Afgestudeerd, en nu?

Je bent (binnenkort) geen student meer. Dat betekent dat je voor sommige regelingen niet meer in aanmerking komt en een aantal dingen moet regelen. Wat komt er op financieel gebied allemaal kijken bij afstuderen?

Uitschrijven en stopzetten

De eerste stap na afstuderen is om je uit te schrijven als student. Als je halverwege het studiejaar afstudeert en je niet uitschrijft, dan blijf je collegegeld betalen. Uitschrijven doe je via Studielink. Als je afgestudeerd bent aan het mbo, dan schrijf je je uit bij de instelling waar je bent afgestudeerd.

Let op! Je schrijft je niet uit vanaf de maand van je diploma-uitreiking, maar vanaf de maand dat je je laatste cijfer krijgt. Je uitschrijving gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Wil je bijvoorbeeld per 1 februari afstuderen? Regel je uitschrijving dan in januari.

Leningen en reisproduct

Zet ook je studiefinanciering en studentenreisproduct op tijd stop. Dat regel je bij DUO. Doe je dat niet, dan lopen ze door en moet je meer terugbetalen. Onterecht reizen met het studentenreisproduct kost honderden euro’s per maand.

Studieschuld

Heb je een studieschuld opgebouwd? Dan ben je niet de enige. In de meeste gevallen moet je die ook weer afbetalen. Afhankelijk van wanneer je begonnen bent met studeren, heb je daar 15 of 35 jaar voor. In de eerste twee jaar na je studie hoef je nog niet te beginnen met afbetalen, maar het mag natuurlijk wel. Hoe dat allemaal precies werkt, lees je hier.

1,4

miljoen Nederlanders hadden in 2019 een studieschuld

Bron: CBS

Werken

Nu je afgestudeerd bent, ga je misschien op zoek naar een baan. Wat je kunt verwachten van het salaris, werktijden, uren en regelingen, verschilt per organisatie en branche. Zorg dat je goed voorbereid bent op je arbeidsvoorwaardengesprek. Wat er allemaal komt kijken bij starten op de arbeidsmarkt, lees je hier.

Wonen

Ook je woonsituatie kan veranderen nu je (bijna) afgestudeerd bent. En daarmee ook je financiële situatie. Voor sommige studentenwoningen geldt bijvoorbeeld dat je er na afstuderen nog maar voor beperkte tijd mag blijven wonen. Misschien heb je wel een baan gevonden in een andere stad. Of je wilt gewoon weg uit de plaats waar je nu woont.

Let op! In je studentenkamer had je er misschien nog niet mee te maken, maar als huurder of woningeigenaar betaal je jaarlijks gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Daarnaast betaal je voor de kosten voor het verbruik van gas, elektriciteit en water.

Bankzaken

Veel banken hebben speciale studentenrekeningen. Of je die moet omzetten naar een ander bankpakket, verschilt per bank. Bij de meeste banken gaat dat automatisch, maar de voorwaarden verschillen onderling. Vaak speelt je leeftijd ook een rol. Kijk op de website van jouw bank wat je precies moet regelen.

Heb je een creditcard voor studenten? Ook die wordt meestal automatisch omgezet naar een andere creditcard. Na omzetting ga je wel een ander tarief betalen. Bekijk op de website van jouw bank wat er voor jou verandert.

Tip: Nu je waarschijnlijk een ander bankpakket moet kiezen, is het een mooi moment om te kijken of je bij een andere bank misschien goedkoper uit bent. De kosten voor bankpakketten verschillen per bank. Hetzelfde geldt voor creditcards.

Verzekeringen

Als je afgestudeerd bent, mag je geen gebruik meer maken van studentenpolissen. En als je niet meer bij je ouders woont, kun je ook niet meer verzekerd staan op bijvoorbeeld de reis- of aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Pas daarom je verzekeringen op tijd aan, dan blijf je goed verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan je inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en zorgverzekering. Kijk op de website van jouw verzekeraars of je polis hoe het precies zit.

Tip: Als je al werkt, kun je vragen of je werkgever een collectief verzekeringsaanbod heeft. Dat zou voordeliger kunnen zijn.

Een nieuwe start

Misschien hebben jij en je ouders afspraken gemaakt over je geldzaken terwijl je studeerde. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat zij je zorgverzekering betaalden of geld naar je overmaakten om van rond te komen. In dat geval is jouw afstuderen misschien wel een mooi moment om daarover met ze in gesprek te gaan.

Tip: Geef veranderingen in je financiële situatie tijdig door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je later toeslagen terug moet betalen.

Al met al veranderen je geldzaken nu je (bijna) afgestudeerd bent. Een mooi moment dus om je financiën nog eens op een rij te zetten. Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar je geld blijft, hoe je het doet in vergelijking met anderen en je ontvangt tips om goede geldkeuzes te maken.

Ik vond het best spannend om te beginnen aan het leven na mijn studie, maar het hielp om alles voor mezelf op een rijtje te zetten.”

— Mike van Oort, Den Haag

Anderen lezen

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Studiekosten: bijdragen als ouder

Uw studerende kind financieel steunen.

lees meer › Artikel

18-min, studeren en geld

Gaat uw kind studeren maar is het nog geen 18 jaar? Dan is er een aantal financiële zaken dat u moet weten.

lees meer › Checklist

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Een slimme start voor wie meerderjarig wordt!

bestel › Product

Een studieschuld bij DUO

Terugbetalen: wat zijn de regels en voorwaarden en wat kun je doen om de kosten te beperken?

lees meer › Artikel

Lenen bij DUO

Studiefinanciering: wie hebben er recht op en hoeveel heb ik nodig?

lees meer › Artikel

Rondkomen van je studentenbudget

Als je weet waar je geld blijft en hoeveel er binnenkomt, houd je je financiën in de hand.

lees meer › Artikel

Wat kost studeren?

Huur, studieboeken en levensonderhoud zijn niet de enige uitgavenposten.

lees meer › Artikel
01 september 2017

Nibud: Studenten lenen om te sparen en blijven vaker thuis wonen

lees meer › Persbericht