Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

‘Help, ik mis contant betalen!’

Weblog | 10 april 2020

Deze kreet hoort het Nibud regelmatig sinds winkels door de corona-maatregelen het betalen met contant geld ontmoedigen. Er is een groep mensen voor wie contant geld opnemen een belangrijke manier is om grip te houden op uitgaven. Deze groep heeft het dus lastig. Wat nu?

Betaalvereniging Nederland gaf deze week aan dat in de laatste week van maart, de hoeveelheid contant geld die we hebben opgenomen gehalveerd is vergeleken met de laatste week van februari. Logisch, denk je dan. Want om besmetting door het coronavirus te voorkomen, wordt het bij supermarkten ontmoedigd om met contant geld te betalen. Soms mag je nog geld op een schoteltje neerleggen, maar zoveel mogelijk contactloos betalen is het advies. Voor de meeste mensen geen probleem, zij zijn al gewend met pinpas, mobiel of contactloos te betalen. Het is ook handig dat speciaal voor deze periode de limiet voor contactloos betalen is verhoogd van 25 euro naar 50 euro.

Meer grip met contant geld

Maar dat geldt niet voor iedereen. Uit Nibud-onderzoek (2019) blijkt dat 35 procent van de Nederlanders even vaak pint als met contant geld betaalt. En 15 procent vaker contant betaalt dan met pin. Er is dus een groep mensen die liever contant betaalt, maar die dat nu bijna niet kan.

Het Nibud krijgt hierover vanuit verschillende hoeken vragen: van bezorgde consumenten tot betrokken budgetcoaches. De angst is dat geldproblemen zullen toenemen bij de groep die gewend is wekelijks een vast bedrag te pinnen en zo grip op de uitgaven te houden. Contant geld is tastbaar en zichtbaar, je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Professionals noemen dit een bindingstechniek. Voor wie bijvoorbeeld een laag inkomen heeft, of schulden moet afbetalen, kan dit erg belangrijk zijn.

Sommigen zijn bang dat na het coronatijdperk het contante geld helemaal zal verdwijnen. Weer anderen zijn dankbaar dat helpers voor hen boodschappen doen, maar weten niet hoe dit terug te betalen als dit niet contant kan. Je geeft je pinpas niet zo maar aan een vreemde mee.

Los van al deze redenen vindt het Nibud het voor iedereen aan te raden een klein bedrag aan contant geld in huis te hebben. Om de eerste paar dagen te kunnen overbruggen in een noodsituatie, zoals bijvoorbeeld wanneer er een stroomstoring op het betalingsverkeer is waardoor je niet kunt pinnen.

Tips als het zonder contant geld moet

Hoe houdt u toch zo goed mogelijk grip op uw uitgaven aan boodschappen nu contant betalen (hopelijk tijdelijk) niet of minder mogelijk is? Een aantal tips.

Tip: Als pinnen, contactloos betalen of online bankieren nog helemaal nieuw voor u is, vraag dan eerst hulp aan een bekende. Zodat u wegwijs wordt in de beginselen. Eenmaal een start gemaakt hoeft het niet moeilijk te zijn.

 • Stel voor uzelf een limiet voor uitgaven aan boodschappen per dag of per week. Stel de daglimiet op uw pinpas naar beneden bij. Dit kunt u zelf doen in de online bankieromgeving
 • Open een tweede bankrekening, waar u maandelijks of wekelijks een vast bedrag op stort. Hiervan doet u de boodschappen. Zo houdt u overzicht over het budget dat u hiervoor heeft.
 • De inkomsten komen op de andere bankrekening binnen, waar ook de vaste lasten vanaf gaan.
 • Maak een boodschappenlijstje en houd u daar ook aan.
 • Ga zo min mogelijk naar de supermarkt, om zoveel mogelijk de verleiding te vermijden.
 • Bestel uw boodschappen online voor de hele week en ga tussentijds niet meer naar de winkel.
 • Houd in een kasboekje bij wat u heeft uitgegeven. Dat maakt uw geld weer iets tastbaarder.

Oproep aan banken

Om mensen te helpen grip op hun geld te houden, kunnen ze best wel extra hulp gebruiken. Banken zouden bijvoorbeeld:

 • Geen kosten in rekening kunnen brengen voor een tweede bankrekening.
 • Naast een daglimiet ook de mogelijkheid te bieden van een weeklimiet op een pinpas.

Uw tips?

Heeft u nog andere tips en hulpideeën zodat kwetsbare mensen meer grip op geld kunnen houden in een tijd zonder contant geld? Laat het ons weten.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (86)

 • Vinny op 01 november 2021, 14:31

  Wat nog veel erger is dan in sommige winkels niet meer met contant kunnen betalen (dan kunnen we namelijk gewoon naar een andere winkel) is dat het fucking OPENBAAR vervoer geen contant geld aanneemt.. sta ik daar met men wettige betaalmiddel nemen ze 't gewoon niet aan! Volgens hun moet ik dan maar naar het eerstvolgende station lopen die wel nog contant geld accepteert (40 minuten lopen!!!) "We snappen dat dit een vervelende situatie is maar helaas is deze maatregel nodig zodat iedereen veilig gebruik kan blijven maken van het OPENBAAR vervoer" Flikker toch op!!! "t is gewoon goedkoper om niet steeds die automaten te hoeven vullen en legen, zeg nou is gewoon de waarheid IPV altijd zon slappe kutsmoes! Ja het zal vast vandalisme en "veelvuldig openbreken" van betaalautomaten voorkomen zoals hun ook claimen maar als dan dus al sinds 2019 zoveel vandalisme (en dus kosten) worden voorkomen en ook nog is geld wordt bespaard omdat ze die automaten niet te hoeven laten vullen/legen, waarom worden de rit/kaart prijzen dan alleen maar duurder?!! Alleen maar voordelen voor en hun nadelen voor de reizigers, vieze zakkenvullers zijn het! En ze geven ook nog is mij een boete als hun automaat 't niet doet, ja dan moet je maar in bezwaar gaan.. en dan ga je in bezwaar keuren ze het af want je had geen kaart en daar was de boete voor dus terecht! Verder kijken ze niet en interesseert 't ze allemaal geen hol "want hun doen ook maar gewoon de werk" Vroeger waren de controleurs nog gewoon mensen met gevoel!! Ik heb het trouwens specifiek over de KUT RET maar 't zal overal wel hetzelfde gaan! TERINGLAND!

  Beantwoorden
  • D op 15 december 2021, 17:17

   Ik wilde (intussen heb) een klacht verstuurd naar ov-chipkaart omdat ik ook erachter was gekomen dat ik mijn OV-chipkaart niet (meer) met contant geld kan opwaarderen, ondanks dat hun site aangaf dat het wel kon. Ook hier te maken met RET. En ik wilde als argument gebruiken dat het NIBUD adviseert om contant geld te gebruiken voor budget-beheer. En dan vind ik dit artikel :-/ Ik had toch gehoopt en verwacht dat het NIBUD zou opkomen voor het behouden van de mogelijkheid om met contant te betalen (zeker icm het OV) ... om te zien dat ook zij de mensen (met een beperkt budget) in te steek laten :-( Als de enige reactie die jullie hebben, roll-over-and-obey is, kan je jezelf net zo goed opheffen. En nee, Corona is geen argument. Niet alleen is het heel vaak niet eens van toepassing, het voornaamste wat Corona heeft gedaan, is bestaande problemen veel duidelijker gemaakt.

   Beantwoorden
   • nibud op 17 december 2021, 11:13

    Bedankt voor je reactie. Jammer dat je het artikel zo interpreteert. Het Nibud heeft sinds het begin van de coronacrisis juist meermaals oproepen gedaan over het belang van contant geld, bijvoorbeeld hier: https://www.nibud.nl/consumenten/nibud-houd-het-hebben-en-gebruiken-van-eigen-geld-gratis/ en hier: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2400407-zonder-contant-geld-hebben-kwetsbare-mensen-een-probleem. Het Nibud heeft echter geen directe invloed op het overheidsbeleid, dus we doen wat we kunnen. In deze blog legt Marion simpelweg uit hoe je toch grip op je geld houdt, ook als contant betalen even niet mogelijk is. Helaas is dat tijdens de coronacrisis nou eenmaal de realiteit

    Beantwoorden
 • Mandy op 25 oktober 2021, 22:49

  L.S. Ik vind dat er überhaupt weinig oog/beleid in onze samenleving is voor inwoners die keuze willen hebben. Negen van de tien keer wordt je 'gedwongen' mee te doen met de hype van techniek in de breedste zin van het woord. Begrijp mij niet verkeerd, ook ik heb mij noodgedwongen onderworpen aan innovatie en ICT kennis, om er vervolgens achter te komen dat ik van briefpost houd, contant geld, een huistelefoon, overschrijvingskaarten, een dossierkast, ordners, een auto zonder boardcomputer etc. Veel is storings en foutgevoelig, dan heb ik het nog niet over de grote groep babyboomers wiens korte termijn geheugen binnen nu en de komende decennia op zeker achteruit zal gaan. Is de samenleving voorbereidt op wat komen gaat? Ik zeg: Handhaaf de vrije keuze, gooi weg de keuzemenu's als je instanties probeerd te bereiken, zet geen robot aan de telefoon, maar een mens van vlees en bloed. De menselijke maat moet weer terug toch? Aldus de regering.....

  Beantwoorden
 • Anita Kremers op 22 september 2021, 09:52

  Afgelopen 2 maanden geprobeerd om me aan het weekbudget te houden en alleen met pin te betalen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat dat voor mij niet werkt zelfs niet met de app van de bank die ik geïnstalleerd heb. Ik stap dus weer over naar het contant betalen, ik heb het schijnbaar nodig om te zien wat er nog in mijn portemonnee zit. Winkels die geen contant accepteren loop ik sowieso voorbij er zijn nog genoeg andere winkels waar contant geaccepteerd wordt. Wat ik wel jammer vind is dat ik nu midden in een winkel, waar ik voor mijn gevoel niet veilig kan pinnen, (links van het pinautomaat zijn de kassa's rechts zit het raam van de gall en gall) bij de bank kan ik ook niet meer terecht alle filialen worden gesloten, mijn bank ontmoedigd het pinnen dus bewust. Het voorstel om een extra rekening te openen brengt voor de consument ook extra kosten met zich mee. Terwijl we in mijn ogen, al veel meer zijn gaan betalen om aan en bij ons geld te komen. Minder service maar wel meer betalen. Ik vind deze vooruitgang geen vooruitgang, alleen maar een manier om nog meer controle uit te oefenen, over ons consumenten gedrag. De hoofdreden zou zijn om de criminele geldstroom in beeld te krijgen en te beteugelen. Niet iedereen die contant betaald is op voorhand een crimineel. Ik werk hard voor mijn geld en ik zou het dan ook graag op mijn manier opnemen en uitgeven ik betaal de bank al genoeg in mijn ogen om bij mijn geld te kunnen komen.

