Beleggen of niet?
Beleggen kan een interessante vorm zijn om geld apart te zetten en daar rendement mee te behalen. Wanneer past beleggen in uw situatie? En waar moet u dan op letten?
Wanneer beleggen?
Beleg alleen met geld dat u kunt missen. Als de belegging weinig of niets oplevert, moet dit geen gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. U moet nog gewoon boodschappen kunnen doen en de huur of hypotheek kunnen betalen. Wilt u beleggen met spaargeld, zorg dan dat u altijd een buffer aanhoudt. Heeft u meer spaargeld dan de minimumbuffer voor uw situatie, dan kunt u met dat geld meer risico nemen en beleggen. Uw minimumbuffer kunt u berekenen met onze Bufferberekenaar.
Sparen of beleggen?
De keuze voor sparen of beleggen hangt van een aantal zaken af. Wilt u risico nemen of kiest u liever voor zekerheid? Hoe lang kunt u het geld missen? Met welk doel zet u geld opzij? Voor sommige spaardoelen kan beleggen zinvol zijn maar voor andere doelen minder. Zie ook: Hoe spaar ik voor …
Heeft u wat geld over, dan helpt het online geldplan Sparen, aflossen of beleggen u keuzes maken.
De opbrengst van beleggen
U kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties of beleggingsfondsen. Ook in onroerend goed, goud en kunst kunt u beleggen. Vaak geldt: hoe meer winst u kunt behalen, hoe groter het risico. Gaat u beleggen, dan zijn er verschillende vormen van opbrengst: rente of dividend, koerswinst en nettorendement.
Rente of dividend
De opbrengst verschilt per type belegging. Bij bepaalde vormen van beleggen ontvangt u ieder jaar een vergoeding:
- Bij obligaties ontvangt u rente
- Bij aandelen ontvangt u dividend. De uitkering is afhankelijk van hoe goed een bedrijf loopt. Als u in een bedrijf belegt dat niet goed loopt, bestaat het risico dat u een jaar weinig of geen vergoeding krijgt.
Koerswinst
Bij de meeste beleggingen zit de opbrengst vooral in de koerswinst. Koerswinst wil zeggen dat u de beleggingen voor meer geld verkoopt dan u heeft betaald. Soms krijgt u minder terug voor uw belegging dan u heeft betaald. U lijdt dan verlies.
Nettorendement
Bij beleggingen spreken we vaak van rendement. Hiermee geven we aan wat de belegging oplevert. Het is belangrijk om na te gaan of het om bruto- of nettorendement gaat. Kijk vooral naar het nettorendement. Bij het brutorendement zijn de kosten en premies nog niet van de opbrengst afgetrokken. Het lijkt dus alsof u meer krijgt dan uiteindelijk het geval is. Belangrijk: het nettorendement geeft een indicatie, maar biedt nooit een garantie.
We laten onze beleggingen doen door een vermogensbeheerder. Ik vind het een fijn idee dat deze bij de AFM onder toezicht staat, zodat ik erop kan vertrouwen dat hij zijn werk goed doet.”
— Anneke Wilkens, Heerhugowaard