Webinar Scheiden zonder schulden

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis en kan tot grote financiële problemen leiden. Ex-partners heffen met hun relatie ook het gezamenlijk huishouden én de gezamenlijke portemonnee op. Ineens ziet het financiële plaatje er heel anders uit.

Help uw inwoners geldproblemen te voorkomen

Het is daarom belangrijk overzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven na de scheiding. Zo wordt voorkomen dat problematische schulden ontstaan.

21 juni: webinar Scheiden zonder schulden

Het Nibud organiseert op maandag 21 juni het webinar Scheiden zonder schulden. Tijdens dit webinar wordt het geldplan Scheiden gelanceerd, maar ook leert u welke rol u als gemeente kan spelen in het voorkomen van geldproblemen die ontstaan na een scheiding. Onder leiding van Ingeborg van Meggelen bespreken drie gasten hoe de maatschappelijke impact van scheiden beperkt kan worden.

Lancering geldplan Scheiden: ondersteun uw inwoners na een scheiding

Als gemeente kunt u uw inwoners helpen hun geldzaken in de nieuwe situatie weer op orde te krijgen. U heeft daarvoor een breed palet van mogelijkheden. Het Nibud lanceert in juni een extra hulpmiddel: het geldplan Scheiden. Het geldplan Scheiden kan worden ingezet door beleidsadviseurs van gemeenten, maar ook door wijkteammedewerkers of vrijwilligers in de thuisadministratie.

Schuldpreventie: het voorkomen van geldproblemen na een scheiding

Het geldplan Scheiden helpt de inkomsten en uitgaven na een scheiding in beeld te krijgen. Ook geeft het geldplan inzicht in hoe inkomsten kunnen worden vergroot, en hoe op uitgaven kan worden bespaard. Zo krijgen gescheiden inwoners (opnieuw) grip op hun geld en schuldpreventie werkt tegen het ontstaan van problematische schulden.

Inschrijfdatum webinar gesloten

De uiterste inschrijfdatum voor het webinar Scheiden zonder schulden is voorbij. Inschrijven voor het webinar is niet meer mogelijk. Deelnemers ontvangen bericht.

 • Datum: Maandag 21 juni
 • Tijd: 15.30 tot 16.30 uur
 • Beleidsadviseurs gemeenten
 • Wijkteammedewerkers en vrijwilligers in de thuisadministratie
 • Weet u waarom het belangrijk is om hulpaanbod voor scheidende stellen te organiseren;
 • Heeft u inzicht in wat nodig is om een gedegen hulpaanbod vorm te geven;
 • Weet u hoe u eventuele belemmeringen kan opheffen;
 • Heeft u handvatten om het geldplan Scheiden te gebruiken én hoe u dit geldplan kan inzetten om problematische schulden te voorkomen.

Onder leiding van Ingeborg van Meggelen bespreken drie gasten hoe de maatschappelijke impact van scheiden beperkt kan worden.

 • Annet Ottens, beleidsadviseur gemeente Almere

Als beleidsadviseur van de gemeente Almere vertelt Annet Ottens meer over de behaalde successen in het beleid van Almere. Hoe is het Almere  gelukt om gedegen aanbod voor haar inwoners te organiseren? Kernwoorden in de Almeerse aanpak zijn samenwerking en ontschotting en Annet Ottens deelt graag haar successen met andere gemeenten, en vertelt ook wat er nog anders kan.

 • Kitty van Julsingha, adviseur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Kitty is projectleider ouderschap en scheiding bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en betrokken bij het programma Scheiden zonder Schade. In het voorjaar heeft het programma SzS onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau Significant Public over de stand van zaken van gemeenten op het thema scheidingen. Daaruit blijkt dat ruim 80% van de Nederlandse gemeenten werkt aan een aanpak voor relatie- en/of scheidingsproblematiek. Maar wat is de aanpak van gemeenten in het voorkomen van complexe scheidingen? Signaleren gemeenten de financiële problemen die kunnen ontstaan bij een scheiding? En hebben gemeenten over het algemeen hulpaanbod voor inwoners bij een scheiding? Kitty zal  tijdens het webinar op deze vragen in gaan door te vertellen waarom het belangrijk is dat gemeenten tijdig problemen bij scheidingen signaleren en te delen welke belemmeringen gemeenten ervaren om een gedegen hulpaanbod te organiseren. Tot slot licht ze toe wat er nodig is om dat hulpaanbod te organiseren.

 • Jasja Bos, senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud

Jasja Bos is al ruim 16 jaar senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud. Hij gaat in op het geldplan Scheiden en legt uit hoe het geldplan past in de integrale dienstverlening.

Over het geldplan

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die grote financiële consequenties heeft. Ex-partners heffen met hun relatie ook hun gezamenlijk huishouden op. Met ieder een eigen huis en eigen verplichtingen is het belangrijk opnieuw overzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven.

Daarom heeft het Nibud het geldplan Scheiden gemaakt. Dit geldplan helpt de inkomsten en uitgaven na scheiding in beeld te krijgen. Ook geeft het geldplan inzicht in hoe inkomsten kunnen worden vergroot, en hoe op uitgaven kan worden bespaard. Zo kunnen inwoners opnieuw grip op hun geld krijgen en houden en problematische schulden voorkomen.

Het geldplan Scheiden is het tiende geldplan van Startpunt Geldzaken van het Nibud. Het is gemaakt in samenwerking met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) en uitelkaar.nl.

Het geldplan Scheiden is tot stand gekomen met financiering van Instituut Gak, NN Group, Ministerie van Justitie en Veiligheid, gemeente Amsterdam en gemeente Rotterdam.

Verschillende maatschappelijke partijen hebben vanuit hun specifieke expertise het geldplan Scheiden verrijkt.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder