Geschreven door

Rita Zeelenberg

Rita Zeelenberg

Adviseur online communicatie

medewerker

Niet blij, wel trots

Weblog | 20 maart 2019

Daar staat hij dan te blinken op zijn kamer: de nieuwe, dure aanwinst van mijn zoon E. (14). Een grote zwarte gaming-pc, tweedehands maar superkrachtig. Als moeder vind ik het niet persé leuk dat mijn kind zoveel geld uitgeeft aan deze in mijn ogen niet héél nuttige hobby. Maar tegelijk moet ik hem nageven dat er met zijn financiële skills weinig mis is.

Met een aantal collega’s heb ik onlangs de informatie over financiële opvoeding op de Nibud-website opgefrist. Onze adviezen komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn gebaseerd op zorgvuldig opgestelde leerdoelen. Daarin staat welke geldzaken een kind rond welke leeftijd moet leren, om er naartoe te werken dat hij op zijn 18e klaar is voor alles wat hij in de rest van zijn leven aan geldkeuzes gaat tegenkomen.

Toen ik het proces van de aankoop van de gaming-pc eens door mijn Nibud-ogen bekeek, zag ik hier toch eigenlijk heel veel dingen goed gaan. Een paar financiële competenties op een rijtje.

Inkomsten verwerven

Op zijn 14e verjaardag solliciteerde E. bij de supermarkt in de buurt. Sindsdien komt er maandelijks een aanzienlijk bedrag binnen op zijn bankrekening! Daarnaast is hij handig met videobewerking en verdient hij daarmee weleens wat bij door klusjes voor ons te doen.

Administratie bijhouden

De geldstromen zijn inmiddels best complex. Er komt wekelijks zakgeld binnen voor de gewone uitgaven. Daarnaast maandelijks kleedgeld en sinds kort dus ook salaris voor de extra’s. E. verdeelt het geld via zijn bankierapp netjes over verschillende spaarrekeningen en houdt inzicht in het saldo van elk ‘potje’.

Sparen = keuzes maken

Een gaming-pc kopen betekent: heel veel andere mooie dingen níet kopen. Lastig soms. Zo kocht E. halverwege het spaarproces een mooie koptelefoon, herinnerde zich toen zijn hogere doel en bracht die alsnog terug naar de winkel. Voor de dagelijkse verleidingen heeft hij ook een oplossing. ‘Mam, ik heb mijn pinpas uit mijn telefoonhoesje gehaald. Als ik die op school niet bij me heb, kan ik in de pauze ook niks uitgeven’.

Prijzen en producten vergelijken

E. heeft veel tijd gestoken in het bepalen van de specs van zijn ideale gaming-pc. Wat zijn de minimale eisen? Wat kost dat nieuw? En voor welke prijs kun je zo’n apparaat redelijkerwijs tweedehands kopen? Welke advertentie biedt dan de beste prijs-kwaliteit verhouding?

Veilig online kopen

Als je tweedehands koopt, hoe weet je dan of de verkoper betrouwbaar is? In de eerste selectie lette E. erop of de verkoper aankoopbonnen of garantie aan kon bieden, en of hij eerlijk en snel antwoord gaf op vragen. Voor de extra zekerheid werd de naam van de verkoper nog gegoogled.

Buffer aanhouden

E. zocht net zo lang naar een goede deal totdat hij er één vond waarbij hij nog wat geld overhield. Belangrijk om twee redenen! 1: zo kon hij ook nog een nieuwe muis aanschaffen, want dat maakt zo’n gaming-pc eigenlijk pas echt compleet. En 2: nu blijft er nog wat over op de bankrekening. Belangrijk, want je weet nooit of je telefoon een keer stuk gaat of je ergens anders pech mee hebt.

Weerbaarheid tegen reclame

Eenmaal bij de verkoper, presenteert deze nog een ‘speciale deal’. E. kan heel goedkoop een mooi beeldscherm bij zijn aankoop krijgen! Hm, aantrekkelijk. Maar na even denken zegt hij toch: ‘Nee, bedankt, eigenlijk is mijn huidige beeldscherm nog prima’.

Niet blij, wel trots

Best een heel rijtje financiële vaardigheden toch? Deze moeder zegt: ik mag dan misschien niet heel blij zijn met wáár mijn zoon zijn geld aan uitgeeft, maar ik ben wel heel trots op hóe hij het uitgeeft.

En krijgt hij spijt? Niet waarschijnlijk. Maar zo ja, dan blijkt hij misschien ook nog wel over de vaardigheid ‘verkopen met winst’ te beschikken 😉

Nibud-informatie over kinderen en geld

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Rita Zeelenberg

Rita Zeelenberg

Adviseur online communicatie

medewerker

Ik mag dan misschien niet zo blij zijn met wáár mijn zoon zijn geld aan uitgeeft, ik ben wel heel trots op hoé hij het uitgeeft.”

— Rita Zeelenberg, Utrecht

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Nibud Kinderonderzoek (2018)

Onderzoek onder ouders naar het financiële gedrag en de financiële situatie van hun kind.

lees meer › Onderzoeksrapport

Workshop ‘Ik krijg nooooit wat!’

Materiaal voor een workshop over financiële opvoeding.

lees meer › Artikel

Geldwijzer Middelbare scholieren 11-14 (e-book)

Geldwijzer Middelbare scholieren 11-14 (e-book)

Wat verandert er voor uw cliënten met een kind op de middelbare school?

bestel › Product

Effectmeting Bank voor de klas 2016

Onderzoek naar het effect van de Cash Quiz tijdens de Week van het geld.

lees meer › Onderzoeksrapport

Nibud Scholierenonderzoek 2016

Alles over scholieren en hun geldzaken.

lees meer › Onderzoeksrapport

Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene (2016)

Invloed van ouders op het geldgedrag is zeer groot.

lees meer › Onderzoeksrapport
12 april 2019

18 worden moet je leren

lees meer ›Blog
18 november 2015

Publieksverslag MoneyWays

lees meer ›Nieuwsbericht
12 januari 2015

Getoetst: de ING Meer Geld Overhouden Challenge

lees meer ›Blog