Schuldpreventie: visie en beleid
Hoe eerder geldproblemen worden aangepakt, des te eenvoudiger zijn ze op te lossen. Maar er is geen gouden regel voor succes. Het is daarom belangrijk om een visie en beleid voor uw organisatie te ontwikkelen. Waar moet u rekening mee houden?
Heeft u vaak te maken met schulden in uw organisatie of gemeente, dan is het goed om er binnen uw beleid aandacht aan te besteden en als organisatie een visie te ontwikkelen. Maar ook als u eenmalig een preventieproject wilt opstarten is het goed om te bepalen wat u wilt bereiken en wat de vereisten zijn.
Visie bepalen
De visie is van belang, het helpt u straks uw aanpak vorm te geven: wat wilt u doen? Stel daarvoor eerst vast wat u wilt bereiken. Om dat te kunnen doen is het goed om in beeld te brengen welke problemen er spelen en hoe groot de omvang van de problematiek is.
Daarnaast bepaalt u waarmee u aan de slag wilt gaan en waarmee juist niet. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet actief voor te lichten, maar alleen cliënten die u benaderen door te verwijzen of te ondersteunen. Een andere optie is werken aan de bewustwording van de persoonlijke valkuilen en problemen van cliënten. Ook belangrijk is het onderscheid tussen primaire, secundaire en tertiaire preventie.
- Lees meer over schuldpreventie
Voorkomen beter dan genezen
Steeds meer huishoudens hebben te maken met financiële problemen. Dit leidt tot persoonlijke moeilijkheden en hoge maatschappelijke kosten. Het is daarom belangrijk om (problematische) schuldsituaties zo vroeg mogelijk op te sporen en op te lossen, maar beter nog: te voorkomen. Dat is de kern van preventie en het uitgangspunt van de SchuldPreventiewijzer, bedoeld voor gemeenten en andere schuldhulpverlenende organisaties om hun beleid op te zetten.
Tip: Voor gemeenten en andere schuldhulpverlenende organisaties is de SchuldPreventiewijzer ontwikkeld. Dit document biedt een praktisch stappenplan met handvatten voor het ontwikkelen of opzetten van schuldpreventie.
Hoe beter u weet wat u wilt bereiken, bij wie en met welke middelen, hoe meer kans dat uw schuldpreventiebeleid effectief zal zijn.”