Geschreven door

Gea Schonewille

Gea Schonewille

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Afblijven of opeten?

Weblog | 26 augustus 2015

Kent u dat? Dat u – na tien keer uw mond volgestopt te hebben – de zak chips aan de andere kant van de tafel legt, zodat het iets lastiger wordt er nog eentje te pakken? Of dat u de reep chocola in de keuken laat liggen, en slechts drie stukjes in een schaaltje doet, zodat u straks he-le-maal naar de keuken moet lopen als u de rest ook nog wilt opeten?

Mijn vriend kent dat in ieder geval niet, die schuift zo een hele zak chips naar binnen. En aan hem is niets te zien, ach ja, de wereld is niet eerlijk verdeeld… Maar goed, vriendinnen van mij doen dat wel. En dat zette me aan het denken. Zou dat ook niet zo kunnen met je financiën?

Happen van mijn bankrekening

Bij mij is het regelmatig zo dat ik niet in de gaten heb hoeveel happen ik al van mijn bankrekening heb genomen. En dan ineens, oeps! is er niets meer over. Zeker in deze maanden niet… Terrasje hier, ijsje daar, bootje huren, festivalletje, filmpje pakken. Het overzicht over mijn financiën is soms ver te zoeken (niet tegen mijn collega’s zeggen he? 🙂 )

Nu dacht ik dus toen mijn vriendin de zak chips buiten bereik legde… zou ik dat niet kunnen doen met mijn geld? Ik ben – sinds ik een huis kocht in Utrecht – klant bij twee banken. Bij de ene zat ik al en bij de andere kon ik een goedkopere hypotheek krijgen. Die eerste bank heb ik uit luiheid nooit opgezegd (wederom, niet tegen mijn collega’s zeggen he??).

Twee bankrekeningen

Dus nu heb ik twee bankpassen. Op de ene rekening gebeurt van alles: er wordt salaris gestort, de hypotheek wordt betaald, de boodschappen gaan eraf, ik koop kleding, enzovoorts. Op de andere rekening gebeurt niet veel, daar staat volgens mij 6 euro op. Zou ik nou niet van die bankpas een soort chipszak aan de andere kant van de tafel kunnen maken?

Ik berekende daarvoor mijn vaste lasten (inclusief ziektekostenverzekering, gas water electra etc.). Wat overblijft heb ik vrij te besteden. Ik wil nog een deel sparen, dus dat gaat er af. Nou, dan houd ik nog een mooi bedrag over voor boodschappen, kleding, ijsjes, drankjes en droge worst (ja, daar ben ik gek op!).  Het geld op de rekening waar mijn salaris wordt gestort, fungeert straks als die zak chips aan de andere kant van de tafel: daar kan ik niet bij. De andere rekening is het ‘schaaltje chocolade’, dat mag ik allemaal opeten! De ene pinpas blijft thuis en de andere gaat overal mee naartoe.

Het werkt… fantastisch!

Ik hoef me geen zorgen meer te maken of er genoeg geld op mijn rekening staat om de hypotheek te betalen, dat is namelijk berekend en daar blijf ik van af. Verder kan ik gewoon uitgeven met die andere pas, op=op.

Doet u mee? Maakt u ook een chipszak aan de andere kant van de tafel? Overigens dit hoeft niet altijd met twee bankpassen. Het is namelijk best onvoordelig om bij twee banken tegelijk te zitten, dat kost je iedere maand zo’n €2,50 extra (zo’n €30 per jaar). Je kunt ook een bedrag pinnen zodra het salaris is gestort. Dit bedrag mag worden uitgegeven, de rest laat je op de bank staan en de pinpas, die blijft thuis.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (4)

 • aletta op 26 augustus 2015, 18:30

  Dit doen wij al jaren zo. Een hypotheekrekening voor de vaste lasten, want het salaris komt om de 4 weken. We hebben ook geen pas voor deze rekening!! Onze eigen rekeningen gebruiken we voor dagelijks gebruik. En veel spaarrekeningen die als potje fungeren.

  Beantwoorden
 • Judith op 26 augustus 2015, 22:09

  Ook wij hebben een aantal jaren geleden de boel financieel eens flink opgeschoond en inzichtelijk gemaakt. Aan het begin van het jaar begroot ik alle vaste lasten. Maandelijks wordt een vast bedrag naar een aparte rekening gestort (zonder pas), zodat het hele jaar door alle rekeningen hiervan kunnen worden afgeschreven. Totaal geen zorgen dus. Het maandelijks bedrag wat overblijft gaat naar een tweede betaalrekening waarvan alle overige uitgaven worden gedaan. Boodschappen, uitjes, verjaardagen, kleding, klein onderhoud etc. Het heeft ons heel veel rust gegeven het op deze manier te doen. Ik lig nu niet meer wakker als er een aantal grote rekeningen tegelijkertijd moeten worden betaald.

  Beantwoorden
 • Jara op 07 september 2015, 13:11

  Ook wij doen dat sinds we ons huis kochten in 2008. De rekening waar de hypotheek vanaf gaat is de rekening waar de vaste lasten van af gaat. Elke maand als het loon op een andere rekening gestort is, maken we het deel voor de vaste lasten over naar de "hypotheekrekening".Op de rekening voor dagelijks gebruik laten we het bedrag staan voor het aantal weken dat de maand heeft totdat er weer loon komt met een vast bedrag per week het zgn weekbudget. Rest gaat naar spaarrekening. Er is een spaarrekening voor aflossing hypotheek. Daar proberen we minimaal 1x per jaar iets van af te lossen. En een spaarrekening voor overig.

  Beantwoorden
 • Louk op 03 december 2015, 11:36

  Beste Gea, helemaal eens! Echter zou ik één betaalrekening opzeggen incl pas (dat scheelt weer extra kosten per maand). Daarna je spaarmogelijkheid bepalen op basis van het gezamenlijke inkomen, vaste en variabele lasten. Zodra het spaarbedrag is vastgesteld automatisch naar een (gratis) spaarrekening maandelijks laten overboeken. Uiteraard evt een mix tussen sparen en beleggen (afhankelijk van korte/midden en lange termijn sparen). Niets anders dan van sparen een vaste last (uitgavenpatroon) maken.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Gea Schonewille

Gea Schonewille

Wetenschappelijk medewerker

medewerker

Terrasje hier, ijsje daar, bootje huren, festivalletje, filmpje pakken. Het overzicht over mijn financiën is soms ver te zoeken...”

— Gea Schonewille

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Meerderjarig? Zelf je administratie bewaren!

Een opgeruimde administratie geeft je als jongere overzicht in geldzaken.

lees meer › Artikel
13 september 2019

Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem

lees meer ›Persbericht

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Humanitas geeft Startpunt Geldzaken ruim baan

lees meer › Praktijkverhaal

Interview met Tamar Strietman, Humanitas

lees meer › Special
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer ›Blog
29 augustus 2019

De scholen zijn weer begonnen

lees meer ›Nieuwsbericht
20 augustus 2019

Bijhouden van abonnementen op streamingdiensten

lees meer ›Nieuwsbericht
19 augustus 2019

Minder meldingen bij schuldhulpverlening maar niet minder mensen met schulden

lees meer ›Nieuwsbericht

Student? Maak een begroting!

Ben je student? Gebruik het Nibud-begrotingsformulier en hou overzicht over je geldzaken.

lees meer › Artikel

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel