Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

Weblog | 10 december 2018

In drie maanden bewust op budget heb ik veel ontdekt over mijn uitgaven en koopgedrag. Een kwartaal mijn hand op de knip en ik realiseer me dat sommige gewoonten er niet alleen voor zorgen dat ik mijn spaardoelen voorheen niet haalde, maar dat er ook een bepaalde leegte of verveling zit achter dat ogenschijnlijk onschuldige shoppen.

Ik heb een bepaald rijtje webshops dat ik bezoek als ik me verveel. Gewoon, even rondneuzen om te zien wat er is. Ik denk dat ik in de helft van de gevallen iets koop. Leuke kleding voor de kleine, een boek dat nog op mijn leeslijst staat of een toffe rok, waar ook bijpassende laarzen bij horen. Ik sta daar eigenlijk niet zo bij stil.

Je zou denken dat ik er dus behoorlijk hip bij loop en een tevreden consument ben. Helaas: niets is minder waar. Mijn kledingkasten hangen (over)vol, maar toch pieker ik vaak over wat ik aan moet. Dus staan er iedere maand weer dozen van Zalando, H&M en Wehkamp in de gang. De bezorger kent me bij naam en ik hem ook. Ik bedoel maar.

Dit proces herhaalt zich al jaren. We leven in een maatschappij waarin winkelen een hobby is en met de opkomst van online shoppen is het nog makkelijker om je winkelmandje te vullen. Maar waarom winkel ik – net als veel anderen – zo graag? Wat is de daadwerkelijke behoefte achter mijn shopgedrag en waarom probeer ik deze met winkelen te vullen?

Zelf geld verdienen

Ik besluit terug te gaan naar mijn jeugd. Ik ben niet arm opgegroeid, maar rijk waren we niet. We hadden altijd te eten, een dak boven ons hoofd en ik heb een prima jeugd gehad, maar mijn ouders werkten hard om de eindjes aan elkaar te knopen. Soms lukte dat goed, maar soms ook net niet. Dat merk je als kind. Zorgen over geld of ergens niet aan mee kunnen doen, omdat er geen budget voor is, dat krijg je wel mee.

Dat neem ik hen niet kwalijk, maar een goed financieel voorbeeld heb ik daarom niet gehad. Dus toen ik zelf mijn eerste, zuurverdiende salaris kreeg, wilde ik dat eindelijk eens zorgeloos uitgeven. Merkkleding kopen, op vakantie naar Lloret de Mar, uit eten, ik genoot met volle teugen.

Geld uitgeven = genieten

Nu ik erop terugkijk, is dat duidelijk overcompensatie voor wat ik heb gemist. Op de een of andere manier vond ik dat genieten gelijk stond aan geld uitgeven. Jezelf trakteren op iets moois, leuks of lekkers, want dat had ik wel verdiend. Ik praatte mijn gedrag goed, want dit had ik immers allemaal gemist en nu ik het wél kon betalen, mocht ik eindelijk los.

Natuurlijk waren mijn middelen niet voldoende om alles te kopen wat mijn hartje begeerde. Maar ik deed goed mijn best om al het geld dat binnen kwam , direct weer uit te geven. Sparen? Geen moment stond er ook maar een stuiver op mijn spaarrekening. Je zou denken dat ik een keer verzadigd zou raken van al dat shoppen. Ik bedoel: op een gegeven moment heb je genoeg, toch? Je kledingkast is vol, je huis is ingericht en je kunt stoppen met uitgeven.

Consumeer, meer, meer

Helaas bleef er nog altijd veel meer te wensen over. Materialisme blijft knagen, hoeveel spullen je ook koopt. Ik fantaseerde over het perfecte plaatje, waar mijn aankopen aan zouden bijdragen. De rok zou ik dragen op een bepaalde afspraak, het boek zou ik lezen op vakantie en die nieuwe kleur nagellak zou fantastisch staan tijdens een avondje uit.

