Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

Weblog | 5 maart 2019

Ebreekt deze maand een nieuwe fase in ons gezin aan. Onze dochter wordt 4 en gaat naar school! Ze kijkt er zelf waarschijnlijk het meest naar uit, maar voor ons als ouders verandert er ook heel wat. En dan heb ik het niet over nieuwe, extra taken zoals luizenmoeder zijn, maar over de verdeling van werk en zorg binnen ons gezin.   

Wat kost een kind eigenlijk?

Het Nibud beschikt over talloze cijfers en berekeningen, maar op de vraag: wat kost een kind, hebben we geen pasklaar antwoord. Dat is omdat de kosten van een kind zo ontzettend persoonlijk zijn 

Hijs je de kleine van top tot teen in designer, of neem je genoegen met tweedehandsjes van vrienden en familie? Neem je een sabbatical om de volledige zorg op je te nemen, of blijf je werken en maak je gebruik van opvang? Er is denk ik niets zo persoonlijks als keuzes over je kind en de opvoeding, dus daarom zullen de verschillen groot en de meningen verdeeld zijn. 

Zoals jullie in eerdere blogs van mijn hand hebben gelezen, staan wij als ouders bijvoorbeeld niet negatief tegenover tweedehands kleding en speelgoed of doorgevertjes. We hebben een spaarrekening voor onze dochter, bedoeld voor bijvoorbeeld haar studie of rijbewijs, maar ze heeft ook een eigen spaarpotje op haar kamer. Vorig jaar kocht ze op de vrijmarkt een poppenwagen van de centjes uit haar spaarpot.  

Omgaan met geld is keuzes maken, zo schrijft het Nibud over financiële opvoeding. En dat geldt voor ouders natuurlijk net zo goed. Ook bewust op budget gaan is keuzes maken, zo blijkt iedere maand weer.  

Van kinderopvang naar zelf thuis zijn na school

Zowel mijn partner als ik werken 32 uur per week. Met dank aan een lieve opa en oma om de hoek, betekent dit dat we in totaal twee dagen per week kinderopvang afnemen. Daar krijgen we gedeeltelijk kinderopvangtoeslag voor.

Bij ons was het schoolgaan een moment waarop we samen met elkaar bespraken: wat heeft in deze nieuwe situatie onze voorkeur? Misschien kunnen we haar zelf halen en brengen, zonder gebruik te maken van naschoolse opvang? Na wat voorzichtige en oppervlakkige berekeningen op een kladje met schooluren en werkuren, leek dit haalbaar. 

Ik moet eerlijk toegeven dat we beiden niet wisten of onze werkgevers zouden openstaan voor een nieuwe verdeling van onze werkuren. Maar als je het niet vraagt, weet je het nooit.  

Daarom trokken we de stoute schoenen aan, met onze urenverdeling op papier, om te vragen of dit mogelijk was. En zowel de werkgever van mijn partner als het Nibud stonden ervoor open 

Mijn partner en ik hebben de schooltijden op papier uitgeschreven, daar uren bij genoteerd, onze werktijden toegevoegd, en na wat rekenwerk bleek dat we zonder kinderopvang 32 uur kunnen (blijven) werken, en tegelijkertijd zelf ons dochtertje naar school kunnen brengen en weer ophalen. Met dank aan opa en oma om de hoek, die nog altijd bereidwillig zijn om één middag per week op te passen, komen we precies uit. 

Plannen, regelen en bewust keuzes maken

Het vraagt natuurlijk wel wat plan- en regelwerk om als werkende ouders op tijd op het schoolplein te staan en tegelijkertijd ons werk af te hebben. Wij hebben een breng- en ophaalschema gemaakt en dit op de koelkast gehangen, maar ook in onze werkagenda’s gesynchroniseerd.  

Het scheelt dat wij werk hebben dat niet per se tijdens bepaalde tijden uitgevoerd hoeft te worden. Zo typ ik deze blog op zondagavond, terwijl ik naar de Luizenmoeder kijk om me alvast voor te bereiden op het schoolplein straks 😉Bovendien hebben we het erg getroffen met mijn schoonfamilie, waardoor we op studiedagen of vakanties alle kinderen bij elkaar kunnen onderbrengen, die samen spelen terwijl de moeders en vaders centjes verdienen.  

Financiële en gevoelsmatige voordelen

Net als bewust boodschappen doen of bewust met gas, water en energie omgaan, is de werk en zorgverdeling ook een bewuste keuze. Het vraagt misschien een andere werkwijze en je moet even goed rond de tafel zitten, maar het levert in ons geval twee voordelen op, zowel financieel als gevoelsmatig. We hebben geen kosten (meer) voor de kinderopvang én zijn zelf thuis zijn als onze dochter dat ook is. En dat laatste vind ik eigenlijk het allerleukste voordeel, want ik ben nu al reuze benieuwd naar haar verhalen wanneer ze uit school komt!  

Het geld dat we besparen omdat we nu geen kinderopvang meer afnemen, gaat uiteraard naar onze buffer. Dat hebben we vanaf deze maand automatisch ingesteld op onze rekening. We zijn gewend aan ons huidige budget en willen onze besparing niet ongemerkt uitgeven. Daarom sluizen we dit direct door naar onze buffer, volgens het ‘pay yourself first’-principe. Daarover schrijf ik volgende maand meer.  

Werk en zorg verdelen: de financiële gevolgen

Hoe combineer jij het ouderschap met je werk en hoe pakt dit uit voor jouw portemonnee? Het Nibud heeft hiervoor, samen met Women Inc., de WerkZorgBerekenaar ontwikkeld. De WerkZorgBerekenaar geeft je inzicht in de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. 

Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik vind het zelf als vrouw belangrijk om te (blijven) werken. Ook als voorbeeld naar mijn dochtertje toe. Zoals jullie in de eerste Bewust op budget-blog lazen, was ik 12 toen ik mijn allereerste bijbaantje had, omdat ik graag zelfstandig de baas over mijn eigen portemonnee wilde zijn. 

Ik ben daarom heel blij dat zowel mijn partner als ik een werkgever hebben die bereidwillig is mee te denken met ons als ouders. Ik realiseer me dat dit niet altijd mogelijk is en heb daar absoluut geen oordeel over. Ik kan alleen maar zeggen dat deze verdeling van werk en zorg onze persoonlijke keuze is én ik uiteraard erg dankbaar ben dat wij dit zo kunnen regelen. 

Hoe verdelen jullie thuis de werk en zorg? Heb je een werkgever die open zou staan voor andere werktijden of thuiswerken? Tot volgende maand! 🙂

Lindsay

Reacties (4)

 • S.N. Busé-Tjiong op 18 maart 2019, 20:07

  hoe maak ik mappen aan voor nibud en welke mappen moet ik maken ik wil een digitale boekhouding maar heb een tabbladenset ook

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 20 maart 2019, 08:35

   Hi! Het is het meest overzichtelijk als je 1 systeem hebt, d.w.z. óf alles digitaal óf alles in een papieren ordner. Maar veel mensen kiezen voor een tussenoplossing: Sommige zaken op de computer en sommige zaken in de ordner. Wees hierbij dan wel consequent, d.w.z. als je kiest om de zorgverzekering digitaal te bewaren, zorg dan dat je alle documenten over de zorgverzekering in één en hetzelfde mapje opbergt (en niet een deel in de mail, een deel op de computer en weer een deel elders). Maak op je computer een hoofdmap aan met ‘Administratie’ met daarin submapjes, bijvoorbeeld voor alle inkomsten, huur/hypotheek, verzekeringen, energie, abonnementen et cetera. Brieven die je per post krijgt (bijvoorbeeld verzekeringspolissen) kun je inscannen of er een foto van maken. Daarna zet je die in de juiste map. Download documenten vanuit de ‘mijn-omgeving’ en zet die in de juiste map. Op deze pagina: https://www.nibud.nl/consumenten/financiele-administratie-bewaren/ lees je nog veel meer tips. Goed dat je ermee aan de slag gaat, zet hem op! :-)

   Beantwoorden
 • S N BUE-TJIONG //SING op 18 maart 2019, 19:51

  hoe maak ik een map aan en hoe vind ik die terug?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 20 maart 2019, 08:33

   Hi, we hebben een uitgebreide webpagina met informatie over je administratie overzichtelijk bewaren: https://www.nibud.nl/consumenten/financiele-administratie-bewaren/ Daar vind je ook een gratis stappenplan. In dit stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe u de administratie ordent. Je kunt er een handig persoonlijk overzicht bij invullen: de Nibud Bewaarwijzer. Veel succes :-)

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Het vraagt natuurlijk wel wat plan- en regelwerk om als werkende ouder op tijd op het schoolplein te staan en tegelijkertijd je werk af te hebben.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog
11 december 2018

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

lees meer › Blog