Hoe financier ik een auto?
Er zijn grofweg vier manieren om een auto te financieren: een lease-auto van de werkgever, via spaargeld, een lening of private lease. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rijtje.
De goedkoopste optie is sparen. Geld lenen kost immers geld. Ook voor de service van private lease-bedrijven betaalt u geld.
1. Lease-auto van de werkgever
De lease-auto die u van uw werkgever ter beschikking krijgt en die u privé gebruikt, wordt gezien als loon en daarom belast. Dit gebeurt in de vorm van een percentage van de catalogusprijs van de auto. Hoe hoger de catalogusprijs, des te duurder de auto voor u. Voor energiezuinige auto’s gelden lagere bijtellingen dan voor ‘benzine-slurpers’.
U kunt de bijtelling ontlopen door niet privé met de auto van de werkgever te rijden. Daarvoor moet u wel een sluitende rittenregistratie bijhouden.
2. Spaargeld
Gebruik van spaargeld is altijd het goedkoopst.
3. Een lening
Een persoonlijke lening is beter passend voor de aanschaf van een auto dan doorlopend krediet. U betaalt gedurende de looptijd een vast bedrag en u weet vantevoren wanneer u de lening heeft terugbetaald.
De looptijd van de lening is bij voorkeur korter dan hoe lang u de auto wilt houden. Zodat u niet nog steeds betaalt voor een auto die u niet meer heeft.
Informeer goed wat er met de lening gebeurt als de auto tijdens de looptijd kapot gaat of als u hem eerder wilt verkopen.
Mijn auto rijdt nog prima, maar ik zet vast elke maand wat geld opzij voor vervanging.”
— Joost van Riemsdijk, Schiedam