  Beantwoorden
 • Rebecca op 27 augustus 2021, 18:03

  Contant geld is ook veel veiliger. Je ziet nu op opsporing verzocht gewoon mensen die dus ineens een paar duizend euro pinnen van hun slachtoffers terwijl je zoveel contant geld praktisch niet bij je hebt of had. Dit verlies krijg je ook nooit terug van de bank want je moet zelf uitkijken of er niemand meekijkt. Ook om kinderen geld te geven voor hun verjaardag of om een ijsje of andere kleine boodschap te kopen. Ik vindt het niet prettig om ze een pas mee te geven! En ook het gevoel dat contantbetalers alleen of oud, of van een laag inkomen moeten leven of fraudeurs zijn is natuurlijk belachelijk en pure discriminatie. In winkels die alleen pin toestaan zoals Terstal daar koop ik niets meer. De banken maken het detailhandel moeilijk, maar die moeten opkomen voor hun klanten en niet buigen voor de bank!. Ook op gebied van privacy....waarom moet de bank weten wat ik uitgeef overal? Dat is denk ik het meest interessante plaatje. Die extreme controledrang wordt met de dag erger. Als ik met 50 euro betaal voor iets van 45 euro vragen ze al of je het niet kleiner hebt!

  Beantwoorden
 • Adry van der Velden op 14 augustus 2021, 12:27

  Vandaag bij AH boodschappen gedaan. Ik pin mijn huishoudgeld voor de week en hou mij daaraan. Bij contant betalen heb je gewoon fysiek en mentaal meer grip op je uitgaven. Nu is het bij AH al een tijdje (al voor Corona) dat contant betalers worden ontmoedigd op deze wijze te betalen. Alleen "Pin"-kassa's en zelfscan kassa's worden geopend als de rij wachtenden te groot wordt. Commentaar van de manager; dit is de toekomst, regels van het hoofdkantoor. Mensen die contant betalen (gewoon een wettig betaalmiddel) worden m.i. achtergesteld en daardoor m.i. gediscrimineerd. Ook wil ik aangeven dat niet alleen ouderen, mensen met een laag inkomen of mensen met een beperking kiezen voor contant betalen. Ook gewoon bewust zijn met wat je uitgeeft is een reden. In mijn beleving gaat o.a. deze ontwikkeling te snel ( revolutie i.p.v. evolutie) en houd men geen rekening met de door mij genoemde contant betalers. Bij het maar moeten aanpassen aan de nieuwe tijd vraag ik mij af; Waarom? Niet alle ontwikkelingen zijn vooruitgang!

  Beantwoorden
 • re gouma op 09 augustus 2021, 21:14

  ik wil dat je met gewoon geld kun betalen want er zijn veel ouder mensen die geen e mail hebben mijn zus heef twee hessenbloed gehad en durf niet met haar pin pas op straat dus kan niet konttand betalen in veel winkels ik vind dit een kwalijke zaak wand er zijn veel ouderen die dit niet kunnen volgen dus een zaak voor de tweede kamer want geld is geld

  Beantwoorden
 • Noortje op 07 augustus 2021, 10:23

  Beste Nibud, ik vraag me af wat jullie concreet doen om de overheid te overtuigen dat het betalen met contant geld zeer belangrijk is en blijft. De burger zelf zal geen reactie krijgen of iets gedaan krijgen vanuit de politiek als zij contact proberen te zoeken. Het kan toch niet waar zijn dat bijvoorbeeld ouderen niets meer kunnen kopen omdat men vindt dat iedereen maar moet pinnen, “contactloos” moet betalen. Dit alles is helemaal niet veilig, ivm afkijken van pincode etc. en ivm Corona, toetsenbordjes worden niet ontsmet na elke betaling. Bovendien is het ivm privacy niet gewenst dat medewerkers van de banken zien waar je geld naar toe gaat. Ikzelf ben nog jong en vind pinnen wel handig maar uit principe werk ik daar niet meer aan mee en haal voortaan een x bedrag aan contact geld op voor de boodschappen. Hopelijk zullen dat steeds meer mensen doen ter ondersteuning van mensen die willen betalen met echt geld.

  Beantwoorden
 • Nicole op 07 augustus 2021, 10:20

  Beste Nibud, ik vraag me af wat jullie concreet doen om de overheid te overtuigen dat het betalen met contant geld zeer belangrijk is en blijft. De burger zelf zal geen reactie krijgen of iets gedaan krijgen vanuit de politiek als zij contact proberen te zoeken. Het kan toch niet waar zijn dat bijvoorbeeld ouderen niets meer kunnen kopen omdat men vindt dat iedereen maar moet pinnen, “contactloos” moet betalen. Dit alles is helemaal niet veilig, ivm afkijken van pincode etc. en ivm Corona, toetsenbordjes worden niet ontsmet na elke betaling. Bovendien is het ivm privacy niet gewenst dat medewerkers van de banken zien waar je geld naar toe gaat. Ikzelf ben nog jong en vind pinnen wel handig maar uit principe werk ik daar niet meer aan mee en haal voortaan een x bedrag aan contact geld op voor de boodschappen. Hopelijk zullen dat steeds meer mensen doen ter ondersteuning van mensen die willen betalen met echt geld.

  Beantwoorden
 • Henk Dolman op 08 augustus 2020, 18:16

  Bij veel winkels is de corona aangegrepen om geen contant geld meer te accepteren, terwijl contant geld niet besmettelijk is. Zelfs in mijn buurt . c&a accepteert geen contant geld. Dit is op zich geen slimme beslissing want er zitten 3 verzorgingshuizen in de omgeving. Ik heb minister Hoekstra al een aantal keren verzocht om winkels enz. te verplichten contant geld te accepteren., maar je bent een roepende in de woestijn. De jeugd heeft nu veel schulden, logisch want ze wapperen continue met de betaalpas. Simpele dingen als van huis brood meenemen is er niet meer bij, alles rekenen ze af met de betaalpas en dit is de reden dat het merendeel schulden heeft. ze hebben geen benul meer van waarde.

  Beantwoorden
  • RoelSannes op 27 november 2020, 19:47

   Contact met ministers als gewone burger? Vergeet dat nu maar want dat levert over het algemeen weinig op. Het is gebleken dat ministers het altijd beter denken te weten dan iemand die zich er ècht in verdiept maar niets meer is dan de gewone man(of vrouw) . En dat men bij diverse bedrijven geen contant geld meer aanneemt is al helemaal een foute opstelling.

   Beantwoorden
 • Peg op 12 juli 2020, 10:30

  Misschien is het een ordinaire truc van de overheid om versneld cash af te schaffen. Iedereen wordt straks gechipt en betalingen gaan alleen maar digitaal geschieden. Als dát gebeurt, zal jij zelf niet meer de eigenaar zijn van jouw eigen geld, maar de bank. Zij blokkeren jouw rekening of overschrijving wanneer ze maar willen en je kunt dan niks anders doen dan gaan bedelen. Met contant geld / cash, kun je altijd alles kopen. Lot in eigen hand. En tegenwoirdug roven ze geen portemonnees meer, nee ze kijken je pincode af stelen je pinpas, fishing e.d. daar hoor je niemand over. Dit laatste is veel erger dan ben je meteen je hele banksaldo kwijt en eventuele roodstand ipv alleen wat in je portemonnee zit en dan alle rompslomp bij de bank om te gaan bewijzen... NEE DANK U. IK WIL CASH BETALEN!

  Beantwoorden
 • Peter op 12 juli 2020, 10:29

  Misschien is het een ordinaire truc van de overheid om versneld cash af te schaffen. Iedereen wordt straks gechipt en betalingen gaan alleen maar digitaal geschieden. Als dát gebeurt, zal jij zelf niet meer de eigenaar zijn van jouw eigen geld, maar de bank. Zij blokkeren jouw rekening of overschrijving wanneer ze maar willen en je kunt dan niks anders doen dan gaan bedelen. Met contant geld / cash, kun je altijd alles kopen. Lot in eigen hand. En tegenwoirdug roven ze geen portemonnees meer, nee ze kijken je pincode af stelen je pinpas, fishing e.d. daar hoor je niemand over. Dit laatste is veel erger dan ben je meteen je hele banksaldo kwijt en eventuele roodstand ipv alleen wat in je portemonnee zit en dan alle rompslomp bij de bank om te gaan bewijzen... NEE DANK U. IK WIL CASH BETALEN!