Kopen voor de perfecte versie van jezelf

Ik kocht spullen voor een perfecte versie van mijzelf: een ideaalbeeld. Maar de kleding zat me niet lekker en ik voelde me er niet comfortabel in, dus was het kastvulling: ongedragen en vaak nog met kaartjes eraan. Telkens als ik in mijn kast keek, was ik teleurgesteld. De perfecte outfit die ik nooit droeg. Boeken die ik niet las en accessoires waar ik geen raad mee wist .

Ik zou die spullen nooit met genoegen gaan dragen of gebruiken. Dus plezier beleefde ik eigenlijk niet aan mijn aankopen. En daarom kocht ik dan weer iets nieuws, dat was ik immers gewend. Op een gegeven moment zag ik door alle bomen het bos niet meer. Of beter gezegd: door alle zooi zie je niet wat echt waardevol is.

Consuminderen is hard werken

Bewust op budget gaan is in financieel opzicht misschien wel het beste dat ik in jaren heb gedaan. Eerlijk is eerlijk: het kost ontzettend veel moeite om los te komen van mijn gedachteloze koopdrang. Maar oefening baart kunst en het lukt me steeds beter om het achteloos consumeren en mijn materialisme los te laten.

Het is een worsteling, want er zijn ontiegelijk veel prikkels in onze maatschappij, die me (on)bewust smeken om te shoppen. Zoals de hoofdrolspeler in één van mijn favoriete films (vrij vertaald) zegt: ‘Marketing zorgt ervoor dat we spullen kopen die we niét nodig hebben, van geld dat we niét bezitten, om indruk te maken op mensen die we niét mogen‘, aldus Brad Pitt in Fight Club.

Geld en gedrag

Gepersonaliseerde reclames op social media, overgewaaide shopping trends (zoals Black Friday) en zoveel meer invloeden van de media: het is niet gek dat ik steeds vaker verleid word mijn portemonnee te trekken. En het werkt. Maar worden we echt gelukkig van al dat shoppen? Ik niet, zo merk ik na drie maanden consuminderen.

Ik heb al drie maanden geen kleding gekocht, geen schoenen geshopt en geen magazines of nagellak aangeschaft. Het is pittig om mijn ingesleten gedrag te veranderen, dat geef ik toe. Impulsaankopen zijn, zeker online, zo gedaan. Hoewel het wennen is, lukt het steeds beter. Dat geeft moed.

Ik voel me op een verrassende manier zelfs tevredener over mijn leven en wat ik wél heb. Blijkbaar heb ik niet altijd meer nodig om gelukkig(er) te zijn en draagt bewustzijn misschien wel meer bij aan geluk en tevredenheid dan shoppen. En zo wordt mijn derde bewust op budget-blog ineens een diepgaande blog vol zelfreflectie op mijn geld en gedrag. Maar dat psychologische principes invloed hebben op geld en gedrag wisten ze bij het Nibud natuurlijk allang ;-).

Tot een volgende maand, in het nieuwe jaar! In tegenstelling tot wat de meeste mensen doen op 1 januari, zeg ik mijn sportschoolabonnement juist op. En zo schrap ik budget-technisch meer goede voornemens. Maar daarover meer in 2019. Alvast fijne feestdagen en een (financieel) gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst!

Lindsay

Reacties (9)

 • Lindsay de Sain op 14 december 2018, 14:04

  Hey Elise, dank voor je reactie, wat fijn om te lezen dat er meer mensen in hetzelfde schuitje zitten. Bewustwording is soms inderdaad confronterend, maar wat je schrijft: geluk vs consumeren. Ook fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar (met een nieuwe blog :-) Groeten, Lindsay

  Beantwoorden
 • Elise op 14 december 2018, 08:02

  Wauw!wat goed! Geluk versus consumentisme. Bewust bezig met je (koop)gedrag kan dingen verhelderen en er een licht op laten schijnen. Zelf herken ik het ook, kopen om me prettiger te voelen, ben me er bewuster van nu. Ook ben ik in een geldclubje, budgetteren en begroten , heel confronterend wat ik allemaal vermijd. Moeilijke dingen omzeilen, struisvogelpolitiek, nu dus even open en bloot. Het gaat al veel beter met uitgeven, administratie vergt nog steeds aandacht, want je gedrag veranderen kost tijd. Bedankt voor jou blog en fijne feest dagen. Elise

  Beantwoorden
 • Cornelie de Klerk op 13 december 2018, 12:12

  Beste Lindsay, Heb je wel eens gedacht aan een "Capsule" garderobe? Dat is een samenhangend en combineerbaar geheel aan kledingstukken (hoeven er niet veel te zijn), waardoor je voor elke gelegenheid iets hebt om aan te trekken. Kijk maar eens op internet onder het woord Capsule Wardrobe. Er staan ook leuke voorbeelden op Pinterest, uitgaande van 1 of 2 basiskleuren die jou goed staan. Het heeft mij ontzettend geholpen om nooit meer zomaar kledingstukken aan te schaffen. Je kunt uitgaan van wat je nu hebt en dan langzaam maar zeker naar zo'n capsule garderobe toewerken. Veel plezier met het opbouwen.

  Beantwoorden
 • Bouk op 12 december 2018, 09:59

  Lastig is het om ook hier een nieuw "ritme" in te vinden hè? Wanneer de knop om is taal je niet meer naar funshoppen en zul je als je wat nodig bent, er vaak niet eens zin aan hebben om wat uit te moeten zoeken. Tenminste, zo is het bij mij gegaan. Ik ben nu 3 jaar "bezig" met ontspullen, weggeven geeft zo'n goed gevoel! Ik heb mezelf een financieel doel gesteld, en gehaald door gewoon minder te kopen....want het is vaak echt niet nodig. Ik hou van lezen, ik ga nu naar de bieb. Kleding koop ik amper, alleen als het noodzakelijk is, spullen voor in huis? Niet nodig, ik heb mooie spullen....maar die knop moet eerst om

  Beantwoorden
 • Lindsay de Sain op 12 december 2018, 09:46

  Wauw, wat een ontzettend mooie quotes Ton, die schrijf ik op om te onthouden, dankjewel voor je reactie :-) Groeten, Lindsay

  Beantwoorden
 • Ton Verkerk op 12 december 2018, 09:34

  Ik heb het niet zelf verzonnen maar van horen zeggen. "Wanneer genoeg te weinig is, is niets genoeg". "Denk je gelukkig te zijn met wat je nog niet hebt als je niet gelukkig ben met wat je wel hebt? "We zijn niet rijk door wat we bezitten maar door waar we van genieten". Doe er je voordeel mee. Ton

  Beantwoorden
 • Désirée van der Linden op 11 december 2018, 18:37

  Ik heb met mijzelf de afspraak dat er pas iets nieuws in mag komen als het oude eruit gaat. Dat geldt voor alles: meubels, beddengoed, kleding, schoenen. Daarnaast merk ik aan mijzelf dat mijn smaak steeds simpeler wordt. Waarom van elk kleur shirtje bijpassende sieraden?? Basissieraden zijn mooi genoeg! Heel fijn om steeds lichter te leven!

  Beantwoorden
 • Lindsay de Sain op 11 december 2018, 15:29

  Hi Anke, bedankt voor je reactie en tips. Ik heb inderdaad al flink wat zakken naar de kledingcontainer voor het goede doel gebracht, dat geeft letterlijk en figuurlijk meer ruimte :-). En voorlopig hoef ik niets nieuws, maar ik sta zeker niet negatief tegenover tweedehands, ook vanuit duurzame principes en de fast fashion. Groeten, Lindsay

  Beantwoorden
 • Anke Noordzij op 11 december 2018, 15:18

  Lindsay zou kunnen proberen haar weinig of niet gedragen kleding naar een tweedehands kledingwinkel te brengen. Ze kan er dan nog geld voor krijgen en een ander is er misschien heel gelukkig mee. Het "dichte bomenbos" wordt zo ook weer wat overzichtelijker. Als je toch aan nieuwe kleding toe bent, kijk dan voor jezelf ook eens in een tweedehands kledingshop. Soms vind je er dure merkkleding voor een koopje. En hergebruik is nog duurzaam ook.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Ik shopte om de verkeerde redenen en kocht spullen voor een perfecte versie van mijzelf: een ideaalbeeld.”

— Lindsay, online redacteur

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog