2017, 12:41

  Graag zou ik willen weten of een ouder nog kindgebonden budget krijgt als zijn/haar kind op 1 maart 2017 18 jaar wordt, is februari de laatste maand van het kindgebonden budget of is maart de laatste maand?

  Beantwoorden
  • cgravemaker op 24 januari 2017, 10:34

   Het kindgebonden budget eindigt in de maand van de 18e verjaardag van uw kind. Wordt uw kind in maart 18 jaar (ook al is het op de eerste), dan krijgt u het laatste kindgebonden budget dus voor maart. De Belastingdienst betaalt dit bedrag rond 20 februari aan u uit.

   Beantwoorden
 • Wijngaarden op 18 juli 2017, 20:49

  Graag zou ik willen weten wanneer het kindgebonden budget stopt. Mijn kind wordt op 24 sept 2017 18 jaar.

  Beantwoorden
  • cgravemaker op 01 augustus 2017, 14:08

   Het kindgebonden budget eindigt in september 2017, het laatste bedrag ontvangt u voor de maand september, de Belastingdienst betaalt dit bedrag eind augustus uit.

   Beantwoorden
 • Karin op 04 augustus 2017, 13:03

  Wij als ouders hebben voor onze zoon gespaard, ongeveer 12.000 euro. Ik wil niet dat als hij 18 jaar is dit in handen krijgt omdat ik weet dat hij er dan onzin dingen voor gaat kopen. Ik wil eigenlijk pas dat hij het geld krijgt op een moment dat ik dat nodig vind. Nu kan ik het geld naar onze eigen rekening storten maar wordt het belastingtechnisch bij ons spaargeld geteld. Kan ik het op een andere bank zetten waar mijn zoon geen weet van heeft. Heb nu alles gespaard bij de Rabobank en ik het voor zijn 18e naar een internetspaarrekening stort waar hij ook geen afschriften van krijg. Hoe wordt hij dan benaderd als hij 18 jaar wordt?

  Beantwoorden
  • Marion op 07 augustus 2017, 13:46

   Het spaargeld van minderjarige kinderen valt onder het vermogen van de ouders. Hierbij maakt de Belastingdienst geen onderscheid tussen vermogen dat op een spaarrekening op naam van het kind staat en geld dat op een spaarrekening op naam van de ouders staat. Zodra uw zoon 18 jaar wordt, dan is hij voor de wet volwassen en mag zelf beslissen over het geld dat op zijn naam staat. Als u bang bent, dat hij die verantwoordelijkheid nog niet aan kan, dan zou u er voor kunnen kiezen om het gespaarde geld op uw naam zetten. Dit moet u dan wel doen voordat hij 18 jaar is. Om een constructie te bedenken om het gespaarde geld 'ergens te stallen' op zijn naam zonder dat hij daarbij kan komen, is lastig. Zodra hij hier achter komt, kan hij het alsnog opnemen. Mijn advies zou zijn, om met hem te bespreken dat u geld voor hem hebt gespaard voor een bepaald doel (studie, eerste huis oid) en dat u wilt dat het ook daarvoor gebruikt wordt. Samen kunt u bekijken hoe u dit kunt regelen. Bijvoorbeeld door het gespaarde geld voor een bepaalde periode 'vast te zetten', of een spaarrekening bij een andere bank openen dan waar hij zijn betaalrekening heeft. Dan werpt u een drempel op om via mobiel bankieren eenvoudig geld van de spaarrekening naar de betaalrekening over te maken.

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Ik weet dat mijn kind mijn vertrouwen verdient. Tot nu toe heeft hij laten zien dat hij het kan. Waarom vind ik het dan toch lastig?”

— Marion Weijers

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Meerderjarig? Zelf je administratie bewaren!

Een opgeruimde administratie geeft je als jongere overzicht in geldzaken.

lees meer › Artikel
13 september 2019

Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem

lees meer ›Persbericht

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Humanitas geeft Startpunt Geldzaken ruim baan

lees meer › Praktijkverhaal

Interview met Tamar Strietman, Humanitas

lees meer › Special
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer ›Blog
29 augustus 2019

De scholen zijn weer begonnen

lees meer ›Nieuwsbericht
20 augustus 2019

Bijhouden van abonnementen op streamingdiensten

lees meer ›Nieuwsbericht
19 augustus 2019

Minder meldingen bij schuldhulpverlening maar niet minder mensen met schulden

lees meer ›Nieuwsbericht

Student? Maak een begroting!

Ben je student? Gebruik het Nibud-begrotingsformulier en hou overzicht over je geldzaken.

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel