Beleggen of niet?

Beleggen is het investeren van geld met het idee dat die investering in de toekomst meer waard wordt. U kunt beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, maar ook bitcoins of ander cryptogeld of vastgoed. Beleggen kan een interessante vorm zijn om meer rendement uit uw geld te behalen. Wanneer past beleggen in uw situatie? En waar moet u dan op letten?

Wanneer beleggen?

Beleg alleen met geld dat u kunt missen. Als de belegging in het slechtste geval weinig of niets oplevert, moet dit geen gevolgen hebben om rond te komen in uw dagelijks leven. U moet nog gewoon boodschappen kunnen doen en de huur of hypotheek kunnen betalen. Wilt u beleggen met spaargeld, zorg dan dat u eerst altijd een buffer opbouwt. Heeft u meer spaargeld dan de minimumbuffer voor uw situatie, dan kunt u met dat geld meer risico nemen en beleggen. Uw minimumbuffer kunt u berekenen met onze Bufferberekenaar.

Sparen of beleggen?

De keuze voor sparen of beleggen hangt van een aantal zaken af. Wilt u met het geld risico’s nemen of kiest u liever voor zekerheid? Hoe lang kunt u het geld missen? Met welk doel zet u geld opzij? Voor sommige spaardoelen kan beleggen interessant zijn, maar voor andere doelen minder. Zie ook: Hoe spaar ik voor

Heeft u wat geld over, dan helpt het online geldplan Sparen, aflossen of beleggen u keuzes maken.

De opbrengst van beleggen

U kunt beleggen in aandelen, obligaties, of beleggingsfondsen. Ook in opties, vastgoed, goud en kunst kunt u beleggen. Vaak geldt: hoe meer winst u kunt behalen, hoe groter het risico. Gaat u beleggen, dan zijn er verschillende vormen van opbrengst: een jaarlijkse vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend, en/of koerswinst.

Rente of dividend

Bij bepaalde vormen van beleggen ontvangt u ieder jaar een vergoeding:

  • Bij obligaties ontvangt u elk jaar rente;
  • Bij aandelen ontvangt u mogelijk dividend. De uitkering is afhankelijk van hoe goed een bedrijf loopt. Als u in een bedrijf belegt dat niet goed loopt, bestaat het risico dat u een jaar weinig of geen vergoeding krijgt;
  • Belegt u in een tweede woning, dan kunt u huuropbrengsten krijgen.

Koerswinst

Bij veel beleggingen zit de opbrengst ook in koerswinst. Koerswinst wil zeggen dat u de beleggingen voor meer geld verkoopt dan u heeft betaald. Soms krijgt u minder terug voor uw belegging dan u heeft betaald. U lijdt dan verlies.

Sommige beleggingen geven geen jaarlijkse vergoeding en is alleen koerswinst de basis voor rendement. Dit geldt bijvoorbeeld voor opties, goud, kunst, bitcoins of andere cryptomunten. De prijzen van dit soort beleggingen hangen veel sterker af van het sentiment en schommelen dus veel heviger dan obligaties en aandelen.

Nettorendement

Bij beleggingen spreken we vaak van rendement. Hiermee geven we aan wat de belegging oplevert. Het is belangrijk om na te gaan of het om bruto- of nettorendement gaat. Kijk vooral naar het nettorendement. Bij het brutorendement zijn de kosten en premies nog niet van de opbrengst afgetrokken. Het lijkt dus alsof u meer krijgt dan uiteindelijk het geval is. Belangrijk: het nettorendement geeft een indicatie, maar biedt nooit een garantie.

22 %

van de Nederlanders belegt in beleggingsfondsen

Bron: Geldzaken in de Praktijk, 2015

Kosten voor de financiële dienstverlener

Maakt u gebruik van een financieel adviseur of vermogensbelegger?

Vraag dan goed na welke kosten hij of zij rekent. Het is voor banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders verboden om vergoedingen te ontvangen van beleggingsfondsen. Ook moeten de kosten van de dienstverlening voor u duidelijk in een overzicht staan. De adviseur moet een ‘Dienstverleningsdocument’ kunnen overhandigen. Hierin staat wat hij of zij doet en tegen welke kosten. Reken dit ook om in een totaalbedrag. Zo krijgt u meer duidelijkheid over de prijs.

Tip: Lees goed het Essentiële Informatie Document (EID) door dat u krijgt. Hierop vindt u ook een risico-indicator die aangeeft hoe risicovol de belegging is.

Goede voorbereiding

Overweegt u om te gaan beleggen? Bereid u dan goed voor. Weet wat u wilt kopen en wat u koopt. Alleen professionals met een vergunning van de AFM mogen beleggingsadvies geven. Die adviseurs zijn gehouden aan strenge voorwaarden en hebben een zorgplicht.

(Online) personen, zoals bloggers, financefluencers vertellen hun ervaringen op blogs of fora zonder specifiek advies te geven. Daarmee vallen zijn niet onder toezicht en hoeven zich niet aan de strenge voorwaarden te voldoen. Zij kunnen bijvoorbeeld betaald worden om een bepaalde mening te ventileren, beleggingen aanprijzen waar ze zelf in geïnvesteerd hebben (en die te verkopen zodra de koers gestegen is).

Wees bewust van de risico’s van informatie die wordt gegeven door mensen die geen professioneel adviseur zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van het navolgen van informatie.. Zet van tevoren uw wensen op een rij, bijvoorbeeld of u veel of weinig risico u wilt nemen. Laat u goed informeren. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Begrijpt u iets niet? Koop het dan niet.

Goed om te weten:

  • Erkende financiële dienstverleners staan onder toezicht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op bijvoorbeeld betrouwbaarheid, deskundigheid en financiële zekerheid van de dienstverleners.
  • De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) (veb.net) behartigt de belangen van beleggers.

We laten onze beleggingen doen door een vermogensbeheerder. Ik vind het een fijn idee dat deze bij de AFM onder toezicht staat, zodat ik erop kan vertrouwen dat hij zijn werk goed doet.”

— Anneke Wilkens, Heerhugowaard

Anderen lezen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel

Leer uw kind sparen

Voor kinderen is het belangrijk om te leren sparen, hoe begeleidt u ze hierbij?

lees meer › Artikel

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Sparen gemakkelijker maken

Hoe kunt u geld opzij zetten zonder dat u dat direct voelt in uw portemonnee?

lees meer › Artikel

Geld achter de hand makkelijker maken (2017)

Advies: help mensen om ongemerkt te sparen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Tien procent sparen… is dat realistisch?

Hoe kun je geld opzij zetten als je nauwelijks rond kunt komen? Het Nibud licht toe.

lees meer › Artikel

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Maandelijks tien procent sparen

Hoe pakt u dat aan? Dit stappenplan helpt u om een vast bedrag per maand opzij te zetten.

lees meer › Stappenplan