Betalen in het buitenland

Gaat u naar het buitenland, dan moet u zich voorbereiden op uw financiën ter plaatse. Hoe komt u daar aan geld? Op welke manieren kunt u betalen en welke kosten zijn daaraan verbonden?

Pinnen

In bijna alle landen zijn geldautomaten waar u kunt pinnen. Pinnen bij betaalautomaten in eurolanden is bij alle banken gratis, maar dit geldt niet als u dat doet met een creditcard. Buiten de eurozone kunnen er wel kosten aan pinnen verbonden zijn. Dit verschilt per type kaart, deze kosten variëren van 2,25 tot 4,5 euro per opname.

Binnen en buiten Europa pinnen

Meestal heeft de bank het als standaard ingesteld dat u uw betaalpas in Europa wel kunt gebruiken en daarbuiten niet.

Als u uw betaalpas buiten Europa wil gebruiken, moet u deze instelling wijzigen. Dit kan via de app van uw bank, door in te loggen op de internetomgeving van de bank of door de bank te bellen.

Check voordat u op vakantie gaat ook even wat u moet doen alsu uw pas verliest of als die gestolen wordt. Ook dit vind u via de app of de internetomgeving van uw bank. Sowieso is het handig om het noodnummer van de bank en van uw (eventuele) reisverzekering op te slaan in uw mobiel. Maar ook om die ergens op te schrijven (voor als u uw mobiel kwijtraakt)

Koersopslag

Daarnaast betaalt u een koersopslag. Dit is een percentage dat uw bank berekent bij de omrekening van vreemde valuta (variërend van 0,5 tot 2,5 procent). Ook hierbij zijn de kosten voor het gebruik van een creditcard weer hoger. Sommige banken hanteren een vast bedrag per betaling (€ 0,15). U kunt dit navragen bij uw bank.

Cash geld

Bij de meeste betaalautomaten in het buitenland kunt u met uw pinpas betalen. Informeer vooraf bij uw bank in Nederland of dat in uw vakantieland ook het geval is. Dit is helaas nooit een garantie. Houd er rekening mee dat pinnen plaatselijk niet altijd perfect werkt.

Gaat u naar een land buiten de eurozone? Informeer vooraf of u daar kunt pinnen en of er voldoende pinautomaten zijn. Zo ja, neem niet te veel vreemde valuta mee. Dit is dan niet nodig. Als u in Nederland uw vreemde valuta opneemt is de koersopslag veel hoger dan wanneer u in uw vakantieland pint. Als er weinig pinautomaten zijn, is het wel handig om van tevoren genoeg geld op te nemen, zodat u nooit zonder zit.

Creditcard

Geld opnemen bij een betaalautomaat met een creditcard is erg duur. Per keer dat u zo geld opneemt, wordt minimaal 4,50 euro in rekening gebracht, in welk land u ook bent! Ook in Nederland. Voor betalingen met uw creditcard binnen de eurozone betaalt u niet meer dan in Nederland. Als u buiten de eurozone betaalt met uw creditcard, betaalt u ook een koersopslag. Wat de koers is, is afhankelijk van uw bank of creditcardmaatschappij.

Extra tips:

  • Pinnen kan in het buitenland soms geld kosten. Check bij uw bank wat duurder is, als u in niet-eurolanden op vakantie gaat: pinnen of geld uit de muur halen. Het kan namelijk soms slimmer zijn om contant geld mee te nemen, óf om met een creditcard te betalen. Geld opnemen? Kies voor grotere bedragen in één keer.
  • In niet-eurolanden krijg je bij pinnen of geld uit de muur halen soms de keuze om af te rekenen in euro’s of in de lokale valuta. Kies dan altijd de lokale valuta. Dat bespaart dure wisselkosten.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik dacht dat ik slim bezig was door op vakantie elke dag een vast bedrag te pinnen. Maar ik wist niet dat elke keer pinnen met mijn creditcard €4,50 kost! ”

— Isabel Koopmans, Zoetermeer

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

Betaalmethodes

De voor- en nadelen van alle betaalmethodes op een rij.

lees meer › Artikel

Vakantie en verzekeringen

Met een passende reis- en annuleringsverzekering kunt u onbezorgd op vakantie.

lees meer › Artikel

Wonen en werken in het buitenland

Informeer voor u vertrekt naar de gevolgen voor sociale en fiscale regelingen voor uw situatie.

lees meer › Artikel

Vakantiegeld: wat is slim?

Hoe haalt u zo veel mogelijk uit uw vakantiegeld?

lees meer › Artikel

Telefoonkosten in het buitenland

Tips om de kosten voor bellen in het buitenland te beperken.

lees meer › Artikel

Creditcards: gemak én risico

Betalen met de creditcard: gemak en risico's.

lees meer › Artikel