Op naar op jezelf

Weblog – Gea Schonewille | 12 mei 2016

Eindelijk klaar met studeren en een baan gevonden? Of ben je het nu wel echt zat bij je ouders thuis? Dan wordt het misschien tijd om een eigen huis te gaan zoeken. Wat ga je doen: een huis kopen of huren? En hoe bereid je je daar financieel op voor? Collega Gea droomde van kopen en zocht het uit.

Een tijdje geleden stond ik voor deze keuze. Ik was klaar met mijn studie in Tilburg en had een baan in Utrecht bij het Nibud. In mijn studentenhuis mochten alleen studenten wonen, dus ik moest eruit! Wat te doen? Ik wilde wel graag in Utrecht gaan wonen, lekker op de fiets naar het werk. Maar huren in Utrecht, dat is duuuur… Bovendien zijn er vaak lange wachttijden. Dus ik ging mijn andere opties verder verkennen.

Kopen, dat kan toch nog helemaal niet?

Ik wilde best graag kopen, maar ik dacht dat dat nooit zou lukken. Ik was immers pas net aan het werk. Mijn vader gaf mij de tip om het toch eens uit te zoeken. Op de website van een bank kun je een schatting van je maximale hypotheek laten maken. Ik kon al best wel wat lenen. Om ook daadwerkelijk een hypotheek toegewezen te krijgen moet je trouwens wel een werkgeversverklaring of een vast contract hebben.

Wat kost het nog meer?

Oké, dus ik kon al best wel wat lenen en daar een huis van kopen. Maar kon ik het ook echt betalen? Op wat voor bijkomende kosten moet je rekenen: vaste lasten zoals energie en verzekeringen. En wat betekent dat voor andere uitgaven (Kan ik nog op vakantie? Of lekker shoppen?). Dat bereken je heel gemakkelijk met het Persoonlijk Budgetadvies, een rekentool van het Nibud. Hier kun je trouwens ook berekenen of je je huurwoning kunt betalen.

Voor het kopen van een woning heb je nog wat extra geld nodig. Vroeger kon je 120 procent van de waarde van je huis lenen bij de bank, tegenwoordig is dat nog maar 102 procent en wordt het nog verder afgebouwd naar 100 procent. Dat betekent dus dat je het bedrag voor notariskosten, taxatie et cetera uit eigen zak moet betalen.

Sparen voor jouw droomappartement

Om de boel een beetje leuk aan te kleden moet je natuurlijk sparen. Van een studentenkamer met een paar meubels naar een heel huis inrichten, dat kost nog al wat. Je kunt natuurlijk ook eerst het een en ander kopen op marktplaats en dan rustig verder sparen voor je droominrichting! Ik maakte een overzichtje zoals hieronder.

Wat wil je graagDirect nodigAlternatief
LoungebankxVia Marktplaats
MagnetronLater
 Eettafel x Via familie
 Wasmachine Elders de was doen …
 Etc … (vul zelf in)

 

Nibud-agenda 2017 over Toekomstdromen

Dit blog is een voorpublicatie uit de Nibud-agenda 2017. Het thema van deze agenda is ‘toekomstdromen’. In de agenda komen naast de reguliere tools om geldzaken op orde te houden, ook tips en en adviezen om te sparen voor plannen die verder in de toekomst liggen. Geïllustreerd met persoonlijke verhalen van Nibud-medewerkers, waarvan dit blog er één is.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (2)

  • Tom op 07 augustus 2016, 11:40

    Inderdaad slim om te kopen als dat mogelijk is i.p.v. huren! Zo ben ik 26 jaar geleden ook begonnen, de huren waren toen ook al hoog, 800 voor een klein flatje was heel toen ook heel normaal. Een hypotheek krijgen was toen (te) gemakkelijk, maar nu woon ik inmiddels in mijn tweede appartement. Doordat sparen de laatste jaren bijna niks oplevert, heb ik inmiddels mijn hypotheek afbetaald en dus hele lage maandlasten! Dus gewoon proberen om een hypotheek te krijgen!

    Beantwoorden
  • Linda op 16 juni 2016, 10:03

    Hey Gea, wat een herkenbaar verhaal. Ik dacht ook nooit een huis te kunnen kopen, nadat ik enige tijd wegens einde relatie bij mijn ouders in moest trekken. Inmiddels werk ik met een minimum inkomen. Een huis daarvan kopen en onderhouden? Op advies van mijn vader toch een bezoekje aan hypotheekadviseur gebracht. Vandaag de sleutel gekregen. Graag zou ik een maandelijks kostenplaatje maken, zodat ik weet wat ik maandelijks uitgeef. Hoe bevalt jouw woning? Ik hoor graag van je. Groetjes Linda

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Onderzoek Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?

Welke hobbels ervaren huiseigenaren bij verduurzaming van woning?

lees meer › Onderzoeksrapport

Uw inwoner wordt 18

Hoe kan een gemeente de 18e verjaardag van inwoners goed benutten voor schuldpreventie?

lees meer › Artikel

Huurders met zorgkosten

Wat is een betaalbare huur voor huurders met zorgkosten? Het Nibud maakte berekeningen.

lees meer › Praktijkverhaal

Gefeliciteerd, 18 jaar!

Inzetten op schuldpreventie met maatwerkeditie 'Voor boven de 18' in Uithoorn en Ommen-Hardenberg !

lees meer › Praktijkverhaal

Lezing Student en geldzaken mbo

Lezing Student en geldzaken mbo

Voor docenten, decanen, ouders en studenten.

meer info › Diensten

Lezing Jongeren

Lezing Jongeren

Hoe komen jongeren rond? Hoe zit het met schulden?

meer info › Diensten

Thema: lagere lasten

Woonlasten zijn niet snel of makkelijk te verlagen. Wat kunt u wél doen om hierop te besparen?

lees meer › Thema

Meerderjarig in Meerssen: een goede start in je gemeente

'Voor boven de 18' op maat, een krachtige combi van landelijke en lokale informatie.

lees meer › Praktijkverhaal

18 worden in Barneveld

Gemeente geeft hun 18-jarigen een goede start met 'Voor boven de 18' in een opmaat-editie.

lees meer › Praktijkverhaal

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Ideaal voor uw klanten of inwoners die meerderjarig worden.

bestel › Product

Mbo’ers in geldzaken (2015)

Nibud onderzoek: Mbo’ers in geldzaken 2015. 1 op de 5 mbo-studenten heeft een schuld, maar groeiende groep doet het goed.

lees meer › Onderzoeksrapport

Financieel gedrag van jongeren

Over Nibud-onderzoek naar jongeren en financiële educatie en de toepassingen daarvan.

lees meer › Artikel