Belastingaangifte doen

Woont u in Nederland, dan wordt er inkomstenbelasting ingehouden op uw loon of uitkering. Daarnaast moeten de meeste mensen belastingaangifte doen. Hoe werkt dat, en waar kunt u op letten om dit zo gunstig mogelijk aan te pakken?

Hoe werkt het?

Elke maand betaalt u loonheffing en sociale premies over uw loon, uitkering of pensioen. Het jaar daarop doet u aangifte over het afgelopen jaar. Zo kan de Belastingdienst nagaan of het bedrag klopt dat u aan loonheffing en premies betaald heeft. Daarna wordt dit verrekend en krijgt u geld terug of moet u bijbetalen.

U kunt aangifte doen via Mijn Belastingdienst of met de aangifte-app. Op papier via een formulier is ook nog steeds mogelijk. Een papieren formulier kan aangevraagd worden via de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Voor 1 mei

Aangifte doen kan vanaf 1 maart, en moet vóór 1 mei. U kunt uitstel aanvragen. Als u vóór 1 april aangifte doet, krijgt u sowieso voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Dan weet u tijdig waar u aan toe bent en heeft u een eventuele teruggaaf het snelst binnen. Het kan slim zijn om pas vanaf half maart aangifte doen, want dan weet u zeker dat u alle benodigde gegevens hebt ontvangen.

De Belastingdienst controleert op tijdig aangifte doen. Bent u te laat, dan kunt u een boete opgelegd krijgen. Deze begint bij 385 euro als u één keer te laat bent. De boete loopt op als u vaker te laat bent met uw aangifte.

Aangifte doen niet verplicht? Toch doen kan voordelig zijn

Veel mensen krijgen een aangiftebrief van de Belastingdienst en een melding in hun berichtenbox op mijnoverheid.nl. Krijgt u die niet? Dan kan het alsnog interessant zijn om aangifte te doen als u gebruik kunt maken van aftrekposten. Dit geldt vooral voor ouderen en chronisch zieken.

Ook jongeren met een bijbaan kunnen vaak belasting terugvragen als ze aangifte doen. Bent u niet verplicht om aangifte te doen, dan kunt u de aangifte tot maximaal 5 jaar later nog doen.

Betaal niet meer dan nodig

Maak bij het invullen van uw aangifte gebruik van de aftrekposten waar u recht op heeft. Klik ook op de velden met toelichtingen. Misschien gaat u er onterecht vanuit dat u geen aanspraak kunt maken op een regeling of aftrekpost. 

Controleer ook goed de gegevens die de Belastingdienst alvast voor u heeft ingevuld. Dit zijn persoonsgegevens zoals uw Burgerservicenummer, maar ook informatie over uw pensioen of andere uitkeringen. Deze informatie komt van de gemeente, uw werkgever of uitkeringsinstantie. Vooral als er veel is veranderd in uw persoonlijke situatie, kan er informatie onjuist zijn. Ook aftrekposten waar u profijt van kunt hebben staan niet altijd vooringevuld.

385

kan de boete zijn als u te laat aangifte doet

Gegevens verzamelen

Voor een goede aangifte heeft u veel gegevens nodig, van uzelf en wellicht ook van uw partner. Documenten komen verspreid binnen. Op papier, maar steeds vaker ook digitaal: in uw mailbox of in mijn-omgevingen. Besteed daarom aandacht aan uw (digitale) administratie.

Begin op tijd om de documenten te verzamelen en te ordenen, en zorg dat u alle inloggegevens paraat heeft. Dat helpt om, als u voor uw aangifte gaat zitten, de juiste gegevens gemakkelijk te vinden. Het Nibud heeft handige stappenplannen voor het bijhouden van een administratie, én voor overzicht in een gezamenlijke administratie.

Een goed hulpmiddel voor overzicht in uw administratie is de Nibud-tabbladenset.

Belastingaanslag

Heeft u de aangifte ingevuld, dan stuurt de Belastingdienst u een aanslag. Dit is een brief waarin staat hoeveel u aan de Belastingdienst moet betalen of hoeveel zij u uitbetalen. Bent u het niet eens met het bedrag op de aanslag? Dan kunt u bezwaar maken.

Voorlopige aanslag

Weet u van tevoren al dat u geld zult terugkrijgen? Dan kunt u vragen om een voorlopige aanslag. U krijgt dan elke maand een deel van het bedrag gestort waar u aan het eind van het jaar recht op zou hebben. Mensen met jonge kinderen of een eigen huis hebben vaak recht op deze teruggaaf.

Tip: Een wijziging in uw financiële situatie kan gevolgen hebben voor uw voorlopige aanslag. Verandert er iets in uw situatie? Geef dit dan zo snel mogelijk door. Dat voorkomt dat u teveel ontvangen geld later moet terugbetalen.

Recht op toeslagen

Levert het totale aftrekbare bedrag maar een kleine teruggaaf op? Bedenk dan dat een lager belastbaar inkomen vaak ook (meer) zorgtoeslag, huurtoeslag of een andere tegemoetkoming (bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag) kan opleveren. Daarom kan het toch lonen om aangifte te doen.

Hulp bij uw aangifte

Komt u er zelf niet uit of wilt u hulp of advies? Vraag dan familie, kennissen of een adviseur. U kunt ook terecht bij een ouderenbond, een vakbond, uw gemeente of de Belastingdienst zelf (Belastingdienst.nl of de Belastingtelefoon: 0800-0543). Kiest u ervoor een adviseur in te schakelen, bespaar dan kosten door voorwerk te doen. Vul zelf vast in wat u weet en verzamel alle papieren. Zo kan de adviseur efficiënt en snel aan uw aangifte werken.

De vooringevulde gegevens maken aangifte doen een stuk makkelijker, maar ik wil wel zeker weten dat alles klopt.”

— John de Groot uit Scheveningen

Anderen lezen

Zelfstandig ondernemer

Hoe krijgt én houdt u grip op geld als zelfstandig ondernemer?

lees meer › Artikel

Aftrek extra vervoerskosten

Extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit kunt u vaak aftrekken.

lees meer › Artikel

Aftrek zorgkosten

Hoge zorgkosten kunnen worden afgetrokken van de belasting.

lees meer › Artikel

Alles over aftrekposten

Voor welke aftrekposten komt u in aanmerking?

lees meer › Artikel

Inkomstenbelasting

Er zijn drie soorten inkomstenbelasting.

lees meer › Artikel

Uw erfenis regelen

Alles waar u op moet letten voor het regelen van uw erfenis.

lees meer › Artikel

Ik krijg een erfenis

Wat kunt u doen als u erfgenaam bent?

lees meer › Artikel

Heffingskortingen

Door heffingskortingen betaalt u minder belasting.

lees meer › Artikel

Lijfrenteverzekering

Wilt u uw pensioen aanvullen of vervroegen? Dan kunt u zich verzekeren via een lijfrenteverzekering.

lees meer › Artikel

Lokale lasten van gemeente en waterschap

Waar zijn deze lokale lasten voor en hoe worden ze berekend?

lees meer › Artikel