Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

Weblog | 8 januari 2019

Allereerst wil ik jullie het allerbeste voor 2019 wensen. Op een (financieel) gezond en gelukkig nieuw jaar! Ondanks dat 1 januari eigenlijk een dag als alle anderen is, motiveert een fris, nieuw jaar velen toch tot het maken van goede voornemens. Afvallen, sparen, sporten, het zijn de gebruikelijke voornemens die je veel hoort in deze tijd. Daarom is januari vaak een ontzettend drukke maand in de sportschool. Maar mijn sportschool heeft in 2019 één lid minder, want ik heb mijn abonnement opgezegd.

Ik hou van sporten. Dat is niet altijd zo geweest, maar zo rond 2009 raakte ik besmet met het sportvirus en sindsdien sport ik regelmatig. Hardlopen doe ik buiten, maar ook bij de sportschool kwam ik graag. Bodypump, pilates of yoga, ik volgde vooral groepslessen. Maar een sportschoolabonnement zoals het mijne, kostte me 40 euro per maand. En sinds ik bewust op mijn budget let, vroeg ik me steeds vaker af of ik dat bedrag niet liever wilde (be)sparen.

Gratis sporten en sportieve meevaller

Ik besloot me online te oriënteren op gratis sportprogramma’s. En die blijken er genoeg te zijn! Omdat ik al bijna 10 jaar regelmatig sport, ken ik de oefeningen goed. Het risico op blessures is daarom klein, want door ervaring ken ik de juiste houding voor de sporten die ik graag beoefen.

Op YouTube kun je hele verzamelingen aan krachttraining, yoga en andere sporten vinden. Duidelijk uitgelegd en helemaal gratis. Ook zijn er op Pinterest ontzettend veel trainingsschema’s met plaatjes en uitleg te downloaden, helemaal voor nop. De overvloed aan online work-outs trok me over de streep om mijn sportschoolabonnement op te zeggen. Daar kreeg ik nog een sportieve meevaller bij cadeau.

Op mijn sportschool dien je je opzegging fysiek aan de balie te doen. Zo geschiedde. De medewerker vroeg waarom ik mijn abonnement wilde opzeggen. Ik antwoordde eerlijk: uit budgetoverwegingen. Hij vroeg niet door, maar noteerde mijn reden in het systeem. Mijn abonnement zou in principe nog twee maanden doorlopen, dus ik verwachtte dat deze nog zouden worden afgeschreven.

Groot was dan ook mijn verbazing toen dit niet gebeurde. Toen ik belde om opheldering te vragen, vertelde de financiële afdeling dat ze, gezien mijn reden tot opzegging (budget), coulant wilden zijn en daarom per direct mijn abonnement hadden stopgezet. Sportieve meevaller!

Schrappen = besparen

In mijn eerdere blogs vertelde ik al dat ik geld bespaar door zelf lunch mee te brengen naar mijn werk. Maar ook onnodige impulsaankopen en gedachteloos shoppen zijn bijna volledig uit mijn systeem geschrapt. Daarnaast ben ik eens kritisch naar een aantal abonnementen gaan kijken en heb #geldvoornemens gemaakt om te besparen in 2019.

Mijn #geldvoornemens voor 2019

De afgelopen periode heb ik deze zaken volledig geschrapt of in kosten verlaagd.

 • Mijn mobiele telefoonabonnement omgezet naar een sim-only abonnement.
  Besparing? € 17 per maand.
 • Ons alles-in-een-abonnement voor televisie, vaste telefoon en internet omgezet naar alleen een internetabonnement.
  Besparing? € 30 per maand.

Bellen met de huistelefoon gebeurde sowieso al nooit (meer), maar ik was wel enigszins huiverig voor het opzeggen van de televisie. Wat blijkt? Ik mis er niets aan. Je kunt (bijna) alles online terugkijken.

 • Zoals genoemd, de sportschool volledig geschrapt.
  Besparing? € 40 per maand.
 • Vanaf 1 januari moeten we zelf het huis schoon houden, want de kosten voor een schoonmaakster hebben we ook geschrapt.
  Besparing? € 150 per maand.

