Miskopen: iedereen doet ze (wij ook)

Weblog | 23 oktober 2018

Iedereen kent het wel: geld uitgeven aan onnodige dingen. Zelfs Gea Schonewille (27), economisch psycholoog bij het Nibud, komt het bekend voor. Waarom laten we ons verleiden door dergelijke aankopen? En hoe voorkom je het?

Annieck Verkerk, redacteur bij Aegon, interviewt Gea over het waarom en hoe van onnodige uitgaven. Lees het volledige artikel op de website van Aegon.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (6)

 • Tio op 23 april 2019, 07:46

  Ben je trendsetter of heb je een eigen stijl. Iets wat een hype is daar zal de modeindustrie wel aan verdienen en zo raak je ook weer geld kwijt omdat iedereen het heeft. Anderen onder druk zetten om het ook maar te kopen want dan tel je mee. Ben je Uniek en origineel dan ben je geen meeloper en trendsetter.

  Beantwoorden
 • Tio op 23 april 2019, 07:43

  Decadentie verslapping verval zwakte. Die omgeving vond een stuk vaste zeep maar vies. Deze mensen zijn niet in de werkelijkheid geintegreerd en alles moet maar kunnen. Een decadente competatieve omgeving waar je gen eigen keuzevrijheid had maar onder druk werd gezet. Het is zo vanzelfsprekend. reclame en verleiding en make up en van die pancake make up en te veel van dit maakt tot een opgetuigde kerstboom. Je heel erg afkraken op uiterlijkheden kapsel en kleding en als je hier gevoelig voor bent dan kun je zwichten maar iets te kopen omdat zij dat zeggen of adviseren en het lijkt alsof je je zelf dan niet kunt zijn. Door te zeggen dat je er vreselijk uitzag zul je hier op letten of kun je je het aantrekken en zo meer kopen. Op die manier loop je de kans een versie van die ander te zijn zonder dat je er je zelf in kunt zijn. Kuddedier meeloper met trends en hypes want ja ze willen aan je verdienen Een eigen stijl en volgens anderen had ik die niet en zo willen ze je onder druk zetten om maar iets te kopen. Alles wat je tot je zelf maakt vinden ze dan niet goed. .

  Beantwoorden
 • Tio op 23 april 2019, 07:24

  Bijvoorbeeld water besparen zoals 1 of 2 minuten minder lang onder de douche en minder een bad nemen. Zoiets scheelt per jaar heel veel. ik hou meestal een zandlopertje er bij of kookwekkertje. Zich bij de wasbak wassen zoals een poedelbeurtje tussendoor. Vroeger hadden ze een lampetkan met een kom er bij en hier wasten ze zich bij met water in die kan en daar goten ze water bij in die kom. Je bespaart omdat het water niet wegstroomt en je weet hoe veel er in zit. Tijdens het tandenpoetsen de kraan niet laten lopen want dat scheelt veel water. Voor de tuin een regenton of put. Toiletartikelen van eigen merk en meer van eigen merk. Ik had dan droogshampoo nog in de kast liggen en dit bespaart ook water. Ga naar bepaalde winkels die het in de aanbieding hebben en naar budget winkels en doe dat vaste prik. Verder ga ik nooit met vakantie omdat ik niet hou van al die drukte en mensen om me heen. Een sociaal leven heb ik eigenlijk niet en ben nergens bij. vaak gaat het om ego en imago en kun je voor andermans gedachtegoed worden gebruikt als een voorwerp object of een ding en zo voel je je weer gebruikt. Vrienden en kennissen en collega"s heb ik eigenlijk niet en ben eigenlijk een kluizenaar. heb niet zo veel vertrouwen in mensen en denk dat er iets achter zit als ze te aardig overkomen of het lijkt te mooi. Het gaat vaak om imago en dat kost ook weer geld zoals mode en kleding wat toch maar een rage is of iets wat kort een modeverschijnsel of een hype is. Wat die ander heeft hoef ik niet te hebben. Zo van wat een mooi iets heeft die van dat moet ik ook maar en dan lijk je meer op een meeloper of kuddedier. Het kuddedier instinct. . .

  Beantwoorden
 • jannie op 09 november 2018, 12:12

  De aktie van Linda de Mol "Minderen voor kinderen"is naast een hele fijne aktie ook een eye opener. Het moet een goede gewoonte worden: Denk even na voordat je iets uitgeeft. Is het een nodige uitgave of slechts leuk of luxe.

  Beantwoorden
 • roelof op 06 november 2018, 21:06

  in oktober meer uitgegeven dan inkomsten binnengekomen

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Opkomst verhogen met een sms (2017)

Nibud-experiment leidt tot nieuwe werkwijze Groningse Kredietbank.

lees meer › Onderzoeksrapport

Lezing Jongeren

Lezing Jongeren

Hoe komen jongeren rond? Hoe zit het met schulden?

meer info › Diensten

Lezing Financieel gedrag – interventies

Lezing Financieel gedrag – interventies

Over gedragsbeïnvloeding en effectiviteit.

meer info › Diensten

Kans op financiële problemen (2016)

Hoe mensen met hun geld omgaan is belangrijker dan hoogte inkomen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Nibud-vuistregels gezond financieel gedrag

De vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar helpen consumenten om geldproblemen te voorkomen.

lees meer › Artikel

Het bevorderen van financiële zelfredzaamheid (2016)

Literatuurstudie naar gedragsinterventies bij schuldhulpverlening.

lees meer › Onderzoeksrapport

Geldzaken in de praktijk (2015)

Hoe organiseren Nederlanders hun geldzaken?

lees meer › Onderzoeksrapport

‘Op weg naar een schuldenvrij leven’ (2015)

Samenvatting proefschrift Nibud-onderzoeker Tamara Madern.

lees meer › Onderzoeksrapport

‘Bevorderen van financieel gezond gedrag’

‘Bevorderen van financieel gezond gedrag’

Handreiking met aanbevelingen voor professionals.

bestel › Product

Helpen door activerende gespreksvoering

Helpen door activerende gespreksvoering

In company training voor vrijwilligers.

meer info › Opleidingen

Nibud-onderzoek

Het Nibud doet onderzoek op het gebied van huishoudfinanciën en past dit breed toe.

lees meer › Artikel

Motiverende gesprekstechnieken

Motiverende gespreksvoering kan helpen om uw cliënt in beweging te krijgen.

lees meer › Artikel