Materialen voor uw inwoners
Van gemeentes wordt een actieve rol verwacht als het gaat om het voorkomen van schulden en problemen door armoede bij hun inwoners. Hoe bereik je de doelgroep, en hoe richt je je preventieprogramma’s zo effectief mogelijk in? Het Nibud ondersteunt met advies en voorlichtingsmaterialen.
Inzetten op preventie
Gemeentes hebben te maken met belangrijke maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen. Zo vinden er drie grote decentralisaties op het maatschappelijk terrein plaats: die van ondersteuning, participatie en jeugd.
Daarnaast heeft een groeiend aantal inwoners (tijdelijk) moeite met het op orde krijgen en houden van de huishoudfinanciën. Van gemeentes wordt gevraagd hun aanpak van armoede en schuldhulpverlening aan te scherpen en meer in te zetten op preventie. Wat werkt? En wat niet? Hoe bereiken we bepaalde doelgroepen en hoe richten we onze programma’s zo effectief en efficiënt mogelijk in?
Het Nibud ondersteunt
Als gemeente wilt u uw inwoners zo goed en (kosten)efficiënt mogelijk ondersteunen bij het grip krijgen op geld. Dat kan curatief zijn maar de focus verschuift steeds meer naar het voorkomen van financiële problemen.
Uw inwoners zelf aan de slag
Het Nibud adviseert u graag wat voor uw uitdagingen en in uw situatie de meest effectieve en passende programma’s en producten zijn. We bieden een divers portfolio aan standaard en op maat producten, van onderzoek tot online toepassingen, materialen en trainingen voor uw inwoners. Zowel online als offline. Uw inwoners kunnen hier zelf of onder begeleiding mee aan de slag.
Praktische oplossingen
Manieren waarop gemeentes Nibud-materialen kunnen inzetten voor hun inwoners zijn o.a: het beschikbaar stellen van handige hulpmiddelen zoals een Tabbladenset, een Nibud-agenda of een kasboek. U kunt onder uw doelgroepen een speciale maatwerk Geldkrant verspreiden, op uw site een online Geldplan plaatsen, of uw kwetsbare inwoners een cursus Omgaan met geld aanbieden.
Nibud: kennis en ervaring
Het Nibud beschikt over veel ervaring in de gemeentemarkt op het gebied van armoede, schuldhulpverlening, zorg en wonen. We kunnen als kennisinstituut, opleider en uitgever kennis en onderzoeksresultaten vertalen naar praktische en effectieve oplossingen. Door onze onafhankelijke positie en expertise zijn we gewaardeerde sparringpartner voor (lokale) overheden bij complexe vraagstukken.
Meer weten?
Wilt u verder praten over wat het Nibud voor u kan betekenen, of wilt u een pakket samenstellen? Wij denken graag met u mee. Neem contact op met Anne-Mart Kuijpers, adviseur communicatie. U kunt uw vraag ook stellen via het algemene Nibud-contactformulier.
Een groeiend aantal inwoners van gemeenten heeft moeite de huishoudfinanciën in balans te houden.”