Uw kind heeft een bijbaantje
Misschien geeft u uw kind af en toe extra geld voor klusjes als het gras maaien of de auto wassen. Vanaf zijn 13e mag uw kind ook officieel gaan werken. Daar zijn wettelijke regels en voorwaarden aan verbonden. Daarnaast is het belangrijk dat jullie samen afspraken maken.
Samen afspraken maken
Er zijn ouders die graag zouden zien dat hun tiener wat ‘nuttigs’ gaat doen in een lange zomervakantie. Bijvoorbeeld omdat hij zo zelf geld kan verdienen om zijn dure wensen te realiseren. Maar het kan ook gebeuren dat uw kind vaker werkt dan u lief is of zwaarder werk doet dan u eigenlijk verantwoord vindt.
Probeer er samen uit te komen. Hoeveel uur werken is nog te combineren met school en vrije tijd? Tot hoe laat kan uw kind beschikbaar zijn als oppas als het de volgende dag naar school moet? Hoe gaat uw kind naar zijn werkadres? Betekenen eigen inkomsten dat u ook wat anders verwacht van wat uw kind zelf kan of moet betalen?
Door hier vooraf samen afspraken over te hebben kunt u lastige dilemma’s voorkomen. Spreek ook af wanneer jullie de afspraken weer gaan herzien.
Regels over werk
Vanaf 13 jaar mag uw kind officieel werken, maar er gelden wel regels over wat voor werk uw kind mag doen en hoeveel uur per week hij kan werken. Hoe ouder, hoe meer er mag. Tot hij 18 is mag een jongere geen gevaarlijk werk doen.
- Overzicht wat per leeftijd wel en niet mag (Rijksoverheid.nl)
Toen mijn zoon dreigde te blijven zitten hebben we afgesproken dat hij tot het eind van het schooljaar minder werkt.”
— Mariska Tergouw, Harderwijk