Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Mijn huishoudboekje in coronatijd

Weblog | 30 april 2020

Sinds de coronatijd werk ik noodgedwongen vanuit huis en ook mijn vrije tijd besteed ik anders. Dit heeft invloed op mijn ‘huishoudboekje’. Zo doe ik minder impulsaankopen, maar geef ik meer uit aan lekkernijen uit de supermarkt. Wat verandert er nog meer? En: merken jullie dit ook?

Minder impulsaankopen

Terwijl ik standaard ‘s ochtends koffie haalde op het station, voordat ik met de trein naar mijn werk reisde, spaar ik deze uitgaven nu uit. Ik kom ook niet meer in de stad waardoor ik niet verleid word om bijvoorbeeld nieuwe kleren te kopen. Waarom zou ik ook, nu ik thuis achter mijn laptop zit en nauwelijks ergens naar toe ga?

Huishoudboekje coronatijdKijkend naar mijn bankafschriften zie ik dat daar weinig gebeurt. Ik pin veel minder vaak. In januari en februari gaf ik vaker kleine bedragen uit, vaak impulsaankopen voor iets waar ik op dat moment zin in had. Nu ik minder vaak betalingen doe, zijn de bankafschriften veel overzichtelijker.

Ik zie bijvoorbeeld ook dat ik geen geld meer uitgeef aan de kapper, een concert, de sauna of aan een terrasje. Maar wél koop ik vaker een bloemetje en ik geef meer uit aan kaartjes en postzegels!

Planmatiger boodschappen doen

Mijn boodschappen doe ik heel bewust slechts één keer per week. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijf ik het een crime vinden om naar de supermarkt te gaan.  Doordat ik minder in de winkel kom moet ik mijn boodschappen wel veel bewuster plannen. Ik hol nu niet meer even snel naar de winkel als ik iets ben vergeten, maar fabriceer toch altijd iets lekkers op tafel met de ingrediënten die ik nog wél in huis heb. Ik ben creatiever met koken.

Ik merk wel dat naast de gezonde producten er nu ook meer ongezonde verwennerijen in mijn winkelwagentje belanden. Ik vraag me dan ook af of ik dit onbewust altijd al deed of dat ik er nu meer behoefte aan heb om mezelf te belonen nu ik thuis opgesloten zit?

Meer bestedingen voor binnen

Ik merk ook dat ik geld aan andere dingen uitgeef. Nu ik meer thuis zit, zijn mijn uitgaven aan reiskosten bijvoorbeeld veel minder. Maar ik heb nu wel meer behoefte om het thuis gezelliger te maken. Ik heb plannen om mijn huis een likje verf te geven en bloemetjes in de tuin te zetten. Geld dat ik anders buiten de deur zou besteden, geef ik nu uit aan dingen binnenshuis.

Wat zijn jouw plussen en minnen?

Herken jij je hierin? Besteed je ook je geld aan andere dingen? We zijn benieuwd: wat is er veranderd in jouw uitgavenpatroon? Deel je plussen en minnen als reactie!

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (21)

 • T.Huisman op 01 juni 2020, 05:32

  Ging toch al nooit op een terras zitten en weet niet of ik ooit met het openbaar vervoer ga reizen. Plezierreisjes zit er voorlopig niet in. In de supermarkt ben ik nooit meer kwijt dan 50 euro. Koop meestal de zelfde dingen zoals noodels sla bananen kaas oploskoffie koffiemelkpoeder suikerklontjes en Unox soep en dan weet je wat het zo ongeveer kost. Soms eet ik ook wel eens een tonijnpizza uit de supermarkt. Die pizza doe ik zelf in de oven. Bestel zo weinig mogelijk een pizza aan huis. Brood koop ik meestal bij de bakker en soms bij de supermarkt als de bakkerswinkel gesloten is. Soms neem ik ook wel eens een broodje met soep en alles is homemade. Ga weinig uit de deur uit te eten of terras. Soms koop ik bij de snackbar wel eens een broodje gezond, of patat oorlog, of tonijnsalade. Stap niet zo gemakkelijk meer een kledingwinkel binnen want ik hoe mij toch nergens te presenteren. Vooral mensen die thuis werken kunnen dat gewoon in hun pyjama doen, of een huispak dat gemakkelijk zit.

  Beantwoorden
 • Chanti op 18 mei 2020, 09:40

  Nuttige blog, vooral in deze tijden van onzekerheid en, best wel stress'. Ook ik ben een huishoudboekje gaan bijhouden om te kijken wat mijn koopgedrag is. Ik ben daar in maart mee begonnen, nog vóór de crisis. Mijn doel was / is sparen en meer grip krijgen op impulsaankopen. Ik merk nu vooral dat ik meer geld uitgeef aan lekkere dingen zoals chips, koek en zelfs alcohol. Ik heb ook meer dan vorig jaar geld uitgegeven aan tuinplanten en spullen om thuis te klussen en boeken om te lezen. Kapper en andere zaken zoals bezoek dierentuin heb ik voorlopig on hold gezet. Dus daar heb ik geen kosten aan.

  Beantwoorden
  • Huisman op 01 juni 2020, 05:34

   Ja dat zit er wel in.

   Beantwoorden
 • Andrea op 16 mei 2020, 16:54

  Hoi Marion! Wat een leuke blog! Ik houd ook mijn huishoudboekje bij en merk het volgende op: Min: Geen kosten voor openbaar vervoer Geen kopje koffie op het terras Geen ov fiets kosten Geen kosten natuurparken Plus: Bloemen voor in huis Bloemen en planten voor in de tuin Meer koffie voor in huis Ik was al geen impuls aankoper omdat ik niet zo veel te besteden heb. Dat kopje koffie op het terras was ingecalculeerd en vaak tijdens een wandeling in de natuur met een vriendin! Ik probeer nu elke week als ik wat geld overhoud een bosje bloemen in huis te zetten; inderdaad om het gezelliger te maken! Gelukkig kost een bosje tulpen op de markt €1,50 dus is het me de afgelopen weken gelukt deze te kopen! Een tijd geleden was ik heel verkouden en vroegtijdig een vriendin die tulpen te halen op de markt. Ik wad alleen vergeten te zeggen dat m’n budget klein was: had ze 6 bossen voor €5 gekocht! Stonden ál mijn vazen en glazen vól met gele tulpen! En nog had ik genoeg om tulpen weg te geven! Wel leuk :) Leermoment: duidelijk tegen iemand zeggen wat mijn budget is (ondanks schaamte). Groetjes, Andrea

  Beantwoorden
 • Marieke op 15 mei 2020, 23:56

  We geven minder uit aan boodschappen. Mijn man was al zonder werk ivm reorganisatie KPN, na 33 jaar. Echt beter dat hij nu thuis is. Meestal doet hij de boodschappen. En gericht voor bv twee dagen. Ik koop wel veel online. Toch blijf ik wel sparen. Ondanks de ww uitkering gaat het goed. Zelf geen baan door de omstandigheden met mijn gezin. Wel 5 jaar een eigen bedrijf gehad. Als zzp er. De keus gemaakt, het werd teveel. Uiteraard straks misschien weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Reserve voor onvoorziene zaken vind ik wel belangrijk. Al is het een klein bedrag wat je kunt overhouden. Het geeft een beetje rust. Gelukkig zijn we gezond. Mijn twee volwassen dochters sparen ook en kopen gericht tweedehands kleding met soms nieuw wat ook in het budget past. Nu is alles anders met corona.. Soms wat stress. Schoonmoeder van 90 kunnen we niet zien, bellen wel. We missen haar erg.

