Cora van Horssen
Hoofd kennisteam
Hoofd kennisteam
Senior wetenschappelijk medewerker
Een deel van de Nederlandse huishoudens kreeg in de eerste maand van de coronacrisis al te maken met de financiële gevolgen ervan. Welke groepen worden het hardst getroffen en maken mensen zich meer zorgen om hun geldzaken?
Auteurs: Cora van Horssen & Marjan Verberk – de Kruik
Bijna twintig procent van de Nederlanders ervaarde in maart een inkomensterugval als gevolg van de coronacrisis. Een iets hoger percentage (21 procent) verwacht die terugval ook in april. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Onder hen zijn met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers. Het grootste deel van hen verwacht een inkomensdaling tot maximaal 30 procent.
Kwetsbare werkenden zoals jongeren, flexwerkers en zelfstandigen ervaren op dit moment vaker een terugval dan mensen in loondienst. Van mensen in loondienst maakt 16 procent zich zorgen over het inkomen, terwijl dat percentage bij jongeren en zelfstandigen op respectievelijk 33 en 46 procent ligt. Jongeren en zelfstandigen zijn meer dan gemiddeld bezorgd over het behoud van werk, een dalend inkomen of het zelfs helemaal wegvallen daarvan.
Mensen maken zich meer zorgen over hun financiën dan anders. Ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens verwacht dat zij de komende tijd moeilijk rond zullen kunnen komen. Als zij rekeningen niet meer kunnen betalen, is de premie voor de zorgverzekering de eerste betaling die sneuvelt. Bijna 30 procent van alle ondervraagden heeft niet voldoende geld achter de hand om twee maanden zonder inkomen te kunnen. Mensen met een daadwerkelijke inkomensterugval geven aan dat zij met spaargeld en bezuinigen hun tekorten proberen op te vangen. Minder dan 10 procent denkt aan hulp van derden (zoals de gemeente of het vragen van uitstel van betaling).
Dit onderzoek is gehouden onder 1050 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De netto-steekproef is representatief voor Nederlanders qua geslacht, leeftijd en inkomen. De respondenten zijn geworven via het panel Dynata (www.dynata.com), voorheen Research Now SSI. Zij hebben de vragenlijst tussen 25 en 29 maart 2020 ingevuld.
Hoofd kennisteam
Senior wetenschappelijk medewerker
Anderen onderzoek
Minima-effectrapportage
Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.
lees meer › ArtikelNoodregelingen coronacrisis
Een overzicht van de financiële regelingen als gevolg van de coronacrisis.
lees meer › ArtikelGeldplan Kom uit de geldzorgen! zet dingen in beweging
Gemeente West Betuwe zet gedragsverandering bij inwoners in gang met hulp van dit geldplan.
lees meer › PraktijkverhaalBijna helft flexwerkers, zzp’ers en ondernemers komt vaker moeilijk rond
lees meer › NieuwsberichtRapport Inkomenspositie van studenten in de beroepsbegeleidende leerweg
Het Nibud onderzocht in opdracht van het ministerie van OCW of het bbl-inkomen toereikend is.
lees meer › OnderzoeksrapportPodcast Praat Money Met Me maakt geldproblemen bespreekbaar
lees meer › NieuwsberichtTweede Nibud-onderzoeker promoveert op het gebied van geld en gedrag
lees meer › NieuwsberichtWilt u ons helpen onze website te verbeteren door een korte vragenlijst in te vullen? Dit duurt ongeveer 5–10 minuten.