2019: een bijzonder jubileumjaar

Weblog | jaaroverzicht 2019

Ook het Nibud kijkt aan het einde van het jaar altijd even terug. Wat hebben we het afgelopen jaar bereikt? Wat waren de hoogtepunten van 2019? En hoe gaan we het nieuwe jaar beginnen?

Nibud Jubileumcongres Geld & Gedrag

Koningin Máxima was te gast op het Jubileumcongres Geld & Gedrag, waar het Nibud zijn 40-jarig bestaan vierde. Tijdens dit jubileumcongres presenteerde directeur Arjan Vliegenthart de nieuwste editie van het driejaarlijkse onderzoek Geldzaken in de Praktijk.

Nibud 40 jaar

Onze hele levensverhaal van 1979 tot nu lees je in ‘40 jaar Nibud: Waarin een klein clubje groot is’ (pdf). Ter ere van onze 40ste verjaardag hebben we in 2019 ook een aantal mooie mediamomenten in een overzicht verzameld.

Kinderen nonchalanter met pinnen en pincode

Maar het jaar begon met de publicatie van een nieuw Nibud Kinderonderzoek. Kinderen blijken onveiliger met hun pincode om te gaan dan vijf jaar geleden, maar het goede nieuws is dat maar liefst 91 procent van de kinderen spaart.

Financiële opvoedwijzer en opvoedtest

Kinderen die met geld om leren gaan, lopen als volwassene minder risico op financiële problemen. Maar welke vaardigheid hoort bij welke leeftijd? Om ouders en professionals beter voor te lichten over financiële opvoeding heeft het Nibud een financiële opvoedwijzer en een opvoedtest ontwikkeld.

Koopkrachtplaatjes

De prijzen stegen in 2019 fors, maar de lonen ook. In onze koopkrachtberekeningen (pdf) zagen we daarnaast dat mensen die niet werken juist minder bestedingsruimte kregen. Met de vernieuwde KoopkrachtBerekenaar kregen duizenden consumenten inzicht in hun eigen koopkrachtontwikkeling.

Bijna 18?

37 procent van de mbo’ers van 18 jaar en ouder heeft schulden en 1 op de 4 heeft betalingsachterstanden. Om te voorkomen dat deze cijfers in de toekomst zo blijven of nog hoger worden heeft het Nibud het afgelopen jaar diverse tools ontwikkeld voor jongeren die bijna 18 zijn.

Noodklok over huurders

Ruim 800.000 huishoudens in huurhuizen hebben zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Tot deze conclusie kwam het Nibud in twee onderzoeken naar woonlasten. De onderzoeken hadden een grote impact met een enorm bereik.

Wie verduurzaamt zijn huis?

Over wonen was het afgelopen jaar meer te doen. Zo hebben de klimaatplannen voor huishoudens flinke financiële consequenties. Reden voor het Nibud om hier onderzoek naar te doen. Het bleek dat veel huiseigenaren wachten op meer duidelijkheid over financiële bijdragen van de overheid.

Wel of geen recht op toeslagen?

Ruim een kwart van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen zoals toeslagen. Dat bleek uit het al eerder genoemde onderzoek Geldzaken in de praktijk 2018-2019. Onder hen zijn veel huishoudens met een wisselend inkomen. Het Nibud vindt dat de samenleving veel meer rekening moet houden met deze huishoudens en maakt zich daar ook in 2020 sterk voor.

Studiereis Financieel gedrag naar Ierland

Voor de 5e keer organiseerde het Nibud de studiereis Financieel gedrag en hield daar ter plaatse een liveblog bij. Dit jaar keken de circa 30 deelnemers in Dublin hoe gedragsinzichten worden gebruikt om mensen te helpen zo verstandig mogelijk met hun geld te laten omgaan.

Abonnementen blinde vlek voor huishoudens

Vrijwel iedereen onderschat het aantal abonnementen dat ze hebben en de helft van de huishouden weet niet hoeveel geld ze er maandelijks aan kwijt zijn. Dat bleek uit onderzoek naar abonnementen dat het Nibud in het voorjaar publiceerde. Een rondje op de markt leidde tot veel herkenning. Voor overzicht is er de handige Nibud Abonnementenlijst.

Meer dan helft van budget op aan vaste lasten

Het Nibud zag dat huishoudens in 2019 meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten. Dit bleek toen we de cijfers voor het Nibud Budgethandboek op een rij zetten. Het Budgethandboek is een jaarlijks naslagwerk over de gemiddelde inkomsten en uitgaven van huishoudens. De cijfers staan sinds dit jaar in een online tool.

Geldwijzer Nabestaanden

Een andere nieuwe online tool is de Geldwijzer Nabestaanden, waarvoor het Nibud samenwerkte met de SVB en de Pensioenfederatie. Met deze tool kunnen consumenten zien wat de financiële gevolgen van overlijden voor nabestaanden zijn. Meer dan 10.000 bezoekers hebben in de 2 weken na de lancering de Geldwijzer Nabestaanden ingevuld.

Twee nieuwe Geldplannen

Startpunt Geldzaken van het Nibud ontwikkelde in 2019 2 nieuwe Geldplannen: Geldplan ZZP en Geldplan Pensioen. Met het eerste plan kunnen zzp’ers hun kans op succes vergroten en die op financiële problemen juist verkleinen. Het Geldplan Pensioen voorkomt dat het pensioeninkomen ongemerkt te laag zal zijn.

Nibud-agenda

De Nibud-agenda bestaat al bijna net zo lang als het Nibud zelf. Voor 2020 heeft de agenda een verandering ondergaan en is het meer een jaarplanner geworden. Gebruikers kunnen de data nu zelf invullen waardoor ze op elk gewenst moment met de agenda aan de slag kunnen.

Bewust op budget

Onze online redacteur Lindsay heeft een grote schare mensen een jaar lang meegenomen in haar stappen om een buffer op te bouwen met haar Bewust op budget-blogs. Met budgettips, af en toe een dipje en een steeds sterkere discipline is de buffer bereikt. Het komend jaar stort Lindsay zich op financieel fit worden met de Nibud  Jaarplanner e-mailcoaching.

Goede geldvoornemens voor 2020

Het Nibud begint het nieuwe jaar met de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching waarmee iedereen zijn goede geldvoornemens een jaar lang vol kan houden. Op alle belangrijke financiële momenten biedt het Nibud steun.

 

Wij wensen u een financieel fit 2020!

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Met veel enthousiasme werkten alle Nibud-collega's samen aan een lange lijst impactvolle projecten. Op naar meer moois in 2020!”

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

03 april 2020

Nibud: Een vijfde van de Nederlanders ervaart inkomensterugval

lees meer ›Persbericht

Grip bij geldzorgen door coronacrisis

Kunt u uw rekeningen blijven betalen nu uw inkomsten door de coronacrisis verminderen? Met dit stappenplan zet u op een rij hoe u ervoor staat en wat u kunt doen.

lees meer › Stappenplan

Een maandbegroting maken

Met een maandbegroting krijgt u inzicht in uw uitgaven en inkomsten voor één maand.

lees meer › Tool

Geldkrant Minder inkomen

Tips en adviezen voor als u plotseling geen of minder inkomen hebt door de coronacrisis.

lees meer › Artikel
26 maart 2020

Nibud lanceert Geldkrant-special: Minder inkomen

lees meer ›Persbericht

Als u (tijdelijk) niet kunt betalen

Kom in actie. Bel of gebruik onze voorbeeldbrief en voorkom grotere geldproblemen.

lees meer › Artikel
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer ›Blog

Financiële ondersteuning voor zelfstandig ondernemers

Welke regelingen helpen u als zelfstandig ondernemer met geldproblemen?

lees meer › Artikel
23 maart 2020

Nibud Congres Geld & Gedrag gaat voorlopig niet door

lees meer ›Nieuwsbericht
17 maart 2020

Oproep beperken financiële gevolgen coronavirus voor kwetsbaren

lees meer ›Nieuwsbericht
13 maart 2020

Week van het geld 2020 uitgesteld

lees meer ›Nieuwsbericht
03 maart 2020

Nibud: hulpvragers voedselbank slechts topje van de ijsberg

lees meer ›Nieuwsbericht