Besparen op gas en elektriciteit

Als u uw elektrische apparaten en verwarming slim gebruikt, kunt u flink besparen op de energierekening. Uw verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer zes procent op uw energierekening voor verwarmen. Dit is ongeveer 80 euro per jaar.

Zet apparaten uit

Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kunt u tot wel 60 euro per jaar besparen. Denk ook aan de opladers van de telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.

6 %

kunt u besparen op uw verwarmingskosten door 1 °C lager te stoken

Bron: Milieu Centraal

Gebruik zuinige lampen

Laat lampen niet onnodig branden. Doe lampen uit als u een ruimte verlaat. Gebruik led-lampen: ze verbruiken maar liefst 85 procent minder energie dan een vergelijkbare gloeilamp. Ook is de levensduur 15 keer langer. Daardoor zijn ledlampen goedkoper in gebruik dan gloeilampen.

Tip: Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting; start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen.

Isoleer uw huis goed

Bespaar door uw huis goed te isoleren. Spouwmuurisolatie kunt u binnen een dag laten aanbrengen, de terugverdientijd is drie tot vier jaar. Ga voor meer informatie naar milieucentraal.nl.

U bespaart nog meer energie met HR++ glas. Als u overstapt van enkel glas naar HR++ glas verdient u ongeveer 370 per jaar aan een lagere energierekening (voor een eengezinswoning, afhankelijk van type woning en glas).

Maatregelen en besparingen

Bespaar-infographic Milieu Centraal

Subsidies

Veel aanpassingen die uw huis zuiniger maken kosten geld, maar leveren op langere termijn nog veel meer aan besparingen op. Omdat het om flinke investeringen kan gaan, biedt de overheid verschillende subsidies en leningen met gunstige voorwaarden. Ook is het btw-tarief over arbeidsloon (dus niet over de materiaalkosten) 6 procent in plaats van 21 procent. U betaalt dus minder aan plaatsingskosten.

Besparingsadviezen op maat

Beantwoord acht vragen op verbeteruwhuis.nl. U ziet dan meteen hoe u uw woning nog comfortabeler en zuiniger kunt maken. Ontdek ook uw besparingen en kosten en kijk of u in aanmerking komt voor subsidies.

De Bespaartest geeft adviezen op maat om te besparen op uitgaven aan gas en elektriciteit. Heeft u de cartoons doorlopen? Dan vult u enkele vragen over uw woonsituatie in. U krijgt een gericht advies over hoeveel u kunt besparen.

Grip op uw verbruik

Bij veel energieleveranciers heeft u goed inzicht in uw verbruik. Met slimme thermostaten, slimme meters en handige apps houdt u grip op uw verbruik. En grip zorgt meestal weer voor een besparing op uw energie. U kunt met de Energiebespaarwijzer uw EnergieScore uitrekenen om te bepalen hoeveel energie u momenteel verbruikt en hoeveel u nog kunt verbeteren.

Overstappen van leverancier

Elk moment kunt u overstappen naar een andere energieleverancier. Dit kan zowel voor gas als voor elektriciteit. Wilt u bijvoorbeeld overstappen naar groene stroom of naar een goedkopere aanbieder dan kan dat op verschillende websites. Hier kunt u ook berekenen hoeveel een overstap voor u kan opleveren.

Op ConsuWijzer.nl kunt u bekijken onder welke voorwaarden u dat het best kunt doen. Let daarbij op voor langlopende contracten, deze worden vaak goedkoper aangeboden maar hier zit u wel voor een langere periode aan vast. Hierdoor kunt u niet profiteren van eventuele tariefverlagingen.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Net als iedereen wil ook ik een lagere energierekening. Ik wil weten met welke maatregelen ik echt kan besparen. ”

— Linda Molenaar, Kampen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Thema: lagere lasten

De dagelijkse uitgaven zijn kosten die u makkelijk kunt beïnvloeden, in tegenstelling tot uw vaste lasten.

lees meer › Thema

Geld en gedrag in de praktijk

Filmpje over onbewuste uitgaven: hoe je denkt te besparen maar ongemerkt toch veel uitgeeft.

lees meer › Artikel

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met andere huishoudens.

lees meer › Tool