Minima-effectrapportage
Voor mensen met een laag inkomen is het vaak moeilijk om rond te komen. Ook huishoudens met extra zorgkosten hebben het soms moeilijk. Door middel van het sociaal (minima)beleid wil uw gemeente deze groep ondersteunen.
Maar heeft uw beleid het gewenste effect? Dat kunt u toetsen met een Minima-effectrapportage (MER) van het Nibud.
Koopkracht inzichtelijk
Een MER geeft inzicht in de koopkracht van uw inwoners met een laag inkomen en/of extra zorgkosten. Landelijke regelingen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag worden meegenomen, maar ook het effect van uw gemeentelijke inkomensondersteunende regelingen wordt doorgerekend. U krijgt inzicht in de verschillen in koopkracht tussen diverse huishoudtypes.
Begrotingen
Aan de hand van begrotingen voor diverse door u gekozen huishoudtypen brengt het Nibud de inkomsten en uitgaven van kwetsbare groepen in beeld. Dat kunnen bijvoorbeeld ouderen, eenoudergezinnen of grote gezinnen zijn. Ook de begroting van huishoudens met extra zorgkosten kan in beeld worden gebracht.
Uniek aan een MER is dat het Nibud naast de inkomenscijfers, ook beschikt over uitgavencijfers. Omdat begrotingen op meerdere inkomensniveaus worden gemaakt (bijvoorbeeld 100, 110 en 120 procent van het sociaal minimum), wordt ook een zogenoemde armoedeval inzichtelijk.
Monitoren van beleid
Het Nibud geeft in het rapport een onafhankelijk advies over de effecten van het sociaal beleid in uw gemeente. Op basis hiervan kunt u dit beleid aanpassen. U maakt bewuste keuzes op grond van reële cijfers. Door de rapportage regelmatig te actualiseren, kunt u uw beleid blijven monitoren en zo nodig bijstellen. Verschillende gemeenten laten op regelmatige basis een MER uitvoeren.
Wat krijgt u?
Als het Nibud een MER voor uw gemeente uitvoert, dan ontvangt u:
- Begrotingen per huishoudtype (zoals alleenstaanden, gezinnen met kinderen, AOW-ers) op verschillende inkomensniveaus (bijvoorbeeld 100, 110 en 120 procent van de toepasselijke bijstandsnorm).
- Een rapport met de bevindingen van het Nibud: welke huishoudtypen komen tekort, waar doet zich een armoedeval voor, en meer.
- Onafhankelijk advies en aanbevelingen voor mogelijke aanpassingen van het sociaal beleid.
- Via een (extra) online tool kunt u de begrotingseffecten visueel maken (zie voorbeeld gemeente Rheden)
Door een Minima-effectrapportage regelmatig te actualiseren, kunt u uw armoedebeleid blijven monitoren en zo nodig bijstellen.”