Dit is eerlijk toegegeven de besparing waar ik persoonlijk het meest tegenop zie. Ik werk 32 uur per week, net zoals mijn partner. We hebben een druk gezinsleven, beiden hobby’s die tijd vragen (zoals bijvoorbeeld sporten) en dat betekent dat we ongeveer 4 uur per week aan vrije tijd inleveren om voortaan zelfs ons huis te poetsen.

Ik besef me uiteraard heel goed dat besparen door het schrappen van een schoonmaakster, uitgaat van de luxepositie überhaupt een schoonmaakster te (kunnen) betalen. Maar vanaf 2019 steek ik zelf de handen uit de mouwen. De besparing is me meer waard dan het opzien tegen de wekelijkse poetsbeurt. Zoals je in de #geldvoornemens-video van mijn Nibud-collega’s kunt zien, gebruik ik deze 150 euro per maand om extra af te lossen op onze hypotheek.

 • Niet meer naar de schoonheidssalon.
  Besparing? € 43 per maand.

Eveneens een besparing in de categorie luxe. Ik bezocht in 2018 regelmatig een schoonheidssalon voor bijvoorbeeld een pedicure of het laten verven van mijn wenkbrauwen. Na flink wat video’s bestuderen op YouTube en me inlezen op beautyblogs, voer ik deze behandelingen thuis zelf uit. Ik verf inmiddels niet alleen mijn eigen wenkbrauwen, maar ook de wenkbrauwen van twee vriendinnen. Eigenlijk is dat nog gezelliger dan een bezoekje aan de schoonheidssalon. Daarnaast heb ik besloten voortaan naar een budgetkapper te gaan, in plaats van naar een dure salon.

Besparen wordt sparen

De besparing op onze schoonmaakster gaat direct naar de aflossing op onze hypotheek. De rest van mijn #geldvoornemens levert een besparing op van 130 euro per maand. Dat bedrag gaat naar onze spaarrekening. Na mijn eerste bewust op budget-maand afgelopen september, lukte het ons om die maand 530 euro te sparen voor onze persoonlijke buffer. Ik kan inmiddels trots melden dat het sindsdien elke maand gelukt is eenzelfde bedrag opzij te zetten!

530

is het bedrag dat we - sinds bewust op budget te gaan - iedere maand hebben gespaard!

Het geeft ontzettend veel voldoening om ons spaargeld te zien groeien. In mijn beleving hebben we nog steeds een heerlijk leven, maar dan wat bewuster en zuiniger. Iedere vrijdag een weekmenu voor een gezin plannen dat binnen het gestelde Nibud-boodschappenbudget à € 84 past, zelf lunch meenemen als we een dagje uit gaan, mijn eigen beautybehandelingen uitvoeren en geen televisie meer, voelt niet alsof ik op een houtje moet bijten.


De bonnetjes van onze weekboodschappen afgelopen week (twee volwassenen en een kleuter).

Sterker nog, als ik heel eerlijk ben, geeft het stiekem juist een kick om bewust alternatieven te zoeken. En misschien geniet ik er nog wel meer van ook! In plaats van naar de bioscoop te gaan, organiseerde ik met vriendinnen een filmavondje waarbij iedereen lekkers had gemaakt. Terwijl we tijdens de film pizza aten, in pyjama’s onder een dekentje op de bank, realiseerde ik me dat besparen tot dusver eigenlijk alleen nog maar goeds had gebracht. Voor het eerst in jaren hebben we een fijn bedrag op onze spaarrekening, maar ook tijdsbesteding waar ik bewuster van geniet.

Ook de feestdagen zijn we (financieel) bewust doorgekomen. Geen onbeperkte bergen aan cadeaus, de keuze voor tweedehands alternatieven qua speelgoed en een vooraf vastgesteld budget, maakten onze feestdagen samen net zo gezellig en fijn, maar dan financieel verantwoord en duurzaam.

Nu we zo lekker bezig zijn met (be)sparen, ben ik bovendien benieuwd of we ook op onze energiekosten kunnen bezuinigen. Wij hebben een hoekwoning en ik ben gek van badderen, dus volgens het Nibud is er nog best ruimte tot verbetering op het gebied van gas, water en licht. Dat is een leuke uitdaging voor mijn volgende Bewust op budget-blog.

Tot volgende maand!

Reacties (32)

 • Tio op 03 juli 2019, 08:19

  Bonen en tomaten en bladgroenten zijn wel voedzaam en verder geen chips en frisdrank meer dan sap of vitaminedrank of wat druiven en zalm. Hoop dat ik woudbonen kan verbouwen. Ik heb gehoord dat een dat bestaat uit vier personen zo ongeveer 90 euro tot 100 euro kwijt is aan boodschappen en soms ook wel eens meer. De meesten willen bezuinigen. Die oploskoffie van eigen merk en suiker van eigen merk en soms ook shampoo van eigen merk. Diepvriesgroenten invriezen en verder heb ik ontbijtkoek en Zeeuws meisje als halvarine op brood want dat is het goedkoopste merk boter. Verder koop ik brood bij de bakker en die doe ik dan in de diepvries. Verder ga ik nooit weg op vakantie en koop ook geen kleding schoenen en make up en heb ik ook geen televisie en geen koffieapparaat en geen waterkoker en heb geen mobiele telefoon en geen fototoestel of camera en geen auto brommer e bike of fiets. Verder ga ik nooit op reis en vooral niet in grote steden want die stations zijn te druk met veel te prikkels. Een lampet kan heb ik nog niet maar tegenwoordig hebben ze die niet meer. Het is allemaal zo van wat die ander heeft. Wasmiddelen koop ik bij Zeeman. Lekker eten en genieten van het leven als een bourgondier zijn is niet aan mij besteed want hier wordt ik heel triest van. het moet telkens meer en het houdt niet op en waar is het einde. mensen willen alsmaar meer en het is nooit genoeg en goed genoeg en zijn zeer verwend. Heb het idee dat de meesten al vlug iets te min vinden waar ik nog wel tevreden mee ben. . .

  Beantwoorden
 • Rianne op 20 februari 2019, 14:05

  In reactie op E.B. over het veganistische eten, Ik ben sinds December geheel veganistisch gaan eten, daarvoor al grotendeels. Mijn partner en ik zijn minder kwijt voor de boodschappen. We koken en snijden alles zelf en gebruiken vrijwel geen vleesvervangers en dure zuivelvervangers. Onze favorieten budget gerechten zijn curry met rijst en chili sin carne. Het grootste voordeel is dat je veel plantaardige dingen lang kunt bewaren.

  Beantwoorden
 • Emily op 11 februari 2019, 21:09

  Gerda...iets teveel azijn gedronken? Scroll door , en reageer NIET.

  Beantwoorden
 • EB op 10 februari 2019, 11:55

  Hi Lindsay, Bedankt voor het navragen. Ik heb gekeken op de site van het voedingscentrum, maar helaas vind ik daar ook geen antwoord. Zij gaan niet echt in op kosten, maar meer op duurzaamheid en gezondheidsaspecten.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 11 februari 2019, 09:03

   Hi Ella, graag gedaan. Jammer dat er niet meer over bekend is. Ik heb, omdat ik er toch nieuwsgierig naar was en je graag verder wil helpen, even wat rondgezocht en vond op de website van de De Nederlandse Vegetariërsbond een Factsheet Kosten vegetarisch eten (PDF) https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/factsheet-kosten . Hopelijk kun je hier wat meer informatie uit putten! Fijne maandag, groeten Lindsay

   Beantwoorden
 • Marijke op 25 januari 2019, 19:08

  Leuke serie vind ik dit! Ik ben wel benieuwd hoe het thuis sporten bevalt en of je het net zo vaak, fanatiek en lang doet als in de sportschool. Ik overweeg zelf ook thuis te gaan sporten, maar in een klasje ben ik denk ik wel een stuk fanatieker en ga ik langer door.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 20 februari 2019, 14:39

   Hi Marijke, inmiddels ben ik al een tijdje thuis aan het sporten, dus ik vind dat ik er nu wel iets zinnigs over kan zeggen :-). Ik loop twee keer per week hard, en dat houd ik goed vol. Natuurlijk heb ik soms wel eens geen zin, maar ik doe dan gewoon mijn sportkleding aan, schoenen en hup: vooruit en gaan. Daarna voel ik me altijd trots, dus dat is voor mij voldoende motivatie om het op eigen houtje vol te houden. Ik doe daarnaast soms yoga of krachttraining met behulp van apps en online video's, net waar ik zin in heb. Eigenlijk is dat flexibeler dan ik op de sportschool kon, want nu kies ik zelf waar ik op dat moment behoefte aan heb of zin in heb. Lang verhaal kort ;-) Er zijn bijna 2 maanden voorbij en het zelf, gratis sporten bevalt nog altijd :-). Groet, Lindsay

   Beantwoorden
 • Jacob op 10 januari 2019, 14:27

  Met 1400 euro pensioen krijg je nog zorgtoeslag van 2x95 euro Waar maar die 800 euro 2 personen vandaan komt begrijp ik niet . Zou moeten zijn 2 personen 2x 787 euro anders IAO aanvulling vragen

  Beantwoorden
 • Christy op 10 januari 2019, 12:41

  Ik koop mijn vleesvervangers bij de Aldi, verpakkingen van 175 en 200 gram voor 1 euro 64. Smaken heerlijk. Mijn biologische rundvlees koop ik daar trouwens ook. Mijn mening is, dat de Aldi, liddl en de Nettorama de goedkoopste winkels zijn. Voor de rest wil ik even kwijt, dat er veel mensen te weinig letten op het verbruik van apparaten in huis. Mijn tv staat staat niet standby, maar ik heb een snoer met een schakelaar om die volledig uit te zetten, alleen lichten aan waar je bent en dat telt ook voor apparatuur, die niet wordt gebruikt op dat moment ook volledig uit zetten en dat de thermostaat vaak bij mensen onnodig hoog staat of voor niets aan. Ik gebruik een tijdklok op mijn thermostaat, 's nachts 17 en overdag 20 graden, wat zeker niet weinig is, 16 om 19 graden kan natuurlijk ook, alle dagen van de week staan ingesteld op het gemiddelde verloop van de dagen, voorbeeld maandag 7 uur dagstand tot 23 uur en dan nachtstand, wanneer ik de deur uit ga, druk ik alleen het maantje in en dan gaat hij op nachtstand, wanneer er één thuis komt en die druk dan het zonnetje in en dan is het weer dagstand. Gekocht voor 30 euro. Al die uren van huis hoeft er niet extra gestookt te worden. Een advies voor mensen met een ouderwetse wc met stortbak, waar je zo makkelijk de deksel vanaf kan halen en er een plastic melkfles gevuld met water in kan plaatsen, wat heel veel water scheelt. Zeker voor mensen met kleine kinderen en pubers die vaak niet op het verbruik letten. Scheelt extra bovenop de kleine boodschapknop. Misschien haal ik nu enkele dingen aan die al besproken zijn.

  Beantwoorden
 • Robbert op 10 januari 2019, 07:50

  besparen met een dubbel inkomen geen kunst. Probeer het eens met 1 salaris of met een bijstandsuitkering als je dan kan besparen ben je echt een bikkel

  Beantwoorden
 • Willemina op 09 januari 2019, 12:54

  Kijk ook eens wat er nog op voorraad is in de koelkast of voorraadkast. Er zijn hierdoor heel veel lekkere gerechten ontstaan. Opmaken is beter dan weggooien.

  Beantwoorden
 • Gerda op 09 januari 2019, 12:20

  Als je, je een schoonmaakster kunt veroorloven, een pedicure en schoonheidsbehandelingen dan is het niet zo moeilijk om te besparen. Dat is voor de meeste mensen pure luxe, ik zou dat geld daarvoor graag bij mijn inkomen ophebben. Nibud waar halen jullie de brutaliteit vandaan om zo iemand raad te laten geven over besparen. Doe het eens met een aow en een klein pensioen.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 09 januari 2019, 13:26

   Beste Gerda, bedankt voor je reactie. Je hebt een persoonlijke blog gelezen, waarin ik mijn eigen ervaringen deel over het "Bewust op budget" gaan. Een blog is geen raad of advies, ik schrijf over mijn persoonlijke reis om bewuster met mijn budget om te gaan. En ik schrijf ook eerlijk in mijn blog: "Ik besef me uiteraard heel goed dat besparen door het schrappen van een schoonmaakster, uitgaat van de luxepositie überhaupt een schoonmaakster te (kunnen) betalen.". Er zijn veel lezers die zich herkennen in de persoonlijkheid van de blogs, jammer dat het bij jou tot boosheid leidt, dat vind ik vervelend voor je en betreur ik.

   Beantwoorden
 • Miep op 09 januari 2019, 11:04

  Alles leuk en aardig voor zover bezuinigen nog mogelijk is. Werkende mensen krijgen er iets bij, gepensioneerden krijgen er voor het tiende jaar weer niets bij. Zouden deze mensen er niet meer bij horen, ze hebben hun plicht gedaan en moeten niet meer zeuren. Gepensioneerden hebben geld zat wordt er dan gedacht en ze hebben niets meer nodig. Met een AOW van ca. 800 euro en een pensioen van ca. 600 euro na 38 dienstjaren is het zeer moeilijk om elke maand rond te komen, ook niet met een belastingvoordeel. Tel van dat bedrag dan nog eens 300 euro af aan ziektekosten voor twee personen dan wordt het beleg op een boterham zeer karig. Nog even en we hebben hetzelfde scenario als wat we zien in Wit-Rusland bij omroep MAX. Crisis voorbij, nog lang niet en er is er weer een in de maak. 2019 Wordt weer een rampjaar en wij plukken onze bloemen wel bij de gemeente.

  Beantwoorden
 • Letitia op 09 januari 2019, 08:53

  Ik doe ook mijn weekboodschappen bij mijn grote vriend Albert (Heijn). Mijn ogen zoomen in op de 35% stickers en ik check mijn persoonlijke aanbiedingen voor 25% korting (die ze heel slim doen op dingen die je toch al vaak koopt). Maar vooral omdat Albert een grote keuze aan biologische producten heeft - gezonder voor mens en dier! Daarnaast koop ik al jaren geen bloemen omdat deze industrie heel erg vervuilend is. Ik groei ze lekker zelf, net als mijn groenten en vruchten.

  Beantwoorden
 • Iris op 09 januari 2019, 08:27

  Een reactie op de besparing! Goed bezig allemaal. Wij als gezin en ondernemer zullen ook de broekriem strakker moet aan trekken. Doordat er weer vervelende reacties worden geplaatst over dat bloemen slecht zijn voor het milieu!! Wij telen juist heel milieu bewust!!!

  Beantwoorden
 • Manja op 08 januari 2019, 22:20

  Ipv een bos bloemen koop ik wel eens 1 heel mooie bloem, bijvoorbeeld een blauwe ridderspoor. Een stuk goedkoper (en milieuvriendelijker) dan een bos en evengoed kan ik daarvan genieten.

  Beantwoorden
 • E.B. op 08 januari 2019, 18:44

  Waar ik nou nieuwsgierig naar ben is of je een zelfde bedrag aan boodschappen kwijt zou zijn bij veganistisch eten. Volgens mij is men als veganist standaard duurder uit. Of niet.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 09 januari 2019, 16:42

   Ik heb inmiddels terugkoppeling van mijn collega en zij geeft aan dat het Nibud geen onderzoek heeft gedaan naar de kosten van veganistisch eten. Op de website van het Voedingscentrum staat hier wel eea over: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zoek.aspx?query=veganistisch%20eten

   Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 09 januari 2019, 13:50

   Dat is een goede vraag! Ik zal je vraag intern voorleggen, misschien heeft één van mijn collega's hier cijfers over. Ik vraag het voor je na en kom er daarna op terug :-)

   Beantwoorden
 • Saskia op 08 januari 2019, 18:02

  Leuk om te zien dat je zegels spaart, doen wij ook. Ouderwets maar het werkt. De pinklady appels 4 st. zijn bij de Aldi €2,29 (zonder 3% btw verhoging) haha. Ga zo door.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 09 januari 2019, 12:12

   Dat is precies de reden dat we AH-zegels zijn gaan sparen. Een hogere rente dan op de bank ;-) Helaas hebben wij geen Aldi waar ik woon, want ik vind bijvoorbeeld de chocolade van de Aldi heerlijk!

   Beantwoorden
 • Hilde op 08 januari 2019, 17:29

  AH hoeft niet duurder te zijn dan andere supermarkt als je bereid bent je boodschappen en menu af te stemmen op de aanbiedingen. Vele houdbare producten zijn regelmatig in de 1+1 aanbieding of voor 25%/2de halve prijs. Werkelijk alles komt met vaste regelmaat terug. Als je het een jaartje doet, dan herken je zo het patroon. Het meeste kan je inslaan tot de volgende (1+1) aanbieding. Wel even een voorraadkast goed ordenen. Kijk vooraf thuis via de wekelijkse mail wat in de bonus is en hoeveel % korting (minder dan 25% vind ik geen gunstige aanbieding). Ook voor verse producten is het interessant. Stel het menu samen ahv de bonusaanbiedingen van die week. Ik heb altijd een bon met producten in de bonus of 35% korting. Hooguit een paar zaken zoals o.a melk . Per saldo altijd minimaal 25% korting op het totaalbedrag. (35% producten zijn huis niet allemaal aan de datum, soms nog wel week houdbaar). Spaar AH koopzegels. Als je 49euro uitgegeven hebt aan zegels (vol boekje) krijg je 52 euro ervoor retour, dat is 6% rente!!

  Beantwoorden
 • ton op 08 januari 2019, 16:56

  Bovenstaande vind ik geweldig Ik zelf heb de kosten in een huishoudbegroting staan, dan zie je wat je maandelijks kwijt ben , en zo heb ik het mijn dochters ook geleerd Je ziet meteen , waar je kunt besparen Geweldig Je ziet trouwens ook de stijging van de vaste lasten als je het jaarlijks doet

  Beantwoorden
 • Francina op 08 januari 2019, 16:06

  Leuk ben ik ook mee bezig, bewuster met geld omgaan en op de reclame s letten.

  Beantwoorden
 • WJM Oude Geerdink op 08 januari 2019, 15:29

  Mijn besparing doe ik elk jaar zo. Ik bekijk na Prinsjesdag wat allemaal weer duurder is geworden en reken uit hoeveel je dat jaar moet inleveren. Ik pak dan al mijn abonnementen en bekijk hoe en welke ik belangrijk vind en zeg dan deze per januari op en zet dit tegenover het bedrag wat ik voor iets meer moet betalen .b.v. Zieken fonds tegen over een abonnement van seasons. Je kunt zoveel informatie via internet kan vinden. Zo lever ik kwa geld al een paar jaar niets in. Boodschappen moet je elke keer iets minder, hierbij ga ik op zoek naar aanbiedingen en kook voor 2 dagen met dezelfde groenten etc. 2 verschillende gerechten. Dit scheelt ook .

  Beantwoorden
 • Alex Rurenga op 08 januari 2019, 15:25

  Ik ben ook begonnen met besparen, uit angst dat we straks de maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen. De energietransitie van gas naar elektrischs gaat extra geld kosten, het autorijden wordt duurder gemaakt, de Kan-regeling voor de huurtoeslag wordt geschrapt en de uitkeringen stijgen niet of gaan er zelfs op achteruit. We moeten wel besparen, of we nu willen of niet. Het betekent wel, dat de economie op mij niet meer hoeft te rekenen om nog iets aan te verkopen. Die dagen zijn geweest. Ik vrees dan ook voor een verdere afname van de economie. Dit zal voor meerdere mensen gelden, ben ik bang.

  Beantwoorden
 • Foppe Slotegraaf op 08 januari 2019, 15:08

  Lindsay you driving me insain! Herkenbaar wat je schrijft. Bewustwording van hetgeen je mee bezig bent. Zo vult een ieder zijn/haar eigen agenda. Huishoudelijke werkzaamheden is ook een goede work-out. Je vindt tips elke zaterdag in VRIJ de bijlage van De Telegraaf. Ook gelijk je rust moment. Als (gediplomeerd)budgetcoach ben ik als vrijwilliger actief bij Humanitas, thuisadministratie. Bij niet iedere deelnemer is de bewustwording 100%. Uitzondering voor diegenen die dat wel zijn en voor 110% voor een schuldenvrije toekomst gaan. Die verdienen mijn respect en inzet dubbel en dwars. NIBUD budgetagenda en kasboek zijn onontbeerlijk voor bewustwording. Valt me op dat je boodschappenbonnen van AH zijn. Suggestie: Nog meer besparen kijk en vergelijk eens met andere supermarkten. Mogelijk dat je nog meer per maand kunt gaan besparen. Vriendelijke groet, Foppe Slotegraaf Leeuwarden

  Beantwoorden
 • Hens op 08 januari 2019, 14:51

  Op de kassabonnen vallen me een paar dingen op. Waar heb je zoveel schoonmaakazijn voor nodig? Ik doe met één fles al 2 jaar, jij koopt er 5 tegelijk! Bertolli is zo ongeveer het duurste merk margarine/olie/pastasaus dat je kunt kopen, andere merken/huismerk zijn ook lekker en heel veel goedkoper. Jullie eten kennelijk veel broodjes. Luxe broodjes noemden we die, sommige bakkers doen dat nog. Koop gewoon brood (bus, vloer, etc), al of niet gesneden, scheelt bakken met geld. Ook je beleg is duur, ik zie namelijk nauwelijks ander beleg dan vleesbeleg en dan ook nog eens niet bepaald de goedkoopste versies. Eet minder vlees: goed voor het milieu, je gezondheid én je portemonnee! Groet, Hens

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 08 januari 2019, 15:17

   Hi Hens! Leuk dat je onze bonnetjes uitvoerig hebt bekeken, dank voor je reactie :-) De wekelijkse boodschappen zouden zeker nog goedkoper kunnen dan 84 euro per week, maar misschien heb je in mijn eerste blog gelezen dat we vroeger makkelijk voor 150 euro per week boodschappen deden. De besparing is dus al flink! Over de schoonmaakazijn: ik gebruik die 5 flessen niet allemaal in één week ;-) Ik gebruik schoonmaakazijn om te wassen, in plaats van wasmiddel (dat veel duurder is). Ons gezin bestaat uit 3 personen, dus alle kleding, beddengoed, handdoeken etc. worden gewassen met schoonmaakazijn. Is ook beter voor je wasmachine trouwens, en beter voor het milieu. Toevallig was mijn laatste fles op, dus kocht ik er weer 5 om even vooruit te kunnen. Luxe broodjes eten we één avond per week, als diner een broodmaaltijd met lekker beleg. Ons brood kopen we bij de bakker, dat staat dus niet op de bon en kost ons € 7,50 voor 4 broden per week, wat we invriezen. 's Avonds eten we gemiddeld 3 avonden per week vlees, kip of vis (zoals je op de bon ziet: gehakt, zalm en kip) en de vleeswaren zijn typisch iets wat mijn man op brood eet. Mijn dochter en ikzelf eten eigenlijk alleen kaas of humus op brood. De merkproducten bij de Albert Heijn zijn voor ons de producten waar we inderdaad voor namen zoals Bertolli, Danone of Pickwick zwichten. Gevoelsmatig vinden we deze lekkerder dan de budgetvarianten. Maar ik ben benieuwd naar jouw favoriet, dan beloof ik dat ik deze de volgende keer uit het schap pak! :-) Nogmaals dank voor je leuke reactie!

   Beantwoorden
 • Bea Poortvliet op 08 januari 2019, 14:42

  Hier heb je tenminste iets aan. Ik ben ook aan het besparen op heel veel dingen. Ik koop geen verse bloemen meer, slecht voor het milieu en het is erg duur .

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 08 januari 2019, 15:17

   Hi Bea, wat een goeie! Bloemen staan altijd gezellig in huis, maar dat hoeven natuurlijk niet perse verse te zijn. Goeie tip, dank voor het delen! :-)

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Het geeft ontzettend veel voldoening om ons spaargeld te zien groeien. ”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
11 december 2018

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

lees meer › Blog