  Beantwoorden
 • Bea op 15 mei 2020, 20:08

  Allemaal leuke berichten en dat is fijn voor jullie, maar mijn financiële situatie door hoge zorgkosten is dermate dat ik bij de voedselbank mijn eten krijg. Nou zijn de voedselbanken per 16 maart gesloten. Nou krijg ik wekelijks 20 euro pas van alb heijn, en is mijn huur verhoogt met 4.6 procent en dat wordt niet allemaal goedgemaakt door huursubsidie. Dus u zult begrijpen, geen geld voor desinfectiemiddelen en geen geld voor handschoenen, laat staan voor mondkapjes. En dat terwijl ik door ziekte in de hoogste risico groep behoor. Dus mensen, ik hoop dat jullie kunnen houden wat je nu hebt en gezond blijft. En een kaartje kopen om contact te hebben met de mensen om mij heen, u begrijpt ook dat is niet mogelijk. Alles heeft een voordeel. Ik mag nergens naartoe ivm ziekte dus geld wat ik niet heb hoef ik ook niet uit te geven. Mijn groeten en blijf alsjeblieft allemaal gezond

  Beantwoorden
 • L op 15 mei 2020, 16:06

  Ik was mijn baan verloren door corona en mn man moest veel verplicht overwerken. Nu mag hij geen overuren maken maar moet juist tijdelijk van 40 naar 24u. Maar ik heb sinds een paar dagen weer een baan. Dus over een paar maanden zn we er hoop ik weer bovenop. Helaas moet ik wel 6 dagen werken naast mijn deeltijdstudie om de eindjes aan elkaar te knopen. Ondanks de halvering van mijn uitgaven. En veel geld van de spaarrekening halen. Ik denk dat ik mijn studie daardoor moet stoppen vanwege de hoge kosten. Ik betaal namelijk alles zelf en dat is bijna 600 pm.

  Beantwoorden
 • Marga op 15 mei 2020, 12:47

  Ik ben altijd al een einzelganger maar ik merk vooral dat alles gewoon ook duurder is redde ik mijn gezin eerst met 70 á 80 euro nu verbruiken we zeker 120 tot 130 euro. Vraag me niet waar het aan ligt want als ik kijk zitten er geen rare dingen in mijn mandje wel soms de A produkten , omdat je mis grijpt bij de originele produkten die ik haal. En ik wil niet te vaak naar de super.

  Beantwoorden
 • Didi op 11 mei 2020, 21:34

  Kijkend naar onze bankafschriften (tsja, we kunnen bijna nergens meer contant betalen) zien we dat we duidelijk meer geld kwijt zijn aan huishoudelijke uitgaven zoals eten en drinken, koffiebonen, vaatwasmachinetabletten en schoonmaakartikelen. We laten vaker bloemen bezorgen of sturen kaartjes. Daar staat tegenover dat we minder geld kwijt zijn aan vervoer, café, restaurant, uitgaan, weekendjes weg, kapper en nagelsalon. Diverse abonnementen en lidmaatschappen, zoals van de sportschool, hebben we stopgezet en onze huishoudelijke hulp blijft voorlopig liever weg. Per saldo denken we dat we meer geld overhouden, al is nog niet duidelijk hoeveel. We verwachten bijv. nog een hogere stroom- en waterrekening. Blij? Nou nee, mijn nieuwe baan ging niet door (dankzij de eerder opgebouwde buffer geen ramp, maar niet leuk) en we besteden ons geld liever in vrijheid.

  Beantwoorden
 • Alberta op 09 mei 2020, 21:41

  Ik geef meer geld uit aan boodschappen, haal meer lekkere dingen in huis. Omdat ik zo weinig mogelijk de deur uit ga, bespaar ik op impuls aankopen, kappersbezoek, uit eten e.d. Kleding koop ik online. Wel geef ik meer geld uit om het thuis gezellig te maken (bloemen voor binnen en buiten en leuke woonaccessoires). Ook geef ik vaker een gift aan goede doelen. Omdat ik veelal thuis werk, heb ik minder benzine kosten, al zullen de vaste lasten wel stijgen, omdat de verwarming nu overdag ook aan moet.

  Beantwoorden
 • Maria op 09 mei 2020, 10:54

  Ben meer geld aan boodschappen nodig en doe on line meer impuls aankopen. Waaronder afgeprijsde artikelen.

  Beantwoorden
 • jvan der sman op 08 mei 2020, 00:07

  ik hou ook its over maar de huur is weer 21 euro om hoog belasingen ook gestegen aow 20 euro om hoog schit niks op

  Beantwoorden
 • ria op 04 mei 2020, 12:09

  Mijn uitgavepatroon is veranderd. Omdat ik nog steeds werk zijn mijn kosten v.w.b. werk niet omlaag gegaan. Ik was ook meer mijn kleding, omdat ik in de gezondheidszorg werk in mijn eigen kleding. Dus ik gebruik nu op 1 dag 3 stellen kleding, 1 stel voor ik ga werken, 1 stel tijdens werk, 1 stel na het werk. Ook douchen is meer 3 per dag. Bij opstaan, voor dat ik ga werken en nadat ik terug gekomen ben van mijn werk. Dus duidelijk meer water en meer slijtage van de kleding ( moet op 60 graden). Om mijn gedachten te verzetten na het werk lees ik veel, dus ik koop meer boeken. Om de plaatselijke middenstand te ondersteunen koop ik in verhouding meer bij hun, ook hierin zijn de kosten gestegen. Daarnaast heb ik meer uitgegeven aan kaarten en postzegels.....bloemen koop ik juist minder op dit moment. Ik geef wel geld uit aan liefdadigheid met name richting dieren en ondersteun sommige mensen die het zwaarder hebben als ik.Ik spaar nog maar beduidend minder dan voor de corona lockdown. Wat ik niet meer doe is bioscoop, theater, horeca. Impuls aankopen deed ik toch al niet.

  Beantwoorden
 • Dick op 03 mei 2020, 11:08

  We houden nu veel geld over. Per maand tov onze standaardbegroting zo’n 300 euro: minder benzine, minder openbaar vervoer, minder kleding en natuurlijk geen horecakosten. Ten aanzien van ons spaargeld vallen de vakanties in het water. Een “ besparing” van zeker 8000 euro op jaarbasis. Inmiddels daarbij de trotse eigenaar van enkele vouchers. Hebben we ergens meer kosten? Nee of het moet het pakje zijn met een cadeautje voor een kleinkind wat we nu op moeten sturen. We vervangen wel wat fitness toestellen om thuis te kunnen sporten en overwegen een e bike te gaan kopen.

  Beantwoorden
 • Charlotte op 02 mei 2020, 22:49

  Thuis blijven betekent dat Ik financieel op adem kom. Normaal kom ik tekort, nu heb ik al iets gespaard. 1x per week volgens planning boodschappen doen met een boodschappenlijstje werkt beter dan elke dag de supermarkt aandoen, en kopen waar ik op dat moment zin in heb. Op zaterdag mag ik een lekker extraatje van mezelf, iets zoets, of anders iets dat te duur is voor gewone dagen, zoals vis of vlees ipv tahoe of tempeh. Geen koffie op een terras, geen koffie onderweg, maar ouderwets de thermoskan en homemade eten mee, Alleen kopen wat echt nodig is. Prima voor mij, maar niet zo goed voor een superkapitalistische economie.

  Beantwoorden
 • Mirjam op 02 mei 2020, 15:42

  Ik ben geen geld uit gegeven aan het zwembad, aan lunchen buiten de deur en aan het ov. Maar wel wat hobbymateriaal gekocht. Per saldo hou ik nu meer over.

  Beantwoorden
 • Nathalie op 02 mei 2020, 10:29

  De koffie to go heeft plaatsgemaakt voor de wat luxere koffiecups voor thuis. Verder staan postzegels en kaarten weer op het lijstje sinds Corona. Ook staan er huishoudelijke en tuin klussen op het lijstje. Om de kosten te dekken probeer ik daarvoor zoveel mogelijk tweedehands spullen voor te gebruiken die ik via marktplaats vind.

