Besparen? Maak een plan!

U wilt besparen op uw uitgaven, maar hoe begint u? Met een praktisch bespaarplan in vier stappen, inclusief praktische hulpmiddelen, maakt u uw voornemens concreet.

Uitgaven kunt u verdelen in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Uitgaven die moeten zijn de vaste lasten zoals de huur, hypotheek, energie of verzekeringen. Maar ook huishoudelijke uitgaven zoals de boodschappen en kleding zijn nodig. De meeste huishoudens hebben ook veel abonnementen, zoals op tijdschriften, maaltijdboxen, muziek- en videodiensten. Dit zijn moeten-uitgaven, maar ze zijn wat flexibeler dan woonlasten; u kunt er gemakkelijker vanaf. Snel besparen op de vaste lasten, zoals uw huur of hypotheek en uw energierekening, is lastig. Maar voor de langere termijn kan het veel opleveren om ernaar te kijken.

Geld dat u overhoudt na al deze dingen betaald te hebben, kunt u besteden aan uitgaven die mogen. U beslist zelf waar u uw geld aan besteedt. Aan extraatjes voor de kinderen, sporten of een dagje uit.

Besparen: waar begint u

Besparen gaat het makkelijkst op uitgaven die mogen. Minder uitgaan, creatiever zijn met kadootjes geven, goedkoper op vakantie.

Maar ook op uitgaven die moeten kunt u besparen. Allereerst op boodschappen en kleding: voor wie zijn best doet kan dit vaak slimmer en goedkoper. Denk verder na over uw abonnementen, verzekeringen, lidmaatschappen of donateurschappen. Heeft u alles echt nodig? Tot slot kunt u proberen uw woonlasten te verlagen. Bent u bijvoorbeeld zuiniger met energie, dan kan uw maandbedrag (na een tijdje) omlaag. En ook verzekeringen kunnen misschien goedkoper.

Vergelijk uzelf

Het kan houvast geven om uw eigen begroting te vergelijken met de bedragen van andere huishoudens. Zo ziet u waar u meer en minder dan gemiddeld aan uitgeeft, dat biedt inzicht in waar bespaarruimte is. Gebruik daarvoor de online tool Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Zoals gezegd zijn de snelste besparingen te behalen op uitgaven die mogen. Hoe kunt u hierin te werk gaan? Zet uw uitgaven op uw persoonlijke volgorde van belangrijkheid. Bijvoorbeeld:

 1. Naar de bioscoop
 2. Cadeautjes voor anderen
 3. Uit eten
 4. Tijdschrift-abonnement
 5. Gadgets

Begin dan met besparen bij de uitgaven die onderaan uw lijstje staan. Zo houdt u meer geld over voor de uitgaven bovenaan het lijstje. U kiest dus voor de dingen die voor u het belangrijkst zijn. En misschien kan dat ook met een kleiner budget.

Kasboek

Wilt u meer inzicht krijgen in uw huishoudelijke uitgaven? Dan is een (online) kasboek een handig hulpmiddel. Houd een paar maanden bij wat u uitgeeft. U ziet dan goed waar uw geld blijft. Ook ontdekt u of u veel impulsaankopen doet. Dat zijn niet-geplande uitgaven. Door die impulsaankopen komt u misschien geld tekort voor andere uitgaven.

Noteren waar u uw geld aan uitgeeft, zorgt er vaak al voor dat u automatisch gaat besparen.

Grote uitgaven uitstellen of anders oplossen

Een andere manier om te besparen is het uitstellen van geplande grotere uitgaven. Bijvoorbeeld: de bank die wel wat versleten begint te raken, kan toch nog wel een jaar langer mee. Of misschien kan uw mobiel voor een klein bedrag gerepareerd worden, zodat u geen dure nieuwe hoeft te kopen.

Soms zijn er ook slimme alternatieven voor kopen. In veel buurten zijn appgroepen actief, waarbij buren onderling bijvoorbeeld tuingereedschap van elkaar lenen. Huren kan ook een alternatief zijn voor klusapparatuur, en als u eenmalig een auto nodig heeft zijn er sites voor voordelig autodelen.

Als u heeft bedacht waarop u gaat besparen, maakt u dit concreet. Hoe gaat u precies besparen? Wat gaat u wel of juist niet doen? En wanneer is het geslaagd? Het kan helpen dit op te schrijven. Zo heeft u houvast. Denk aan:

 • Dingen niet kopen die u anders wel koopt
 • Iets goedkopers te kopen dan u normaal doet
 • Iets te laten repareren in plaats van nieuw te kopen
 • Een abonnement opzeggen
 • Enzovoort

Voorbeeld:

Ik ga besparen op boodschappen:

 • Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen.
 • Aanbiedingen koop ik alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken.
 • Ik neem een boodschappenlijstje mee en houd me daar aan.
 • Ik ga nog maar één keer per week boodschappen doen.

Hoe groot zijn de besparingen die u kunt maken? Noteer in uw plan bij elke actie welk bedrag u dit op gaat leveren. Is dat meteen deze week, of merkt u het pas na een tijdje op uw bankrekening?

Maak een overzicht

Vul eventueel het online Persoonlijk budgetadvies (uit stap 1) nog eens in, nu voor de nieuwe situatie. Zo kunt u zien welk bedrag u maandelijks in totaal bespaart. U kunt hiervoor ook onze maandbegroting (excel) gebruiken.

Misschien kunt u nu beter rondkomen, dat geeft een fijn gevoel. Misschien houdt u nu zelfs iets over. Dan kunt u dat besteden aan leuke dingen, of aan sparen.

Stap voor stap

Pak het niet té rigoureus aan. Dan loopt u weer kans dat het op de langere termijn niet is vol te houden. Stap voor stap kijken welke winst er is te behalen, werkt het meest duurzaam. Bijhouden van de resultaten werkt wel motiverend. Het Nibud heeft hier hulpmiddelen voor, zoals een agenda en een kasboek. Eigen materialen maken kan natuurlijk ook.

Ik vond het moeilijk om een begin te maken met geld besparen. Deze vier stappen maken het makkelijker en gestructureerd. ”

— Linda de Koning, Amsterdam

Anderen doen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel

Naar een energiezuiniger huis

Welke investeringen in uw woning zijn slim en hoe vindt u er budget voor?

lees meer › Artikel

Leer uw kind sparen

Voor kinderen is het belangrijk om te leren sparen, hoe begeleidt u ze hierbij?

lees meer › Artikel

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen.

lees meer › Artikel

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Bewust uitgeven

Hoe blijft u de baas over uw eigen uitgaven? Het Nibud helpt u bewust te kiezen.

lees meer › Artikel

Sparen gemakkelijker maken

Hoe kunt u geld opzij zetten zonder dat u dat direct voelt in uw portemonnee?

lees meer › Artikel

Geld achter de hand makkelijker maken (2017)

Advies: help mensen om ongemerkt te sparen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Wat geef ik uit aan voeding?

Het Nibud zet de kosten van voeding voor verschillende huishoudens op een rij.

lees meer › Artikel