Renate van Mil

Adviseur opleidingen
Adviseur opleidingen
Weblog | 18 april 2016
Het werkboek ‘Omgaan met geld’ is een echt doe-boek. Voor de deelnemers om opdrachten in te maken, voor de docenten die het materiaal gebruiken om een budgetcursus samen te stellen, maar ook voor de makers die jaarlijks input van deelnemers, docenten en experts verzamelen om het werkboek aan te passen en te actualiseren.
Het werkboek van de cursus Omgaan met geld 2016 start met het stellen van doelen. Deelnemers benoemen wat ze willen bereiken met de cursus. Vaak is dit aan het begin van de cursus nog niet helemaal helder want deelnemers hebben nog niet stilgestaan bij hun wensen en motivatie.
Door een doel te formuleren, ontstaat er een concreet punt om naartoe te werken. De deelnemer kan tevreden zijn als het doel wordt behaald. Dat werkt motiverend voor de deelnemers maar ook voor de docent; het motiveert om acties te ondernemen en aan de slag te gaan. Zo wordt er echt gewerkt. Aan het weer grip krijgen op geld op de korte termijn, maar ook aan het doorbreken van gewoontegedrag om zo gedragsverandering op de langere termijn te verkrijgen.
In het werkboek kunnen deelnemers hun doel en tussendoelen noteren. Wat willen ze graag bereiken? Waarom volgen ze de cursus? In het begin weten de meeste deelnemers nog niet zo goed wat ze precies willen, dat is niet erg. Stap voor stap wordt duidelijk wat ze willen bereiken en of het doel duidelijk genoeg is.
Zo lijkt het doel ‘Ik wil meer geld overhouden en mijn schulden aflossen’ de eerste les nog ver weg en bijna onmogelijk. Maar aan de hand van tussendoelen in de weken daarna wordt het allemaal steeds concreter. Een deelneemster verwoordt het na de les ‘Administratie op orde’ als volgt: “Ik wil orde scheppen in mijn administratie zodat ik geen rekeningen meer over het hoofd zie en me er niet meer zenuwachtig over voel.”
Samen met de docent maakt ze de volgende tussendoelen:
Omdat de docenten deelnemers echt kunnen motiveren hun problemen aan te pakken, daar praktische handvatten voor kunnen aangeven en zo te helpen gedrag te veranderen, wordt het leuk en inspirerend om deze cursus te geven. Het doorbreken van gewoontegedrag gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar verloopt in een aantal stappen, waarbij terugval in de oude gewoonte altijd kan voorkomen. Juist doordat de cursus zes of meer weken duurt is er tijd om met elkaar te oefenen en fouten te maken. Daarbij vormen de persoonlijke hulp, maar ook de – soms strenge – reacties van andere deelnemers, enorm krachtige middelen.
De cursus Omgaan met geld wordt in heel Nederland gegeven. In het buurthuis, bij het wijkteam, de gemeente, maar ook in de gevangenis of in de maatschappelijke opvang. Soms als onderdeel van een (verplicht) traject, soms omdat bewoners er om vragen. Soms door ervaren docenten maar ook door schuldhulpverleners, budgetcoaches of vrijwilligers. Overal stelt u de cursus zo samen dat deze past bij uw eigen doelgroep en doelstellingen.
Voor de één volstaat het om de docentenhandleiding te bestuderen en het werkboek af te drukken, een ander volgt eerst de train-de-trainer. Weer een ander vervangt een les door een budgetexcursie naar de plaatselijke supermarkt, of een gastles van een diëtiste over gezond en goedkoop eten. Kortom: een werkboek om mee te werken. En dat maakt het leuk, veel plezier ermee!
Het Werkboek Omgaan met geld 2016 is verkrijgbaar in de Nibud-webwinkel. Er zijn nog plaatsen in de train-de-trainer van 9, 16 en 23 juni.
Adviseur opleidingen
Anderen actueel
Financiële administratie in een digitaal tijdperk (2018)
Twee risicogroepen: 18 - 35-jarigen en de niet-digitaal vaardigen.
lees meer › OnderzoeksrapportMeer dan 100.000 huishoudens ontvangen de Nibud-Geldkrant
In diverse gemeenten huis-aan-huis verspreid.
lees meer › PraktijkverhaalHengelo plukt vruchten van online hulpmiddelen
Gebruik Berekenuwrecht en online Geldplannen sterk gestegen.
lees meer › PraktijkverhaalDe Nibud-agenda 2018: Grip op tijd én geld
Praktijkervaringen door heel Nederland.
lees meer › PraktijkverhaalAanpak financiële problemen bij werknemers
Het Nibud biedt een effectieve combinatie van coaching, tools en opleidingen.
lees meer › ArtikelZojuist verspreid: Nibud-Geldkrant, editie De Wolden
De Nibud-Geldkrant, is onderdeel van de campagne 'Grip op je knip' in gemeente De Wolden.
lees meer › PraktijkverhaalSluit uw bedrijf ook aan op Startpunt Geldzaken
Digitale geldplannen die medewerkers helpen met hun geldzaken.
lees meer › ArtikelDe Nibud-Geldkrant in drie edities
Differentiatie lokale informatie: Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.
lees meer › PraktijkverhaalOffline aanjagen van online Geldplannen
Met een mix van offline activiteiten informeert de gemeente Hoogeveen haar inwoners.
lees meer › PraktijkverhaalKostenscan Personeel met schulden
Inzicht in de kosten van personeel met schulden voor uw organisatie.
lees meer › ToolIedereen grip op geld, ook in Kerkrade
Een speciale editie van de Nibud-Geldkrant voor alle inwoners.
lees meer › PraktijkverhaalDeze site gebruikt cookies. Deze maken het mogelijk het gebruik te analyseren en informatie te delen via sociale media. Als u op Akkoord klikt of onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.