Inzicht in geldzaken na pensioen

U bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar komt u er straks mee uit? Met de rekentool Pensioenschijf-van-vijf krijgt u inzicht in uw inkomen én uitgaven na uw pensioen.

Inkomsten en uitgaven straks

Als u met pensioen gaat, kunt u uit vijf verschillende bronnen inkomen krijgen: AOW, aanvullend- of werknemerspensioen, lijfrentes of bankspaartegoeden, eigen vermogen, en werk. De tool berekent voor u de maandelijkse inkomsten van deze vijf schijven.

U krijgt een indicatie van uw besteedbaar maandinkomen na uw pensioen. Ook de uitgaven die u kunt verwachten worden met de tool duidelijk. Zo ziet u in één oogopslag of u straks voldoende inkomen heeft om alle uitgaven te kunnen betalen.

Voorbereiding

Gaat u de Pensioenschijf-van-vijf invullen? Zo kunt u zich goed voorbereiden:

  • Verzamel de gegevens over uw werknemerspensioen via mijnpensioenoverzicht.nl, of het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) dat u van uw pensioenfonds ontvangt.
  • Zoek uw papieren met informatie over lijfrente, vermogen en spaarrekeningen op.
  • Verzamel gegevens over uw hypotheek.

Eerst meer lezen?

Wilt u eerst algemene informatie lezen over wat er kan veranderen aan uw inkomen en uitgaven na pensionering, en waar u rekening mee moet houden? Ga dan naar de pagina Uitkomen na uw pensioen. Of bekijk deze uitlegvideo over de bouwstenen voor een inkomen na pensionering.

Achtergrond van de tool

De Pensioenschijf-van-vijf is ontwikkeld naar een idee van mr. drs. Michael Visser. Op de website vindt u meer informatie over het idee achter de tool. De Pensioenschijf-van-vijf is een product van het Nibud, in samenwerking met Wijzer in geldzaken.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder