Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Online zelfhulp: geldplannen

Nederland is aan huis gebonden. Leerlingen krijgen onderwijs op afstand en worden gecoacht door hun ouders. Werknemers leren online te vergaderen en hebben bellen opnieuw ontdekt. En organisaties zoeken naarstig naar middelen waarmee ze hun doelgroep op afstand kunnen bedienen.

Startpunt Geldzaken biedt online geldplannen die huishoudens helpen stap voor stap hun geldzaken in balans te krijgen en te houden. Er zijn geldplannen voor huishoudens die:

 • (bijna) altijd geld tekort komen;
 • soms geld tekort komen maar soms ook geld over hebben;
 • regelmatig geld over hebben.

De geldplannen zijn inmiddels bijna 250.000 keer gebruikt.

Aansluiting bij Startpunt Geldzaken is eenvoudig en tegen een bescheiden bijdrage te realiseren.

Tip voor aangesloten partijen

Gemeenten, werkgevers, werknemersorganisaties en woningcorporaties hebben zich al aangesloten. Zij kunnen in deze periode met name de geldplannen Beter Rondkomen, Kom uit de geldzorgen, Rondkomen met kinderen, Bijna 18 en het geldplan ZZP onder hun doelgroep voor het voetlicht brengen. Kijk op de servicewebsite of neem contact op met Sandra Schoenmakers.

Nu aansluiten, vanaf 1 oktober betalen

Sluit u voor 1 juli aan, dan betaalt u pas vanaf 1 oktober 2020. Na aansluiting kunt u meteen deze online zelfhulp voor uw doelgroep inzetten. Neem meteen contact op met Sandra Schoenmakers of oriënteer u eerst nader onderstaand.

Acht geldplannen

Er zijn geldplannen voor huishoudens in verschillende omstandigheden:

 1. Het geldplan Kom uit de geldzorgen! voor huishoudens die elke maand geld te kort komen.
 2. Het geldplan Beter rondkomen voor huishoudens die de ene maand geld overhouden, maar de volgende maand geld tekort komen.
 3. Het geldplan Sparen, aflossen of beleggen? begeleidt huishoudens die elke maand geld overhouden om buffers op te bouwen voor de korte en langere termijn.
 4. Het geldplan Rondkomen met kinderen leidt ouders en hulpverleners naar regelingen die helpen om de kosten voor kinderen te dragen.
 5. Het geldplan Studie (klein)kind is er voor ouders en grootouders die geld apart kunnen zetten voor de studie van hun (klein)kind, om hoge studieschulden te helpen voorkomen.
 6. Het geldplan Bijna 18 is er voor jongeren, hun ouders en begeleiders, om te zien wat er geregeld moet worden voordat men 18 wordt en wat er dan nog meer verandert.
 7. Het geldplan Pensioen helpt het inkomen voor later te inventariseren. Alle scenario’s worden uitvoerig gecheckt en consumenten krijgen praktische raad en een actieplan waarmee  ze direct aan de slag kunnen.
 8. Het geldplan ZZP geeft aankomende en actieve zzp’ers duidelijk zicht op wat ze moeten regelen om hun geldzaken in balans te krijgen.
 9. Het geldplan Statushouders is een stappenplan en vraagbaak voor elke statushouder die wijs wil worden uit geldzaken en regelingen.
 10. Het geldplan Scheiden geeft mensen die gaan scheiden of al gescheiden zijn inzicht in huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven.

Praktijkervaringen met de geldplannen

Hulpverleners, vrijwilligers thuisadministratie en gebruikers zijn enthousiast. Cliënten kunnen zelf met de geldplannen aan de slag, of worden door hulpverleners begeleid.

Wie zijn aangesloten?

 • Zowel grote, middelgrote als kleine gemeenten zijn overtuigd van de voordelen van Startpunt Geldzaken. Meer dan 150 gemeenten zijn aangesloten waaronder Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam.
 • Grote en kleine bedrijven hebben zich bij Startpunt Geldzaken aangesloten, om ondersteuning te bieden aan hun medewerkers en leden, zoals FNV, PostNL,  Federatie Financiële Planners (FFP), Alliander, Arboned, FitVermogen, Schoonenberg hoortoestellen,  Yarden en CNV Vakmensen, maar ook het Ministerie van Defensie en zelfs hele bedrijfstakken, zoals de Beveiligingsbranche.

Startpunt Geldzaken op uw eigen website?

Lees meer over de mogelijkheden en de kosten voor verschillende typen organisaties:

Kom naar een van de informatiebijeenkomsten

Regelmatig wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd, waarin de achtergronden, de werkwijze en de praktijkervaringen met Startpunt Geldzaken aan de orde komen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als u een bijeenkomst wilt bijwonen, geef dan uw naam, functie, organisatie en telefoonnummer aan ons door, dan nemen wij contact met u op.

Meer weten of aanmelden?

Neem contact op met Sandra Schoenmakers voor meer informatie. U kunt ook gebruikmaken van het algemene Nibud contactformulier.

Gebruik geldplannen 2019

Inmiddels zijn er meer dan 210.000 geldplannen gebruikt.

Het totaal gebruik van de geldplannen is in 2019 met 60% gestegen.

Deskundig en objectief

Startpunt Geldzaken is een samenwerkingsverband van het Nibud, Vereniging Eigen Huis (VEH), de beleggersvereniging VEB en de Stichting Certificering FFP. Zij bundelen hun kennis op de gebieden van Budgetteren & besparen, Huis & hypotheek, Sparen & beleggen, Pensioenen & fiscaliteit

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Gerelateerde items

Minima-effectrapportage

Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.

lees meer › Artikel
21 januari 2022

Nibud lanceert budgetcursus voor mensen met licht verstandelijke beperking

lees meer › Nieuwsbericht
20 januari 2022

Op weg naar een adequaat pensioen

lees meer › Blog
18 januari 2022

Nibud ziet koopkrachtdalingen tot ruim 100 euro per maand

lees meer › Persbericht

Toolkit Ondersteuning aan mensen met een LVB

Hulpmiddel voor financiële dienstverleners.

lees meer › Artikel
22 december 2021

Nieuwjaarsboodschap: Nieuw perspectief op bestaanszekerheid

lees meer › Blog
13 december 2021

Nibud: Mbo’ers lopen geld mis

lees meer › Persbericht

Nibud Mbo-onderzoek 2021

Mbo-studenten lopen inkomsten uit zorgtoeslag en belastingteruggave mis.

lees meer › Onderzoeksrapport
30 november 2021

Nibud lanceert Budgetcursus Statushouders

lees meer › Nieuwsbericht
29 november 2021

Nibud: Groeiende groep jongeren belegt

lees meer › Nieuwsbericht

Jongvolwassenen en beleggen 2021

42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt.

lees meer › Onderzoeksrapport
23 november 2021

Nibud helpt deelname aan budgetcursussen vergroten

lees meer › Nieuwsbericht