Geschreven door

Micha Aarts

Micha Aarts

Trainer en budgetcoach

medewerker

Coronatijd: videobellen met de budgetcoach

Weblog | 14 april 2020

Als Nibud-coach kunnen werkgevers Micha Aarts inschakelen om werknemers met geldproblemen te begeleiden. Geen overbodige luxe in deze coronatijd! In dit blog vertelt Micha over de veranderingen in haar dagelijks werk: ‘De online afspraken duren korter, maar verlopen verrassend effectief’.

‘Het Nibud heeft een poule van coaches die door werkgevers worden ingeschakeld om werknemers met geldproblemen te begeleiden. Daar ben ik er één van. De situatie die nu ontstaat, is zorgelijk. Niet alleen voor mensen met een flexcontract en ZZP-ers. Ook mensen in loondienst zien hun inkomsten dalen, bijvoorbeeld omdat zij geen ploegendiensten of overuren meer kunnen draaien. Als je altijd op die inkomsten hebt gerekend, kunnen er nu behoorlijke problemen ontstaan. Uit een Nibud-peiling blijkt dat veel mensen zich door de coronacrisis zorgen maken over geld. Van alle ondervraagden heeft 30% niet genoeg geld achter de hand om een inkomensterugval op te kunnen vangen. Dat zijn forse aantallen.

Online inventariseren

De afgelopen week kwamen hierover bij mij de eerste vragen binnen van werknemers. Normaal maakte ik dan een afspraak en ging bij hen thuis op bezoek. Maar dat kan natuurlijk niet meer. Ik moest dus snel omschakelen naar videobellen. En eigenlijk gaat dat verrassend goed! We maken samen online een inventarisatie van de situatie zodat we inzicht krijgen in de problemen en zicht op de oplossingen.

Het enige lastige van deze manier van werken is het boven water krijgen van alle informatie. Dat is soms best even puzzelen, zeker als mensen niet zo digitaal vaardig zijn. Maar tot nu toe is het altijd gelukt en krijg ik stap voor stap toch alle gegevens die nodig zijn. Ik merk dat de afspraken nu wat korter duren dan wanneer je bij iemand thuis zit. Een uur lang naar een scherm turen is namelijk best veel.

Inspelen op onzekerheid

Het vervelende aan deze situatie is natuurlijk dat er nog zoveel onzeker is. Hoe lang gaat het nog duren? Welke steun komt er nog van de overheid? Bij ieder plan dat wij maken, moeten we rekening houden met die onzekerheden. Een financieel plan is altijd maatwerk, maar in deze tijd is het dat nog veel meer. Dat maakt het voor iedereen spannend.

Het belangrijkste advies dat ik mensen meegeef, is altijd: blijf in gesprek met je schuldeisers. Laat van je horen. Dat is onder normale omstandigheden belangrijk, dus nu ook. Als de bedrijven die geld van je tegoed hebben, weten wat er aan de hand is, is er vaak veel te regelen.

Budget in beeld

En voor mensen die vrezen dat ze in financieel zwaar weer terecht zullen komen, is mijn belangrijkste tip: zet je inkomsten en uitgaven op een rij en betaal de vaste lasten als huur, hypotheek, zorgverzekering en energie) altijd. Zo krijg je je budget in beeld en weet je ook aan welke knoppen je kunt draaien om problemen te voorkomen. Vaak geef je ongemerkt best veel geld uit aan dingen waar je misschien ook wel zonder – of minder – kan. Als je in de toekomst problemen verwacht, kan het dus helpen om daar alvast wat aan te doen. Dat geldt ook voor de inkomstenkant. Krijg je nu één keer per jaar belasting terug? Overweeg dan om de teruggave in maandelijkse termijnen te doen. Zo verhoog je je maandelijkse budget.

Verder adviseer ik iedereen met een verwachte inkomensterugval om het Nibud-stappenplan Grip houden bij geldzorgen te doorlopen. Dat helpt om de juiste acties te ondernemen en biedt praktische hulpmiddelen. Zo zorg je ervoor dat financiële stress hanteerbaar blijft. Het (online) delen van je zorgen en het inschakelen van hulp helpen daarbij!’

Nibud-coach

Werknemers met geldproblemen kunnen een bedrijf veel kosten opleveren. Het loont dus om uw personeel te helpen met budgetcoaching. Wilt u meer weten? Bekijk onze online informatie en neem contact op.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Geschreven door

Micha Aarts

Micha Aarts

Trainer en budgetcoach

medewerker

Bij elk plan dat ik samen met de werknemer maak, moeten we rekening houden met alle onzekerheden die er in deze coronatijd zijn: het is nog meer dan anders maatwerk.”

— Micha Aarts, Nibud-coach

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

De loonstrook

Wat staat er op uw loonstrook en wat betekent dat?

lees meer › Artikel

Hoogeveen: samen met werkgevers geldproblemen eerder in beeld

Nibud-workshop Wie zijn de werkende armen was een eye-opener.

lees meer › Praktijkverhaal

Zijn uw medewerkers financieel fit?

Tijdens een bijeenkomst van Sociaal Werk Nederland in Utrecht gaf het Nibud tips voor werkgevers.

lees meer › Artikel

‘Inzet Nibud-coach creëert veel rust, ook op de werkvloer’

Hoe ga je om met personeel met schulden? Nibud biedt een coachingstraject. Werkgever én werknemer vertellen.

lees meer › Praktijkverhaal

Financieel inzichtgesprek maakt medewerkers ONVZ meer duurzaam inzetbaar

Een financieel inzichtgesprek met een Nibud-coach geeft medewerkers inzicht in hun financiële situatie bij verandering.

lees meer › Praktijkverhaal

Het financieel inzichtgesprek

Méér dan een gesprek: een kort coachingstraject met een financieel overzicht en actieplan.

lees meer › Artikel

Aanpak financiële problemen bij werknemers

Schulden op de werkvloer: hoe pakt u het aan? Het Nibud biedt een effectieve combinatie van coaching, tools en opleidingen.

lees meer › Artikel

Sluit uw bedrijf ook aan op Startpunt Geldzaken

Digitale geldplannen die medewerkers helpen met hun geldzaken.

lees meer › Artikel

Personeel met schulden (2017)

62% van de werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Gespreksvoering bij personeel met schulden

Gespreksvoering bij personeel met schulden

Aanvullende module voor HR-professionals

meer info › Opleidingen

Budgetcoaching voor uw werknemers

Specialistische ondersteuning voor uw werknemers met schulden.

lees meer › Artikel

Kostenscan Personeel met schulden

Inzicht in de kosten van personeel met schulden voor uw organisatie.

lees meer › Tool