Werken
Nu je afgestudeerd bent, ga je misschien op zoek naar een baan. Wat je kunt verwachten van het salaris, werktijden, uren en regelingen, verschilt per organisatie en branche. Zorg dat je goed voorbereid bent op je arbeidsvoorwaardengesprek. Wat er allemaal komt kijken bij starten op de arbeidsmarkt, lees je hier.
Wonen
Ook je woonsituatie kan veranderen nu je (bijna) afgestudeerd bent. En daarmee ook je financiële situatie. Voor sommige studentenwoningen geldt bijvoorbeeld dat je er na afstuderen nog maar voor beperkte tijd mag blijven wonen. Misschien heb je wel een baan gevonden in een andere stad. Of je wilt gewoon weg uit de plaats waar je nu woont.
Let op! In je studentenkamer had je er misschien nog niet mee te maken, maar als huurder of woningeigenaar betaal je jaarlijks gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Daarnaast betaal je voor de kosten voor het verbruik van gas, elektriciteit en water.
Bankzaken
Veel banken hebben speciale studentenrekeningen. Of je die moet omzetten naar een ander bankpakket, verschilt per bank. Bij de meeste banken gaat dat automatisch, maar de voorwaarden verschillen onderling. Vaak speelt je leeftijd ook een rol. Kijk op de website van jouw bank wat je precies moet regelen.
Heb je een creditcard voor studenten? Ook die wordt meestal automatisch omgezet naar een andere creditcard. Na omzetting ga je wel een ander tarief betalen. Bekijk op de website van jouw bank wat er voor jou verandert.
Tip: Nu je waarschijnlijk een ander bankpakket moet kiezen, is het een mooi moment om te kijken of je bij een andere bank misschien goedkoper uit bent. De kosten voor bankpakketten verschillen per bank. Hetzelfde geldt voor creditcards.
Verzekeringen
Als je afgestudeerd bent, mag je geen gebruik meer maken van studentenpolissen. En als je niet meer bij je ouders woont, kun je ook niet meer verzekerd staan op bijvoorbeeld de reis- of aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Pas daarom je verzekeringen op tijd aan, dan blijf je goed verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan je inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en zorgverzekering. Kijk op de website van jouw verzekeraars of je polis hoe het precies zit.
Tip: Als je al werkt, kun je vragen of je werkgever een collectief verzekeringsaanbod heeft. Dat zou voordeliger kunnen zijn.
Een nieuwe start
Misschien hebben jij en je ouders afspraken gemaakt over je geldzaken terwijl je studeerde. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat zij je zorgverzekering betaalden of geld naar je overmaakten om van rond te komen. In dat geval is jouw afstuderen misschien wel een mooi moment om daarover met ze in gesprek te gaan.
Tip: Geef veranderingen in je financiële situatie tijdig door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je later toeslagen terug moet betalen.
Al met al veranderen je geldzaken nu je (bijna) afgestudeerd bent. Een mooi moment dus om je financiën nog eens op een rij te zetten. Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar je geld blijft, hoe je het doet in vergelijking met anderen en je ontvangt tips om goede geldkeuzes te maken.
Ik vond het best spannend om te beginnen aan het leven na mijn studie, maar het hielp om alles voor mezelf op een rijtje te zetten.”
— Mike van Oort, Den Haag