Internationale samenwerking
Nibud is een uniek instituut in Europa, hoewel er in sommige landen organisaties specifiek aan budgetvoorlichting doen, zoals de ‘Money Advice and Budgeting Service’ in Ierland of de Zweedse ‘Konsumentverket’.
Ook zijn in er in veel landen organisaties actief op het gebied van schuldhulpverlening of het maken van lesmateriaal.
INFE
Het Nibud is ‘affiliate member’ van INFE. Dit ‘International Network on Financial Education’ is opgericht in 2008. Meer dan 170 organisaties (NGO’s) uit 86 landen maken deel uit van dit OESO-netwerk. Doel is het promoten en faciliteren van internationale samenwerkingsverbanden tussen beleidsmakers en andere belanghebbenden op het gebied van financiële educatie en zelfredzaamheid.
OESO
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een samenwerkingsverband van 34 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, bestuderen en coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.
EFIN
Het European Financial Inclusion Network (EFIN) is het Europese netwerk om financiële uitsluiting te bestrijden.
Financiële uitsluiting is een proces waarbij mensen moeilijkheden ondervinden om doorsnee financiële diensten en producten te verkrijgen en/of te gebruiken die afgestemd zijn op hun behoeften en die hen in staat stellen om een normaal sociaal leven te leiden in de maatschappij waar ze toe behoren.
Doelen
- beschikbare data over financiële uitsluiting verzamelen en analyseren
- indicatoren ontwikkelen en gebruiken om financiële uitsluiting te monitoren
- regulier de mate van financiële insluiting meten op basis van beschikbare indicatoren
- beleidsmaatregelen identificeren en evalueren die een positieve bijdrage leveren aan financiële insluiting
de impact van beleidsmaatregelen t.a.v. financiële insluiting benadrukken bij het ruimere begrip sociale insluiting - wederzijds kennis uitwisselen over beleidsmaatregelen t.a.v. financiële insluiting en deelname van alle belanghebbenden in dat proces
- het bewustzijn van beleidsmakers en de informatie over beleidsmaatregelen vergroten om financiële insluiting te stimuleren
- Europese, nationale, regionale en lokale strategieën ontwikkelen en stimuleren
ECDN
Veel non-profit organisaties die werkzaam zijn op het terrein van schuldhulpverlening, consumentenvoorlichting, educatie en dergelijke zijn lid van de European Consumer Debt Network (ECDN). Via de ECDN worden ervaringen, methodes en materialen uitgewisseld. De ECDN kent betalende leden (personen of organisaties) en krijgt daarnaast subsidie van de EC voor specifieke projecten.
Partner in EU-project: Abaco
Het Europese project Abaco (letterlijk: ‘telraam’) staat voor Adult Basic Account Control of Over-indebtedness. Abaco is een project dat wordt gefinancierd door de EU.
Het initiatief is in het leven geroepen als antwoord op het gebrek aan financiële kennis en budget-vaardigheden bij kwetsbare groepen mensen in Zuid-Europa. Het gaat daarbij om mensen met een laag inkomen en migranten. De betreffende vaardigheden zijn bijvoorbeeld begroten, verstandig investeren en geld apart zetten voor onvoorziene situaties.