Besparen op gas en elektriciteit

Er zijn verschillende manieren om te besparen op uw energierekening, ook als u geen budget heeft om grotere investeringen te doen. U kunt slimmer omgaan met apparaten die energie en elektriciteit gebruiken, maar ook een overstap naar een andere leverancier maken.

Isoleren en ventileren

  • Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Dan blijft de warmte binnen en de kou buiten.
  • Goed ventileren is belangrijk. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig. Zorg ook dat lucht goed door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.

Tip: sommige gemeenten helpen huishoudens met weinig geld met een besparingsadviezen op maat of met materialen. Vraag het na bij uw gemeente.

6 %

kunt u besparen op uw verwarmingskosten door 1 °C lager te stoken

Bron: Milieu Centraal

Slim omgaan met apparaten

  • Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn tot 85% zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer. Milieucentraal biedt een keuzehulp voor de juiste ledlamp.
  • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kunt u tot wel € 100,- per jaar besparen. Denk ook aan de opladers van de telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.
  • Uw verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer 7 procent op uw energierekening voor verwarmen. Dit is ongeveer € 100,- per jaar.
  • Zet uw thermostaat ’s avonds op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld €100,- per jaar. Maar heeft u vloerverwaming? Dan is het beter om de thermostaat ’s nachts maximaal 1 tot 2 graden lager te zetten dan overdag. Anders duurt het opwarmen te lang.
  • Een waterkoker is meestal zuiniger dan een kokendwaterkraan. Kook niet meer water dan nodig is, dat bespaart geld en energie.
  • Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
  • Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktop computer met lcd-monitor. U bespaart jaarlijks gemiddeld € 45,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.
  • Apparaat vervangen? Let dan op het energielabel. Op de site energielabel.nl/apparaten vindt u per apparaat achtergrondinformatie over wat een hoger label oplevert.

Tip: ook in de zomer kunt u energie besparen, lees onze 8 tips.

Inzicht in uw verbruik

Veel energieleveranciers geven via maandelijkse overzichten inzicht in uw verbruik. Ook kunt u werken met slimme thermostaten, slimme meters en/of handige apps. Hoe meer u zicht houdt op uw verbruik, hoe beter u gaat zien waar besparing mogelijk is. Weten hoe u het doet ten opzichte van vergelijkbare huishoudens? Dat checkt u met Nibud-cijfers.

Tip: vul de Bespaartest van Nibud en Milieu Centraal eens in. Deze geeft eenvoudige adviezen op maat om te besparen op uitgaven aan gas en elektriciteit.

Investeren in een energiezuiniger huis

Heeft u een eigen woning en wilt u de energiekosten duurzaam naar beneden brengen? Zet de eerste stap met onze pagina Naar een energiezuiniger huis.

Overstappen van leverancier

Elk moment kunt u overstappen naar een andere energieleverancier. Dit kan zowel voor gas als voor elektriciteit. Wilt u bijvoorbeeld overstappen naar groene stroom of naar een goedkopere aanbieder dan kan dat met hulp van vergelijkingssites. Hier kunt u ook berekenen hoeveel een overstap voor u kan opleveren.

Op ConsuWijzer.nl kunt u bekijken onder welke voorwaarden u dat het best kunt doen en waarop u moet letten.

Langlopende contracten worden vaak goedkoper aangeboden maar hier zit u wel voor een langere periode aan vast. Hierdoor kunt u niet profiteren van eventuele tariefverlagingen of een nieuwe overstapkorting.

Net als iedereen wil ook ik een lagere energierekening. Ik ging op zoek naar simpele dingen die ik kon doen.”

— Linda Molenaar, Kampen

Anderen lezen

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Onderzoek Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?

Welke hobbels ervaren huiseigenaren bij verduurzaming van woning?

lees meer › Onderzoeksrapport

Naar een energiezuiniger huis

Welke investeringen in uw woning zijn slim en hoe vindt u er budget voor?

lees meer › Artikel

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.

lees meer › Artikel

Zorgverzekering: overstappen of niet?

Wat is er mogelijk en waar kunt u op letten?

lees meer › Artikel

Bewust uitgeven

Hoe blijft u de baas over uw eigen uitgaven? Het Nibud helpt u bewust te kiezen.

lees meer › Artikel

Thema: lagere lasten

Woonlasten zijn niet snel of makkelijk te verlagen. Wat kunt u wél doen om hierop te besparen?

lees meer › Thema

Wat geef ik uit aan voeding?

Het Nibud zet de kosten van voeding voor verschillende huishoudens op een rij.

lees meer › Artikel

Geld en gedrag in de praktijk

Filmpje over onbewuste uitgaven: hoe je denkt te besparen maar ongemerkt toch veel uitgeeft.

lees meer › Artikel

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool