Inkomsten
Scholieren krijgen hun geld uit zakgeld (88%), kleedgeld (38%) en bijbaantje (47%). 62% van de scholieren vindt zelf dat ze goed met geld om kunnen gaan.
Hoe doen uw leerlingen het?
Wilt u met uw klas vergelijken hoe uw leerlingen het doen ten opzichte van de rest van Nederland? Maak gebruik van de uitkomsten van het Nibud Scholierenonderzoek 2016. Hierin leest u wat middelbare scholieren verdienen, uitgeven, sparen en lenen.
Mbo-jongeren en geld
Een groot deel van de mbo’ers (1 op de 5) geeft aan vaak of altijd geld te kort te komen. 15 procent van alle mbo-studenten vindt zelfs dat hij of zij een financieel probleem heeft. Van de mbo-studenten van 18 jaar en ouder die een financieel probleem ervaren, heeft 75 procent een schuld. Een ruime meerderheid van hen voelt zijn schuld als last. Met name studenten die op dit moment rood staan, ervaren een financieel probleem. Een aantal inzichten uit Nibud-onderzoek ‘Mbo-ers in geldzaken’ (2015):
- Gemiddeld hebben mbo-studenten 549 euro per maand te besteden. Dit is het totaal aan inkomsten (bestaand uit studiefinanciering, bijdrage van ouders, stage/werkplek, bijbaan, etc.). De inkomsten van thuiswonende en uitwonende studenten verschillen sterk: 455 euro versus 903 euro.
- Gemiddeld geven mbo’ers 588 euro per maand uit. Dit zijn alle eigen bestedingen, inclusief het verplichte lesgeld dat mbo’ers vanaf hun 18e moeten gaan betalen. Ook in de hoogte van de maandelijkse bestedingen is er een groot verschil tussen thuis- en uitwonenden: 456 euro per maand voor thuiswonenden en 1102 euro per maand voor uitwonenden.
- De grote uitgaven bestaan voornamelijk uit de noodzakelijke uitgaven als huur (449 euro per maand), boodschappen (165 euro per maand), studieboeken (145 euro per maand) en de zorgverzekering (104 euro per maand). Daarnaast kunnen rijlessen (243 euro per maand) en verkeersboetes (91 euro per maand) een grote kostenpost vormen.
Filmpjes, testjes en materiaal over geldzaken
Het Nibud heeft een speciale website voor scholieren over geld: nibud.nl/scholieren. U vindt hier diverse tests en spellen die uw leerlingen laten nadenken over hun uitgavenpatroon. Ook kunnen ze hier vinden wat anderen gemiddeld aan geld krijgen en verdienen, uitgeven en sparen. En informatie voor het maken van een werkstuk over omgaan met geld.
Op zoek naar gratis lesopdrachten? Kijk op de docentenpagina op nibud.nl/scholieren. Hier vindt u per thema film-en lesmateriaal.
Het meest lastig aan omgaan met geld vinden scholieren om overzicht te houden over hun inkomsten en uitgaven.”