Geschreven door

Micha Aarts

Micha Aarts

Trainer en budgetcoach

medewerker

Voor één dag arm: ervaar financiële stress

Weblog | 28 mei 2018

Professionals kunnen ervaren hoe het is om financiële stress te hebben door mee te doen aan de serious game Voor één dag arm. Hoe voelt het om in de financiële problemen te komen? Wat doet dat met je? Gedurende de simulatie ervaren professionals het gevoel van spanning, stress, niet meer weten wat te doen.

Voor één dag arm is een serious game die ik voor Nibud-congres van 2017 heb ontwikkeld, op basis van ervaringen en gesprekken uit het werkveld. Ik wilde professionals op een interactieve manier laten ervaren hoe ze zich voelen en gedragen als ze financieel gezien in het nauw komen. In 90 minuten gaan deelnemers in tweetallen aan de slag alsof ze een stel zijn. Dat echtpaar krijgt een budget en een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Daarmee bekijken ze: kunnen we rondkomen?

Onverwachte situaties

Tijdens de simulatie moeten de stellen telkens een nieuwe financiële uitdaging oplossen: een onverwachte rekening, een deurwaarder die langskomt. Het wordt steeds erger. Ervaar wat dat met je doet. Het is belangrijk dat deelnemers aan de serious game  de professionalspet afzetten en in de schoenen van het echtpaar stappen. Ik heb expres een echtpaar gekozen met een goed inkomen: het zou jezelf kunnen overkomen. Zoiets kan simpelweg pech zijn, een opeenstapeling van allerlei narigheid.

Gebeurt dit echt?

Het is bijzonder om te merken dat cursisten gedrag gaan vertonen dat je ook ziet bij mensen die echt financiële problemen hebben. Ze zijn gestrest, overzien het niet meer en willen het liefst alles wegdoen omdat ze niet meer weten hoe ze het moeten oplossen. Achteraf vragen deelnemers me of dit in het echt ook zo gebeurt. Zo erg gestrest zijn ze. Helaas is het antwoord op die vraag: ja. De workshop is gebaseerd op reële situaties en praktijkervaring.

Armoede is geen spelletje

Armoede is absoluut geen spelletje. Mensen die armoede ervaren, zijn dag en nacht bezig om het hoofd boven water te houden. Financiële schaarste is mentaal erg belastend en leidt tot een andere manier van denken en beslissingen nemen. Het Nibud kiest voor serious gaming als leermethode, omdat de ervaring die wordt opgedaan in de serious game de deelnemers waardevolle inzichten geeft over wat geldstress met mensen doet.

Enorme bewustwording

Nadat professionals de financiële stress hebben ervaren, gaan we het gesprek met ze aan. Welke interventies kun je doen? Wat kom je tegen in de praktijk en hoe ga je daarmee om? De serious game is ontwikkeld voor (sociale) professionals die onvoldoende bekend zijn met de effecten van financiële schaarste op mensen of het onderwerp geldstress willen agenderen in hun team of organisatie. De serious game biedt een enorme bewustwording. De simulatie is ontwikkeld op basis van ervaringen en gesprekken in het werkveld met verschillende doelgroepen. Dankzij jarenlange praktijkervaring en kennis krijgen professionals handvatten voor het omgaan en begeleiden van mensen met geldstress.  Ze kijken na afloop anders naar mensen met financiële problemen. Je hebt echt enorm in de stress gezeten.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Geschreven door

Micha Aarts

Micha Aarts

Trainer en budgetcoach

medewerker

Je krijgt tunnelvisie, kunt minder goed nadenken, je vermogen om dingen aan te pakken verslechtert en je kunt alleen nog maar denken in kortetermijnoplossingen.”

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Financiële problemen 2018

Onderzoek Geldzaken in de praktijk 2018 - 2019, deel 1.

lees meer › Onderzoeksrapport

Zijn uw medewerkers financieel fit?

Tijdens een bijeenkomst van Sociaal Werk Nederland in Utrecht, sprak het Nibud over armoede en schulden bij werknemers in Nederland.

lees meer › Artikel

Buddy-schuldenapp fiKks helpt medewerkers

lees meer › Artikel

Opkomst verhogen met een sms (2017)

Nibud-experiment leidt tot nieuwe werkwijze Groningse Kredietbank.

lees meer › Onderzoeksrapport

Nibud Studentenonderzoek 2017

Over de inkomsten en uitgaven van studenten.

lees meer › Onderzoeksrapport

Lezing Schulden

Lezing Schulden

Cijfers, feiten en wetswijzigingen omtrent schulden.

meer info › Diensten

Lezing Jongeren

Lezing Jongeren

Hoe komen jongeren rond? Hoe zit het met schulden?

meer info › Diensten

De medewerker ziet direct weer perspectief

Een werkgever over de samenwerking met de Nibud-coach bij werknemers met financiële problemen.

lees meer › Praktijkverhaal

Project Taal & Geld verbindt

Avres en de Stichting Lezen & Schrijven bundelen krachten in vroegsignalering van zowel schulden als laaggeletterdheid.

lees meer › Praktijkverhaal

Kans op financiële problemen (2016)

Hoe mensen met hun geld omgaan is belangrijker dan hoogte inkomen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Nibud-vuistregels gezond financieel gedrag

De vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar helpen consumenten om geldproblemen te voorkomen.

lees meer › Artikel

Personeel met schulden: wat kunt u als werkgever doen?

Nibud-presentatie 'Financiële problemen op de werkvloer' bij BOVAG.

lees meer › Praktijkverhaal