Nibudcongres 2017: ‘Wat is genoeg?’
Nieuwsbericht | 17 februari 2017
Wanneer heeft iemand genoeg geld om van te leven? En wanneer heb je genoeg gespaard om straks zorgeloos met pensioen te kunnen?
Dagelijks komen er dit soort vragen bij het Nibud binnen. Op verschillende terreinen wordt steeds meer nagedacht over hoeveel geld genoeg is. Denk aan het toenemend aantal ZZP’ers, de pensioensector en de woningmarkt. Hoeveel inkomen is bijvoorbeeld genoeg om een bepaalde huur of hypotheek te kunnen betalen? Het Nibud merkt dat deze vraag actueler is dan ooit.
Dit is de reden dat het Nibud tijdens het congres ‘Wat is genoeg?’ (donderdag 29 juni in Utrecht) stil wil staan bij de actuele ontwikkelingen rondom de diverse maatstaven die aangeven wat genoeg is, in Nederland, maar ook bij de landen om ons heen.
Objectieve maatstaf voor genoeg?
Het grote dilemma bij het beantwoorden van deze vraag is of je wel objectief kunt vaststellen wat genoeg is. Het is als adviseur of beleidsmaker ontzettend lastig om je eigen oordeel over wat genoeg is los te laten en je helemaal te verplaatsen in wat genoeg is voor de ander. Vanuit cijfermatig perspectief is er wellicht een grens te bepalen. Maar hoe zit het filosofisch gezien? En wat zegt de historie of de economische psychologie over wat genoeg is? Maakt meer geld echt gelukkiger?
Breder perspectief op de term genoeg
Nu wij meer weten over ons brein, hoe wij mensen ons laten leiden door emoties, en weten wat schaarste met ons doet, wil het Nibud ons ook graag een bredere blik geven op de term genoeg. Is het werkelijk zo dat wij nu meer geld nodig hebben dan vroeger? Zijn we rijker en verwender geworden? En klopt de stelling dat een mens feitelijk nooit genoeg heeft?
Komt u ook uw blik verruimen?
Bent u als adviseur, hulpverlener, dienstverlener of beleidsmaker werkzaam en krijgt u vaak te maken met de vraag: Wat is genoeg? Meld u dan snel aan!
U bent van harte welkom op donderdag 29 juni in Utrecht. Graag tot dan!