Financiële problemen: wat kan de medewerker zelf doen?

‘Mag ik een voorschot op de 13e maand?’ Of: ‘Kan ik het vakantiegeld al eerder ontvangen?’ Dit zijn voorbeelden van signalen die kunnen wijzen op financiële problemen bij uw werknemer.

As werkgever is het belangrijk dat uw werknemers financieel in balans zijn. Een financieel gezonde medewerker draagt immers bij aan een goed bedrijfsresultaat. U kunt uw werknemers daarom ondersteunen bij financiële problemen, het liefst voordat de problemen zich opstapelen. Maar ook om problemen te voorkomen is het goed dat uw medewerkers grip op hun begroting hebben.

Grip op geld

Het Nibud biedt materialen waarmee u uw medewerkers op een luchtige een aansprekende manier op weg kunt helpen om met hun persoonlijke financiën aan de slag te gaan. Van standaard tot (individuele) op maat producten, zowel online als offline.

Voorkomen van financiële problemen

 • Persoonlijk Budgetadvies
  Attendeer uw werknemer op het gratis Persoonlijk Budgetadvies (PBA). Hiermee kan uw werknemer zelf weer inzicht krijgen in zijn inkomsten en uitgaven. Hoeveel kan hij bezuinigen of juist sparen? Het PBA laat zien waar zijn geld blijft en hoe hij het doet in vergelijking met anderen.
 • Bereken uw recht
  Op welke toeslagen en subsidies heeft uw werknemer recht? En hoeveel levert dat dan op? Op Berekenuwrecht.nl kan hij dit nagaan. Want ook mensen in loondienst kunnen hier recht op hebben!
 • Tabbladen en kasboek
  Als uw werknemer moeite heeft met zijn administratie, geef hem dan de Nibud-tabbladenset. Hiermee kan hij zijn post ordenen en een overzichtelijke administratie opzetten. Met het Nibud-kasboek krijgt uw werknemer grip op zijn dagelijkse uitgaven en meer zicht op de verschillende rekeningen en geldstromen.

Financiële problemen oplossen

 • Zelf je schulden regelen
  Bij relatief kleine schulden is hulp zoeken niet altijd nodig. Uw werknemer kan zelf in actie komen met behulp van zelfjeschuldenregelen.nl. In vijf stappen
  kan de werknemer een plan van aanpak voor zijn geldproblemen maken en uitvoeren.

We denken graag met u mee

Het Nibud heeft veel kennis van ontstaan en oplossen van financiële problemen bij werknemers. We kunnen als kennisinstituut, opleider en uitgever als geen ander kennis en onderzoeksresultaten vertalen naar praktische en effectieve oplossingen. Door onze onafhankelijke positie, jarenlange ervaring en samenwerking met professionele partners kunnen we een passend aanbod samenstellen voor uiteenlopende uitdagingen, voor groepen of individuele medewerkers.

Zie voor een overzicht de brochure voor werkgevers

Meer weten?

Wilt u een afspraak maken, of wilt u een pakket samenstellen? Neem contact op met Martine Broere, business developer opleidingen. U kunt uw vraag ook stellen via het algemene Nibud-contactformulier.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor medewerkers met financiële problemen, maar het voorkomen van problemen is minstens zo relevant.”

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

Aanpak financiële problemen bij werknemers

Schulden op de werkvloer: hoe pakt u het aan? Het Nibud biedt een effectieve combinatie van coaching, tools en opleidingen.

lees meer › Artikel

Sluit uw bedrijf ook aan op Startpunt Geldzaken

Digitale geldplannen die medewerkers helpen met hun geldzaken.

lees meer › Artikel

Budgetcoaching voor uw werknemers

Specialistische ondersteuning voor uw werknemers met schulden.

lees meer › Artikel

Kostenscan Personeel met schulden

Inzicht in de kosten van personeel met schulden voor uw organisatie.

lees meer › Tool

Materialen voor uw klanten

Financieel dienstverleners hebben er belang bij om geldproblemen bij klanten te voorkomen. Nibud ondersteunt.

lees meer › Artikel

Materialen voor uw huurders

Geef uw huurders meer zicht op wat een verantwoorde huur is.

lees meer › Artikel

Materialen voor uw inwoners

Het Nibud ondersteunt gemeentes met advies en producten.

lees meer › Artikel

HR-workshop: Omgaan met personeel met schulden

HR-workshop: Omgaan met personeel met schulden

Leer financiële problemen herkennen en voorkomen.

meer info › Opleidingen