  Beantwoorden
 • jm op 02 mei 2020, 09:42

  ik geef meer geld uit aan hobby zaken om mijzelf en dochter te vermaken.

  Beantwoorden
 • Gea op 01 mei 2020, 15:20

  Ik herken wat je zegt Marion. Ik had net een grote uitgave gedaan, mijn badkamer verbouwd, in de veronderstelling dat alles zou blijven zoals het was. Maar nu ik mijn baan ben verloren door Corona, is het opeens toch wat spannender met minder spaargeld. Ik let dus wel op mijn uitgaven, dat gaat best makkelijk, want er zijn er een hoop verdwenen: geen festivals, geen vakantie, geen theater, geen borrels op het terras. Maar ik heb net als jij de neiging om mijn huisje verder op te knappen, dat is leuk om te doen en voelt als een nuttige uitgave. Het is in ieder geval blijvender dan een borrel op het terras... ;)

  Beantwoorden
 • Maartje op 01 mei 2020, 11:18

  Ik geef meer geld uit aan benzine, omdat ik nu niet met de trein naar mijn werk wil. Ik ben meer geld kwijt aan boodschappen, ik haal andere dingen in huis. Ik probeer altijd week boodschappen te doen, maar nu haal ik vaak nog wat lekkers tussen door. Wanneer we werken kopen we altijd lunch voor ons zelf, daar besparen we nu dus deels op. Ook gaat er meer geld op aan restaurants. Ik vind het heerlijk dat veel restaurants in de buurt deze optie bieden. Met 4 jonge kinderen kwamen we er niet vaak aan toe om de deur ook echt uit te gaan. Geld uit geven aan kleding zit er nu niet in, ik kijk er nu al naar uit wanneer dat weer kan. Vakanties en weekendjes weg zitten er niet in, dat scheelt nu ook geld.

  Beantwoorden
 • Rita op 01 mei 2020, 09:38

  Herkenbaar! Zelf geef ik bijvoorbeeld minder uit aan lunch in de kantine op mijn werk, en meer aan goede doelen. Er zijn zoveel inzamelingsacties die ik allemaal belangrijk vind!

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Mijn reiskosten zijn nu minder, maar ik geef wel meer uit om het thuis gezellig te maken.”

— Marion Weijers, adviseur budgetvoorlichting

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Minima-effectrapportage

Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.

lees meer › Artikel
29 oktober 2020

Nibud: Maximale hypotheek in 2021 hoger bij loonstijging

lees meer › Persbericht

Rapport Advies Financieringslastnormen 2021

Met het rapport Financieringslastnormen 2021 adviseert het Nibud de Rijksoverheid over de financieringslastnormen voor hypothecaire financiering voor 2021.

lees meer › Onderzoeksrapport

Webinar: Met pensioen, hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Uitleg over inkomsten en uitgaven tijdens pensionering met de tool Pensioenschijf-van-vijf.

lees meer › Artikel
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog

Training Vroegsignalering als voorbereiding op vernieuwde wet

Vroegsignalering tot een succes maken als sociale dienst door praktische handvatten.

lees meer › Praktijkverhaal

Jongeren en schulden: preventiemiddel 18! En nu?

lees meer › Artikel

Chris Schwencke

Chris Schwencke

Relatiemanager

Medewerker
01 oktober 2020

Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

lees meer › Nieuwsbericht

Webinar Financieel fitte medewerkers

Webinar Financieel fitte medewerkers

Voorkomen van geldproblemen bij medewerkers.

meer info › Opleidingen
15 september 2020

Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

lees meer › Persbericht

Koopkracht 2020-2021: de belangrijkste veranderingen

Welke veranderingen in beleid, prijzen en inkomens zijn van invloed op de koopkracht?

lees meer › Artikel