Besparen op gas en elektriciteit

Als u uw elektrische apparaten en verwarming slim gebruikt, kunt u flink besparen op de energierekening.

Isoleer uw huis goed

 • Spouwmuurisolatie kunt u binnen een dag laten aanbrengen, de terugverdientijd is drie tot vier jaar (zie voor meer informatie milieucentraal.nl).
 • Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Dan blijft de warmte binnen en de kou buiten.
 •  Als u overstapt van enkel glas naar HR++ glas of het nog betere triple glas, verdient u ruim 250 euro per jaar aan een lagere energierekening (voor een eengezinswoning, afhankelijk van type woning en glas).
  • Bereken op mileucentraal.nl de kosten en besparing voor uw woning
 • Goed ventileren is belangrijk. Een droog huis verwarmen, kost minder energie dan een vochtig. Zorg ook dat lucht goed door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.

Maatregelen en besparingen

Bespaar-infographic Milieu Centraal

Subsidies

Veel aanpassingen die uw huis zuiniger maken kosten geld, maar leveren op langere termijn nog veel meer aan besparingen op. Omdat het om flinke investeringen kan gaan, biedt de overheid (rijk, provincie of gemeente) subsidies en leningen met gunstige voorwaarden. Ook is het btw-tarief over arbeidsloon (dus niet over de materiaalkosten) 9 procent in plaats van 21 procent. U betaalt dus minder aan plaatsingskosten.

Besparingsadviezen op maat

 • Beantwoord de vragen op verbeterjehuis.nl en u ziet meteen hoe u uw woning comfortabeler en zuiniger kunt maken. Ontdek ook uw besparingen en kosten en kijk of u in aanmerking komt voor subsidies.
 • De Bespaartest geeft adviezen op maat om te besparen op uitgaven aan gas en elektriciteit. Heeft u de cartoons doorlopen? Dan vult u enkele vragen over uw woonsituatie in. Kies uw eigen tips en zie hoe u tot wel €700,- op de energierekening kunt besparen!
6 %

kunt u besparen op uw verwarmingskosten door 1 °C lager te stoken

Bron: Milieu Centraal

Snelle bespaartips

 • Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting; start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn tot zeven keer zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer.
 • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kunt u tot wel € 45,- per jaar besparen. Denk ook aan de opladers van de telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.
 • Uw verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer 6 procent op uw energierekening voor verwarmen. Dit is ongeveer € 80,- per jaar.
 • Een waterkoker is meestal zuiniger dan een kokendwaterkraan. Kook niet meer water dan nodig is, dat bespaart geld en energie.
 • Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
 • Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktop computer met LCD-monitor. U bespaart jaarlijks gemiddeld € 40,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.

Grip op uw verbruik

Bij veel energieleveranciers heeft u goed inzicht in uw verbruik. Met slimme thermostaten, slimme meters en handige apps houdt u grip op uw verbruik. En grip zorgt meestal weer voor een besparing op uw energie. U kunt met de Energievergelijker bepalen of u meer of minder verbruikt dan een vergelijkbaar huishouden:

Overstappen van leverancier

Elk moment kunt u overstappen naar een andere energieleverancier. Dit kan zowel voor gas als voor elektriciteit. Wilt u bijvoorbeeld overstappen naar groene stroom of naar een goedkopere aanbieder dan kan dat op verschillende websites. Hier kunt u ook berekenen hoeveel een overstap voor u kan opleveren.

Op ConsuWijzer.nl kunt u bekijken onder welke voorwaarden u dat het best kunt doen. Ook zijn er op internet een aantal vergelijkingssites die u kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Langlopende contracten worden vaak goedkoper aangeboden maar hier zit u wel voor een langere periode aan vast. Hierdoor kunt u niet profiteren van eventuele tariefverlagingen.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Net als iedereen wil ook ik een lagere energierekening. Ik wil weten met welke maatregelen ik echt kan besparen. ”

— Linda Molenaar, Kampen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

11 april 2019

Nibud: Abonnementen blinde vlek voor huishoudens

lees meer ›Persbericht
18 maart 2019

Nibud: meer dan helft van budget op aan vaste lasten

lees meer ›Persbericht

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.

lees meer › Artikel

Zorgverzekering: overstappen of niet?

Wat is er mogelijk en waar kunt u op letten?

lees meer › Artikel

Bewust uitgeven

Hoe blijft u de baas over uw eigen uitgaven? Het Nibud helpt u bewust te kiezen.

lees meer › Artikel

Thema: lagere lasten

De dagelijkse uitgaven zijn kosten die u makkelijk kunt beïnvloeden, in tegenstelling tot uw vaste lasten.

lees meer › Thema

Wat geeft u uit aan voeding?

Het Nibud zet de kosten van voeding voor verschillende huishoudens op een rij.

lees meer › Artikel

Geld en gedrag in de praktijk

Filmpje over onbewuste uitgaven: hoe je denkt te besparen maar ongemerkt toch veel uitgeeft.

lees meer › Artikel

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool

Nibud BufferBerekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › Tool