Sanne Lamers
Sr. Wetenschappelijk medewerker
Sr. Wetenschappelijk medewerker
Praktijkverhaal | 2015
Wat is een betaalbare huur voor huurders met zorgkosten? Wanneer treden betaalrisico’s op? Door inzicht te geven in de budgetten van de doelgroep kon het Nibud deze vragen beantwoorden. De doelgroep heeft extra kosten aan zorg, kan gebruik maken van gemeentelijke regelingen en moet zelfstandig gaan huren.
Cliënten die van een intramurale woning naar een zelfstandige woning gaan hoefden voorheen bijna niets zélf te betalen. Zij woonden in een awbz-instelling waar zij zakgeld kregen om producten voor bijvoorbeeld persoonlijke verzorging te kopen. Alle andere kosten werden voor hen meestal betaald. Om de overgang goed te laten verlopen wilden Programmagroep WWZ038 (een samenwerking van 29 lokale organisaties waaronder zorgaanbieder Frion, woningcorporatie SWZ en gemeente Zwolle) antwoord op de volgende vragen:
Het Nibud combineerde hiervoor twee methodieken: de inkomens- en uitgavengegevens van huishoudens met lage inkomens inclusief gemeentelijke regelingen (uit de minima-effectrapportage) en het onderzoek naar de betaalbaarheid van huur. Door de kosten van zorg hierbij mee te nemen gaf dit inzicht in de budgetten van deze doelgroep. En gaf daarmee een beeld wat betaalbare huur is en wanneer betaalrisico’s optreden.
Het resultaat was een overzicht van verschillende doelgroepen en betaalbaarheid, gecombineerd met adviezen over de kwetsbaarheid. Resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om vroegtijdig te signaleren waar mogelijk financiële problemen kunnen optreden bij verschillende typen huishoudens. En zo kan het huurbeleid afgestemd worden om bijvoorbeeld extra kosten te voorkomen.
Wilt u advies over het berekenen van betaalbare huur voor uw organisatie? Neem dan contact op met Sanne Lamers, sr. Wetenschappelijk medewerker.
“In de praktijk zien we dat bij sommige cliënten grote financiële problemen optreden. Naast financiële begeleiding is voorlichting en (vroegtijdige) signalering van belang. Het onderzoek geeft zicht op waar deze kwetsbare groepen ‘zitten’ (wie dit zijn, waar ze wonen).”
Sr. Wetenschappelijk medewerker
Anderen praktijkverhalen
Pensioenplatform Brand New Day toont inkomsten én uitgaven
Het Nibud leverde advies en uitgavencijfers in de Pensioenplanner van Brand New Day.
lees meer › PraktijkverhaalCijfers Nibud dragen bij aan financieel inzicht-tool Prikkl
Financieel inzichtdienst Prikkl gebruikte referentiecijfers van het Nibud om haar tool te verrijken.
lees meer › Praktijkverhaal
Het onderzoek geeft zicht op waar deze kwetsbare groepen ‘zitten’, zoals wie dit zijn, waar ze wonen.”
— Aretha Loseman, Frion