Micha Aarts
Trainer en budgetcoach
Trainer en budgetcoach
Weblog | 28 mei 2018
Professionals kunnen ervaren hoe het is om financiële stress te hebben door mee te doen aan de serious game Voor één dag arm. Hoe voelt het om in de financiële problemen te komen? Wat doet dat met je? Gedurende de simulatie ervaren professionals het gevoel van spanning, stress, niet meer weten wat te doen.
Voor één dag arm is een serious game die ik voor Nibud-congres van 2017 heb ontwikkeld, op basis van ervaringen en gesprekken uit het werkveld. Ik wilde professionals op een interactieve manier laten ervaren hoe ze zich voelen en gedragen als ze financieel gezien in het nauw komen. In 90 minuten gaan deelnemers in tweetallen aan de slag alsof ze een stel zijn. Dat echtpaar krijgt een budget en een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Daarmee bekijken ze: kunnen we rondkomen?
Tijdens de simulatie moeten de stellen telkens een nieuwe financiële uitdaging oplossen: een onverwachte rekening, een deurwaarder die langskomt. Het wordt steeds erger. Ervaar wat dat met je doet. Het is belangrijk dat deelnemers aan de serious game de professionalspet afzetten en in de schoenen van het echtpaar stappen. Ik heb expres een echtpaar gekozen met een goed inkomen: het zou jezelf kunnen overkomen. Zoiets kan simpelweg pech zijn, een opeenstapeling van allerlei narigheid.
Het is bijzonder om te merken dat cursisten gedrag gaan vertonen dat je ook ziet bij mensen die echt financiële problemen hebben. Ze zijn gestrest, overzien het niet meer en willen het liefst alles wegdoen omdat ze niet meer weten hoe ze het moeten oplossen. Achteraf vragen deelnemers me of dit in het echt ook zo gebeurt. Zo erg gestrest zijn ze. Helaas is het antwoord op die vraag: ja. De workshop is gebaseerd op reële situaties en praktijkervaring.
Armoede is absoluut geen spelletje. Mensen die armoede ervaren, zijn dag en nacht bezig om het hoofd boven water te houden. Financiële schaarste is mentaal erg belastend en leidt tot een andere manier van denken en beslissingen nemen. Het Nibud kiest voor serious gaming als leermethode, omdat de ervaring die wordt opgedaan in de serious game de deelnemers waardevolle inzichten geeft over wat geldstress met mensen doet.
Nadat professionals de financiële stress hebben ervaren, gaan we het gesprek met ze aan. Welke interventies kun je doen? Wat kom je tegen in de praktijk en hoe ga je daarmee om? De serious game is ontwikkeld voor (sociale) professionals die onvoldoende bekend zijn met de effecten van financiële schaarste op mensen of het onderwerp geldstress willen agenderen in hun team of organisatie. De serious game biedt een enorme bewustwording. De simulatie is ontwikkeld op basis van ervaringen en gesprekken in het werkveld met verschillende doelgroepen. Dankzij jarenlange praktijkervaring en kennis krijgen professionals handvatten voor het omgaan en begeleiden van mensen met geldstress. Ze kijken na afloop anders naar mensen met financiële problemen. Je hebt echt enorm in de stress gezeten.
Trainer en budgetcoach
Je krijgt tunnelvisie, kunt minder goed nadenken, je vermogen om dingen aan te pakken verslechtert en je kunt alleen nog maar denken in kortetermijnoplossingen.”
Anderen actueel
Financiële problemen 2018
Onderzoek Geldzaken in de praktijk 2018 - 2019, deel 1.
lees meer › OnderzoeksrapportZijn uw medewerkers financieel fit?
Tijdens een bijeenkomst van Sociaal Werk Nederland in Utrecht, sprak het Nibud over armoede en schulden bij werknemers in Nederland.
lees meer › ArtikelOpkomst verhogen met een sms (2017)
Nibud-experiment leidt tot nieuwe werkwijze Groningse Kredietbank.
lees meer › OnderzoeksrapportNibud Studentenonderzoek 2017
Over de inkomsten en uitgaven van studenten.
lees meer › OnderzoeksrapportLezing Schulden
Cijfers, feiten en wetswijzigingen omtrent schulden.
meer info ›Lezing Jongeren
Hoe komen jongeren rond? Hoe zit het met schulden?
meer info ›Lezing Financieel gedrag – interventies
Over gedragsbeïnvloeding en effectiviteit.
meer info ›De medewerker ziet direct weer perspectief
Een werkgever over de samenwerking met de Nibud-coach bij werknemers met financiële problemen.
lees meer › PraktijkverhaalProject Taal & Geld verbindt
Avres en de Stichting Lezen & Schrijven bundelen krachten in vroegsignalering van zowel schulden als laaggeletterdheid.
lees meer › PraktijkverhaalKans op financiële problemen (2016)
Hoe mensen met hun geld omgaan is belangrijker dan hoogte inkomen.
lees meer › OnderzoeksrapportNibud-vuistregels gezond financieel gedrag
De vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar helpen consumenten om geldproblemen te voorkomen.
lees meer › Artikel