Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

Weblog | 8 februari 2019

Dit is alweer mijn vijfde Bewust op budget-blog. Toen ik startte bij het Nibud, werd ik geïnspireerd om zuiniger met mijn middelen om te gaan. Ik merk daarbij dat ik, sinds de start van mijn blog-serie, steeds gemotiveerder word. Niet alleen vanuit financiële overwegingen, maar ook omdat ik meer nadenk over thema’s als duurzaamheid en consuminderen.

Ik ben 35 en herinner me nog goed de Vrekkenkrant uit de jaren ‘90. De vrekken achter deze krant wilden een sobere levensstijl promoten, waarbij je flink kon besparen. Consumenten stuurden zelf ook tips aan de Vrekkenkrant. Sommige tips waren ietwat vergezocht, zoals het hergebruiken van theezakjes door deze aan een waslijn te hangen. Ook schiet me een tip te binnen, waarbij de vrekken in een soort slaapzak op de bank zaten, om zo stookkosten te besparen.

Verwarming uit, huisvesten en sloffen aan

Deze tip lijkt misschien wat ouderwets, maar ik heb ‘m anno 2019 gewoon weer in ons huishouden geïntroduceerd. Onze verwarming heeft een aantal vooraf ingestelde programma’s, zoals: ‘Thuis’, ‘Weg’ of ‘Nacht’. ’s Ochtends, voordat we naar ons werk vertrekken, stond de verwarming tussen 06.00 en 08.00 uur altijd aan. Om onze stookkosten te verlagen, besloten we in de ochtend de verwarming niet meer voor die twee uurtjes aan te zetten. In plaats daarvan dragen we een huisvest over onze kleding en daarbij hoge pantoffels, tot ver over onze enkels.

Het was even wennen, maar nu weten we niet beter. Zelfs ons dochtertje van bijna 4 weet dat ze ’s ochtends een extra vestje over haar kleding moet dragen. De verwarming gaat vanaf 17.00 uur aan, zodat we er ’s avonds wel warmpjes bij zitten. Onze verwarming staat als we thuis zijn op 19 graden. Dat is een graadje lager dan vroeger, maar wij ervaren dat nog als warm genoeg gedurende deze wintermaanden.

118

zijn de kosten per maand voor het gastarief voor gemiddeld alle woningen

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2019)

Om 21.00 uur gaat de verwarming uit, want gemiddeld duiken we rond 22.00 uur onder de wol, dus dat laatste uurtje blijft het huis nog warm genoeg. En als we het fris hebben, dan pakken we gewoon ons huisvest of een dekentje op de bank. We hebben een hoekwoning, dus volgens de Nibud-cijfers zouden we gemiddeld € 125,- per maand kwijt zijn aan gasverbruik.

Het geeft daarom best een kick om te zien dat we met onze hoekwoning ruim onder dat gemiddelde verbruiken. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook omdat we minder gas verbruiken, wat beter is voor het klimaat. Een gezondere portemonnee én een gezondere wereld.

December was mild, dus hebben we vooral op het gasverbruik een flinke besparing gerealiseerd.

Januari was een koudere maand met sneeuw en ons maandbedrag is in 2019 naar beneden bijgesteld, maar toch kon het nog minder.

Douchen met een wekker

We zijn ook onder het peil gedoken betreft het waterverbruik voor een gezin van drie personen. Douchen stond voor mij gelijk aan ontspanning, dus ik douchte altijd ’s avonds voor het slapen gaan. Ik douche niet iedere dag, want daar wordt mijn huid niet blij van, maar lang onder de douche staan, was aan mij wel besteed. Ook mijn dochter vindt lang douchen heerlijk en zo gebeurde het wel eens dat zij lekker onder de douche aan het spelen was, terwijl ik op zolder de was ophing.

Sinds we strenger op ons waterverbruik letten, douchen we maximaal 5 minuten. Met een eierwekker. Zo is het voor haar duidelijk dat we niet (te) lang onder de douche staan en ook voor mij is het een goede reminder om niet onnodig lang te douchen. Natuurlijk draaien we de kraan uit tijdens het wassen van onze haren, net als tijdens het tanden poetsen.

85

is de jaarlijkse besparing, wanneer je 5 minuten doucht in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten.

Bron: Nibud prijspeil 2019

Ons huis heeft een cv-ketel op zolder en we hebben geen thermostaatkraan, dus het duurt altijd even voor het water warm is. Sinds kort vangen we daarom het (koude) water op, dat doorloopt wanneer de douche warm wordt. Dat is bijna een hele emmer vol, wat normaal gesproken zo door het afvoerputje zou wegstromen. Met die emmer geef ik de planten water of spoel het toilet door. Sommigen noemen dit vrekkig, maar als ik zie hoe ons waterverbruik is gekelderd door deze kleine aanpassingen, noem me dan maar een vrek.

Nachtelijke wasjes en sluipstroom minimaliseren

Tot slot hebben we gekeken of we op ons elektriciteitsverbruik kunnen besparen. Zo gebruiken we de wasmachine en vaatwasser voortaan met een uitgestelde timer. We wassen nu onze kleding en vaat ’s nachts, omdat wij gebruik maken van het daltarief. Ik stel de timer zo in, dat de was ’s ochtends klaar is. Ik was bang dat we wakker zouden worden van het centrifugeren, maar gelukkig slapen we daar gewoon doorheen. Ik hang de was ’s ochtends snel op, wat me hooguit 5 minuutjes extra kost. Want met een gezin is de ochtendspits al druk genoeg ;-).

Een gewoonte die we onszelf ook hebben aangeleerd, is de stekkers eruit trekken bij veel apparaten die we niet gebruiken. Want dat scheelt sluipverbruik. Zoals de wasmachine. De stekker hoeft overdag echt niet in het stopcontact te zitten. Ik doe de wasmachine ’s avonds als ik naar bed ga aan, en de volgende ochtend gaat de stekker er weer uit. Ook het koffieapparaat, de waterkoker, de opladers van onze mobieltjes en andere stekkers uit het stopcontact halen, hoort nu bij onze gewoontes.

Natuurlijk kun je van sommige apparaten, zoals je koelkast of cv-ketel, de stekker er niet uithalen. Maar het verbaasde me hoeveel stekkers er eigenlijk standaard in onze stopcontacten zaten, zonder dat we de apparaten op dat moment gebruikten.

Vrek of verstandig?

In mijn beleving zijn het kleine aanpassingen die even wennen zijn, maar haalbaar voor ons huishouden. De verwarming een graadje lager, ’s ochtends een dik vest dragen, kort(er) douchen, water opvangen, stekkers eruit en gebruik maken van het daltarief.

Ik vertelde in mijn allereerste Bewust op budget-blog dat ik van nature niet bijzonder bewust met mijn geldzaken bezig ben. Het is voor mij daarom bijzonder om te ontdekken dat het anders kan. Na drie maanden biechtte ik op dat ik door de blogs veel nadenk over mijn gedrag rondom geldzaken. Deze persoonlijke bewustwording is erg waardevol. En natuurlijk past het bewust omgaan met gas, water en licht net zo goed bij besparen als zelf lunch meenemen naar je werk of weekboodschappen in de aanbieding doen.

Bewust op budget gaan, betekent voor mij keuzes maken. Wat vind ik belangrijk? Uitgebreid en lang douchen? Blijkbaar niet zo belangrijk. En zelf mijn bammetjes smeren voor de lunch en een dikker vest aan, zodat de verwarming lager kan, heb ik graag over voor de besparing die dit oplevert. Het geld dat we besparen, stop ik met liefde bij onze buffer of in het spaarpotje voor onze eerste autovakantie samen als gezin.

Natuurlijk realiseer ik me dat zuinig leven voor sommige mensen pure noodzaak is en dat wil ik absoluut niet bagatelliseren. Maar voor mij persoonlijk is het grip krijgen op geld en het bewust omgaan met mijn budget, de grootste winst. En ik heb buitengewoon veel bewondering voor mensen die al jaren bewust met hun budget omgaan, vrijwillig of niet-vrijwillig.

Heb jij nog bespaartips op het gebied van gas, water en licht? Ik ben benieuwd! Tot de volgende maand!

Reacties (17)

 • Natalie Oosterom op 23 juli 2019, 11:40

  Ik probeer december te halen zonder verwarming en trek een trui aan. November haal ik meestal wel. Zuinig leven is voor sommige mensen een noodzaak. Lang douchen is voor niemand een noodzaak en dagelijks poedelen in een ligbad al helemaal niet. https://www.bvanerve.nl/onderhoud-en-installaties

  Beantwoorden
 • Piet op 01 maart 2019, 20:54

  @ Rianne Kramer, beantwoord knop onder je bericht werkt niet, je vraagt wat je nog meer kunt doen, simpel, nog minder gebruiken, bij mij komt het deze dagen binnen niet boven de 15 graden, en dat went, zorg dat je lekker bezig blijft, en die riado hoeft echt niet uit, ik heb een oude philips radio gerepareerd(ik denk jaren 60,70 ofzo? Was er zelf toen nog niet, maar deze verbruikt slechts 4 watt, dat is minder dan een stekkerdoos met lampje erin welke ik gekocht heb om stoom te besparen, niet doen dus, die dingen kosten juist meer stroom, zeker als je er niet continu mee bezig bent, mijn vaat spoel ik altijd voor zonder zeep, het water daarvan gebruik ik in de tuin.

  Beantwoorden
 • Francine Pannebakker op 13 februari 2019, 14:09

  Door de energiebelasting en toeslagen zijn mijn bezuinigingen niet voordelig: mijn maandtarief bij Essent is bijna 50 euro per maand opgetrokken. Ik heb navraag gedaan bij Essent. Mijn tarief staat vast maar de belastingen en netbeheerkosten zijn hier debet aan. Niet erg opwekkend....

  Beantwoorden
 • MIna op 12 februari 2019, 10:42

  Hoi Rianne, ik zou je energiebedrijf opbellen en vragen of er iemand eens met je mee kan kijken want er gaat iets fout in jou woning. Overstappen kan zeker lonen in ieder geval ga hier mee aan de slag. En wat ook handig is om bij het sociaal wijkteam langs te gaan en hun laten bellen. (werkt het zeker). Heel veel succes en hoop op een geld terug jaar voor jou!

  Beantwoorden
 • clara 10 februari op 10 februari 2019, 20:07

  In daluren stroom zit geen verschil meer met stroom overdag dus dat klop niet meer.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 11 februari 2019, 08:47

   Hi Clara, bedankt voor je reactie. Bij mijn energieleverancier heb ik de keuze, dus voor mij geldt dit wél :-) Anders zou ik dat natuurlijk ook niet schrijven ;-). Dit heet enkeltarief en dubbeltarief. Bij enkeltarief betaal je één tarief voor alle stroom die je verbruikt. Bij dubbeltarief betaal je twee verschillende tarieven: het daltarief en het normaaltarief. Dan kost de stroom die je ‘s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen verbruikt, minder dan tijdens de overige uren. Vroeger heette dit dag- en nachtstroom. Groeten, Lindsay

   Beantwoorden
 • gerrit mans op 10 februari 2019, 13:09

  hallo mensen besparen leuk en goed maar het jaar daarop wordt je door onze regering gestraft te weinig verbruik belasting noem ik dat,maar in opstand komen doen we niet voor veel mensen is de rek eruit met besparen zeker voor bejaarden en zieken

  Beantwoorden
 • Minouck op 10 februari 2019, 10:56

  Hoi Rianne, Ik zou overstappen op een andere leverancier. Dat kan vele Euro’s schelen. Succes!

  Beantwoorden
 • F. op 10 februari 2019, 09:29

  Dag, ik lees de blog met interesse. Mijn ruim 7 tips: 1) Afwassen. Als single had ik altijd het dilemma: de afwas opsparen voor afwassen in een teil met een sopje (rommelig aanrecht en minder ruimte om te koken) of alles meteen afspoelen (veel watergebruik). En dan ook nog, wel of niet naspelen zodat de zeepresten weg zijn? Dat dilemma is nog niet definitief opgelost, maar één mogelijkheid is deze. Bij Ikea hebben ze momenteel grote plastic bewaardozen van 20 x 30 cm. Daar was ik één keer in af met een sopje (water kook ik in de waterkoker, scheelt gas), dat water doe ik weg en de tweede keer haal ik de hele afwas door dezelfde bak, die dan alleen water heeft (geen afwasmiddel). Dat water bewaar ik en als ik weer moet afwassen vul ik het bij met gekookt water uit de waterkoker plus wat afwasmiddel. Zo gebruik ik hetzelfde water twee keer. 2) Verder kun je nadenken over Wat maakt nu dat afwas vuil is? Dat is vooral A vet en B dat het aangekoekt is, oftewel het vocht is verdampt. Het spoelen (bij B) hoeft dan niet een heel geboen te zijn. Je kunt volstaan met 1x door een teiltje met water te halen en het aangekoekte eten even de tijd geven het vocht weer op te nemen. Bij A (vet) idem. Dat wordt door warm water opgelost OF afwasmiddel. Het is mijn ervaring dat je niet altijd persé met warm water hoeft af te wassen. (Warm water is vooral aangenaam voor je handen.) 3) Tandenpoetsen. Een glas gevuld met water. Daar de tanden mee spoelen (zoals op de camping) en daarna de tandenborstel. 4) Gezicht wassen. Dat water opvangen in een kleine afwasteil (of de eerder genoemde Ikea-bak van 20 x 30 cm) en voor het toilet gebruiken. 5) Bij toiletgebruik daarna éerst handen wassen (water wordt opgevangen in de teil) en bij kleine bah dat water gebruiken om het toilet door te spoelen. (NB voor wie een badkamer met toilet heeft.) 6) Koken. Snelkookpan! Het grote voordeel is dat je in dezelfde tijd veel volwaardiger kunt eten. Bijvoorbeeld zilvervliesrijst koken duurt dan 18 minuten in plaats van 40 - scheelt energie - en ondertussen kun je je curry (ik zeg maar wat) maken. 7) Douchen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar mij is het gelukt om mijn haar te laten wennen aan alleen spoelen met warm water. Dat scheelt in de kosten (geen shampoo meer nodig), maar ook sta ik sindsdien van Euh, wat doe ik eigenlijk onder die douche? Dus men kan ook volstaan met de douchekop pakken, zich actief even af te spoelen en dan de kraan uit te doen. Dan heeft men gedoucht in, zeg, 30 seconden. Het is het passief onder de douche staan (en je gedachten laten afdwalen) dat verraderlijk is. Er bestaan overigens ook badkamer-zandlopers, met zuignap voor tegels, van 2 minuten.

  Beantwoorden
 • W. op 09 februari 2019, 18:16

  Goede bespaar tip,trek de stekker uit de horizon box van ziggo.doe hem alleen aan als je tv kijkt,deze is een stoomvreter,vang het regenwater op en spoel de toilet door met water uit de regen ton,ga over op led verlichting en zet 2 uur voor het naar bed gaan de kachel op18 graden en pas weer aan als je er uit bent.

  Beantwoorden
 • Rianne Kramer op 09 februari 2019, 17:25

  Goedendag , al jaren staat bij mij de thermostaat overdag op 19 en om 20.00 uur zet ik hem op 15.5. Zit de hele dag met thermo t.shirt, dikke trui en s'avonds met dikke plaid. Ik heb een huurwoning, met recht een doorwaai woning. Zit ik achter de computer, waaien de papieren van het bureau bij harde wind. Verhuurder gebeld, plak de roosters maar dicht. Jaren geleden nieuwe ramen met roosters gekregen die je open en dicht kunt zetten. Maar open of dicht maakt geen enkel verschil. Moest bij de jaarafrekening € 237,00 betalen. Schrok mij wild. Kreeg altijd € 50,00 of € 60,00 terug. Reactie gas leverancier: strenge winter, dus meer gestookt. Te lang douchen, Ik heb het record snel douchen gebroken, nog geen 2 min. Zit met 3 lampen s'avonds aan en ben echt bewust bezig met alles zuinig aan. Was automaat staat 1 x p. 14 dagen aan, weet dus niet waar ik nog meer op moet bezuinigen. s 'avonds 20.00 gaat tv pas aan, radio nooit aan. Maar betaal mij ondertussen blauw aan energie maatschappij. Wie o wie heeft een idee???????????

  Beantwoorden
 • Kees.g op 09 februari 2019, 12:00

  Slimme tips weer Lindsay. Goed bezig! Ik zag laatst hele kleine ventilatortjes voor onder je radiator. Zo wordt de warme lucht sneller verdeeld en kun je nog wat later je verwarming aanzetten.

  Beantwoorden
 • Leo v dijk op 08 februari 2019, 23:10

  Gebruik om de verlichting en radio tv aan en uit te doen een afstand bediening dat aan en uit kunt zetten,geen last van sluipstroom en in een keer klaar te koop bij Kruitvat en goedkoop

  Beantwoorden
 • jk van reijswoud op 08 februari 2019, 20:53

  IK HEB EEN PAAR WARMTE TIPS radiator folie achter de verwarming plaatsen scheelt een hoop de warmte gaat naar binnen in plaats naar buiten via de buitenmuur een onnesie warmte pak kopen is overal te koop is lekker warm over dag en snachts qua stroom. gebruik ik allemaal zuinige lampen scheelt erg veel in stroomverbruik en even gechekt welke aparaten het meeste stroom verbruiken die heb ik weg gedaan en koos voor en alternatieve oplossing en het werkt echt vriendelijke groet ik hoop dat jullie er wat aan hebben

  Beantwoorden
 • Edwin op 08 februari 2019, 19:43

  Ik vind de Centrale verwarming het duurste van alles . stel je jaar afrekening op 2.000 € dan moet je daarover 21 % BTW betalen is 420 € . De oplossing is Een Power Heater 350 watt in de 220 v stop contact . voor 25 € bij BOL . ongeveer 3 uur warmte voor 0,20 cent Met thermostaat op elke graad en timer aan / uit . Ga je naar de caravan , / tent of vakantie huisje kan je het meenemen .

  Beantwoorden
 • Waarle G.c. Sr op 08 februari 2019, 18:53

  Ga zo door

  Beantwoorden
 • Peter vd z op 08 februari 2019, 17:14

  Hallo allemaal Voor de eerste keer even gekeken op deze site en leuk en nuttig voor veel mensen Wij zijn al een wat ouder stel en hebben de kolenkachel en een keer douchen in de week nog meegemaakt. Maar douchen nu ook een keer p dag , maar kort en is genoeg . Hebben en kunnen door omstandigheden ook met zonnepanelen de stroom opwekken en is zeer verstandig . Ook verwarmen gaat heel verstandig bij ons. Maar als tip voor bij de mensen waar het mogelijk is weer de ouderwetse winterkamer creeren . Dmv de tegenwoordig grote huiskamers intiem verkleinen door schuifwand, wand met deur of goed isolerende gordijnen . De heb dan in de winter deze kleinere kamer zo warm en veel goedkoper stoken Succes met de site en besparing mensen

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Sinds we strenger op ons waterverbruik letten, douchen we maximaal 5 minuten. Met een eierwekker. ”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog
11 december 2018

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

lees meer › Blog