Beleggen? Wees kritisch

Nieuwsbericht | 18 februari 2021

Nu de rente op spaargeld vrijwel nul is, neemt de belangstelling voor beleggen toe. Van brokers tot influencers, het lijkt alsof haast iedereen zich nu bezighoudt met aandelen en cryptovaluta.

Beleggers sloegen even hun slag met aandelen in de Amerikaanse gamewinkel Gamestop (en verloren ook heel veel) en de koers van de Bitcoin is flink gestegen. Verhalen over snelle winst klinken verleidelijk, maar beleggen brengt altijd risico met zich mee.

Risicovol

Veel mensen houden geld over doordat zij niet uit eten kunnen gaan, geen weekendje weg kunnen en de bioscoop en het theater niet kunnen bezoeken. In combinatie met de lage rentes op spaarrekeningen, leidt dat waarschijnlijk tot meer interesse in beleggen. ‘Wij vinden het goed dat mensen zich verdiepen in beleggen. Dat kan een goede manier zijn om vermogen aan te houden, maar het blijft risicovol,’ aldus Nibud-onderzoeker Marcel Warnaar.

Hoewel beleggen winstgevend kan zijn, zijn de risico’s groter dan bij een spaarrekening. ‘Als je niet graag risico neemt, beleg dan niet,’ waarschuwt Warnaar. ‘Snel rijk willen worden betekent over het algemeen grote risico’s nemen.’ Om niet in financiële problemen te komen, adviseert het Nibud alleen te beleggen met geld dat gemist kan worden. Warnaar: ‘Hou altijd genoeg geld over om in de nabije toekomst noodzakelijke uitgaven te kunnen doen, hoe je beleggingen er ook voor staan. Wat dat bedrag is, bereken je met de BufferBerekenaar.’

Wees kritisch

Bovendien is van belang wanneer je het geld weer wilt gebruiken. Over het algemeen levert beleggen op de lange termijn meer op dan sparen, maar die termijn kan erg lang zijn. Beleg ook niet met geleend geld en wees kritisch, adviseert het Nibud. Beleg alleen in dingen die je snapt. Als er hoge rendementen gegarandeerd worden, vraag je dan af hoe dat kan. Wat bepaalt de koers van een cryptovaluta? Wordt een influencer betaald door partijen die je graag zien beleggen? Daarnaast kost beleggen geld. Meestal betaal je voor elke transactie een klein bedrag. Veel handelen kost dan ook veel geld. Je kunt het risico verlagen door beleggingen te spreiden, dus niet al je geld in één belegging stoppen.

Hoewel beleggen de laatste tijd een populair onderwerp lijkt te zijn, is beleggen niet altijd de beste keuze. ‘Door allerlei verhalen over mensen die duizenden of zelfs miljoenen euro’s verdienen met beleggingen of cryptovaluta, kun je het gevoel krijgen dat je kansen laat liggen,’ vertelt Warnaar. ‘Vergeet echter niet dat je meestal alleen de succesverhalen leest, en dat mensen terughoudender zijn met het delen van mislukkingen. Wil je geen risico lopen, dan is er niks mis met geld op een spaarrekening zetten. ’

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Vergeet niet dat je meestal alleen de succesverhalen leest, en dat mensen terughoudender zijn met het delen van mislukkingen. Wil je geen risico lopen, dan is er niks mis met geld op een spaarrekening zetten.”

— Nibud-onderzoeker Marcel Warnaar

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

16 februari 2021

Onze roep wordt gehoord

lees meer › Blog
12 februari 2021

Renteverlaging kredieten verlengd

lees meer › Nieuwsbericht
10 februari 2021

Ankereffect vraagt actieve rol van financieel adviseur

lees meer › Nieuwsbericht

Aanvulling op de privacyverklaring

lees meer › Artikel
04 februari 2021

Nibud te gast bij Europese denktank CEPS

lees meer › Nieuwsbericht

Noodregelingen coronacrisis

Een overzicht van de financiële regelingen als gevolg van de coronacrisis.

lees meer › Artikel
19 januari 2021

Blog: Onzekere persoonlijke inflatie

lees meer › Blog
19 januari 2021

Nibud: Financiële zorgen over onzeker 2021

lees meer › Persbericht
16 januari 2021

Bijna helft flexwerkers, zzp’ers en ondernemers komt vaker moeilijk rond

lees meer › Nieuwsbericht

Rapport Inkomenspositie van studenten in de beroepsbegeleidende leerweg

Het Nibud onderzocht in opdracht van het ministerie van OCW of het bbl-inkomen toereikend is.

lees meer › Onderzoeksrapport
18 december 2020

Nibud: Zelfstandig wonende jongeren kwetsbaar

lees meer › Nieuwsbericht
16 december 2020

Het Nibud in 2020: 2 euro, 4 procent, 4.000 deelnemers

lees meer › Blog