  Beantwoorden
  • Diana op 18 februari 2021, 00:19

   Kan het niet beter verwoorden. Ben het er mee eens nog meer controle door de overheid op wat we doen en laten

   Beantwoorden
 • K.Becht op 10 juli 2020, 15:08

  Schandalig dat er niet met cash-geld (een wettelijk betaalmiddel!!) kan worden betaald. Inmiddels kan ik in de wijde omtrek ook geen ABNAMRO pinautomaat vinden die open is: onder het mom van veiligheid zitten er planken voor de automaten getimmerd. Waarom?Cashgeld transacties zijn niet inzichtelijk voor de overheden; daarom! Onze vrije rechtsstaat rent achteruit!

  Beantwoorden
  • Bas Chabot op 09 mei 2021, 23:20

   De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel zal hij in de regel aangeven welke betaalmiddelen hij niet accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen#:~:text=De%20wet%20verplicht%20niemand%20om,Bijvoorbeeld

   Beantwoorden
  • Dians op 18 februari 2021, 00:15

   Goed gezegd ik denk er ook zo over .

   Beantwoorden
 • Chin op 01 juni 2020, 22:01

  Beste, Ik ben er net achter gekomen dat je bij de Rabobank niet meer grote briefjes 100 en 200 kan en mag bestellen. Betekend dit dat ze uit de omloop worden gehaald? Tis wel handig om ze hebben voor als je op vakantie gaat!

  Beantwoorden
  • RoelSannes op 27 november 2020, 19:41

   Maar waarvoor zou je nog grotere briefjes gebruiken? Dit is meer risico en briefjes van 50 euro die in omloop zijn is meer dan voldoende. Ook scheelt het de Nederlandse bank met het drukken van deze valuta. Briefjes van 5,10,20 en 50 euro zijn mèèr dan voldoende.

   Beantwoorden
 • nomail op 30 mei 2020, 13:09

  >Tips als het zonder contant geld moet Aan deze tips heb je niks als je alleen maar contant hebt. Er zijn veel mensen die alleen contant hebben en geen pas kunnen/mogen/willen. Die vallen nu tussen wal en schip. Ze hebben wel geld maar kunnen dus niks kopen. En de overheid kijkt de andere kant op, op dezelfde manier als hier: "dan neem je toch een pas?". Wat we nodig hebben is tips hoe je betaalt bij winkels die geen contant willen aannemen. Of een aanpassing in de wet die acceptatie van cash verplicht stelt zoals in België. Dat geld "wettellijk betaalmiddel" is betekent helemaal niks in Nederland.

  Beantwoorden
  • Bijl op 14 juni 2020, 21:35

   In de eerste plaats is betalen met contant geld een wettig betaalmiddel daar kan je niets aan veranderen. Dan moet je de grondwet veranderen. Ten tweede waar maken ze zich druk om als je geld maar krijgt. Er is geen wet die zegt dat je niet mag betalen met contant geld . Of is het soms dat ze inzage hebben waar jij je geld aan uit geeft. Kortom is schending van de privacy en belachelijk. Je moet vrij kunnen zijn hoe je betaald en daar is niets mis mee

   Beantwoorden
   • B. Chabot op 09 mei 2021, 23:22

    Het is geen recht om met contant geld te mogen betalen. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel zal hij in de regel aangeven welke betaalmiddelen hij niet accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen#:~:text=De%20wet%20verplicht%20niemand%20om,Bijvoorbeeld

    Beantwoorden
   • Bas Chabot op 09 mei 2021, 23:20

    De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel zal hij in de regel aangeven welke betaalmiddelen hij niet accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen#:~:text=De%20wet%20verplicht%20niemand%20om,Bijvoorbeeld

    Beantwoorden
  • Moniqur op 09 juni 2020, 11:01

   Ja dat is inderdaad heel handig advies als je geen beschikking hebt over een pinpas Heel erg slim NIBUD

   Beantwoorden
 • Salie op 18 mei 2020, 00:29

  Als er mij wordt verteld dat ik alléén per pin mag (dus moet) betalen, koop ik daar niets, ik maak zelf wel uit ofdat ik wil pinnen of contant wil betalen, het is mijn eigen zuur verdiende geld en wil absoluut mijn privacy behouden! En boven 50 euro moet je nogsteeds je pin intoetsen waar heel de dag veel mensen aan zitten..

  Beantwoorden
  • Marjan op 22 mei 2020, 14:37

   Precies! Groot gelijk! Dat doe ik dus ook.

   Beantwoorden
 • Mark Boerema op 15 mei 2020, 22:02

  Een vorm van contant geld moet altijd blijven, anders krijgen banken/ overheden teveel macht en dat gaan ze misbruiken, want het zijn mensen.. Tarieven om je geld te stallen bij een bank gaan dan gigantisch omhoog en waar mensen terecht bang voor zijn: ze kunnen alles van je controleren en ook daar weer macht mee/ op uitoefenen! Waarom zou ik mijn geld stallen bij een bank als ik er voor moet betalen? Een vorm van belonen, zoals vroeger in de vorm van spaarrente is veel natuurlijker en eerelijker. Heel gevaarlijk, als contant geld wordt verboden!

  Beantwoorden
 • Sebastiaan op 14 mei 2020, 08:51

  Mijn moeder heeft echt niet de mogelijkheid om te pinnen, dan raakt ze het hele overzicht kwijt, dus ze krijgt van mij geld contant. Pas geleden wilden ze kleding kopen toen kon dat niet eens. Daarnaast wist de belastingdienst mij precies te vertellen wat ik op 1 januari 2019 op mijn rekeningen had staan, het is gewoon belachelijk dat je niet iets contant in huis kunt hebben.

  Beantwoorden
 • B. Zondervan op 13 mei 2020, 17:07

  Mijn hulp betaal ik altijd met contant geld. Om redenen wil/kan dat niet gestort op haar rekening. Dit contante geld is haar boodschappengeld, en vermoedelijk zijn er heel veel mensen die nu niet hun contante geld kwijt kunnen en op de bank ook niet altijd genoeg geld hebben staan voor de nodige boodschappen. Denk dat als contant geld weer mag, dit voor de economie een opsteker(tje) kan zijn, geld wordt dan toch weer makkelijker uitgegeven.

  Beantwoorden
 • Richard van Dijk op 08 mei 2020, 02:31

  Geld neerleggen (zo gepast mogelijk). Middelvinger omhoog en gaan met je spulletjes.

  Beantwoorden
 • S. De Wit op 04 mei 2020, 01:18

  Nibud, jullie lijken wel een grammafoonplaat die blijft hangen met jullie constant opdreuntekst. Ga liever eens dieper in op dingen zoals die mevrouw die alles opnoemde wat hapert met niet contant kunnen betalen. Jullie reactie is altijd een en dezelfde. Vrij kolderiek. Nu volgt waarschijnlijk hetzelfde monotone antwoord ;)

  Beantwoorden
 • Frank op 02 mei 2020, 21:07

  Afgelopen donderdag in Dalfsen geweest bij. de Action. Ik wilde afrekenen met wettig betaalmiddel nl. geld. Neen dat mocht niet alleen pin of contactloos. Ik zei dan heb ik een probleem ben genoodzaakt naar een andere winkel te gaan voor waslijn. Dit is mijn verhaal . Gewoon belachelijk. Je bent nog geen eens baas over je eigen zuur verdiende geld

  Beantwoorden
  • wim op 06 mei 2020, 20:26

   Hadden we ook bij de Etos. Je bent even uit het veld geslagen echter bij een volgende weigering het product niet kopen maar naar de concurrent gaan.

   Beantwoorden
 • Hette Quispel op 29 april 2020, 18:52

  Ik zou graag willen dat ik op mijn mobiel een bedrag kan storten voor de kleinere uitgaven, zoals de boodschappen, een drankje na de sport, etc. Vroeger betaalde ik dat contant, en pinde daarvoor een vast bedrag per week. Ik zag wat ik in mijn portemonnee had, en ging bijv. alleen mee lunchen met collega's als Bruin dat trok. Omdat ik al mijn mutaties van de bankrekening in Excel noteer, moet ik nu heel veel administratie doen. Ieder klein pin-bedragje moet ik noteren, anders klopt het baksaldo niet meer. Een tweede bankrekening heeft voor mij dus geen zin, dan moet ik alsnog administreren. Ik heb overigens al een tweede rekening voor de vaste lasten. Ik tel alle vaste lasten van het jaar bij elkaar op en deel dat door 12. Dat bedrag en een beetje extra maak ik dan maandelijks met automatische betaling over naar die tweede rekening. Ik heb geen pas van de vastelastenrekening en doe er geen andere uitgaven van.

  Beantwoorden
 • Y. Geers op 28 april 2020, 15:41

  Ik zelf vind het een heel groot probleem. Veel mensen met een beperking denk aan geestelijk iets minder , of doofblinden kunnen niet pinnen. En ouderen ook niet die willen het geld voelen weten hoeveel ze moeten betalen nadat het in hun hand is geschreven. Er moet echt beter aan gedacht worden want ze zijn al erg kwetsbaar, en zijn nu helemaal een prooi als anderen dit voor hen moeten doen!

  Beantwoorden
 • Iwan op 27 april 2020, 23:48

  Ze willen gewoon contand geld laten verdwijnen daar komt het op neer ben zelf 33 en betaal altijd contand geld puur uit anoniem willen blijven vind gewoon dat de regering keer moet ingrijpen zijn veel mensen leven in armoede en contand geld is belangrijk voor gun en dat moet altijd bestaan een plastic kaart is geen geld dat gewoon niks dat mijn pesoonlijk mening

  Beantwoorden
 • Erica Eykema op 27 april 2020, 13:58

  Vanuit de organisatie waaraan ik verbonden ben, altijd gepromoot: pin 1 x per week wat je voor je boodschappen en ev. extra's beschikbaar hebt en daar moet je het die week mee doen. Bij voorkeur op maandag. Helaas is dit credo niet in het belang van de supermarkten en aanverwanten. Hoe meer omzet hoe beter, helaas. Goed idee om te eisen dat de medewerker de het pinapparaat elke keer ontsmet! Alles wat maar kan helpen om te voorkomen dat kleine inkomens boven hun budget uitkomen en ( extra) in de schulden terechtkomt.

  Beantwoorden
 • Peter op 24 april 2020, 22:38

  Ik vind dat het nibud op moet komen voor de contante betaler. Ik betaal altijd contant. Ik heb zo het overzicht van mijn uitgaven. Behalve dat, ik vind contant geld fijn. Het gevoel met contant geld heb ik niet met een pasje. Ik ga niet achteraf thuis inloggen om mijn saldo te checken en ACHTERAF zien wat ik al te veel heb uitgegeven. Bovendien vind ik dat ik geen cadeaucheques hoef te kopen e.d. ik ga niet allemaal capriolen uithalen omdat de winkelier het WETTIG BETAALMIDDEL weigert. Dan ook nog: heb je voor 51,- boodschappen gedaan en de cadeaucheque heeft een waarde van 50,-, wat dan? Moet ik dan een product terugleggen? Of naar de servicebalie een extra bon gaan kopen? Ik wíl niet pinnen men kijkt je pincode af en ontfutselt je pasje. Weg geld! Digitaal geld is zeer fraudegevoelig. Tegenwoordig is contant geld veel veiliger maar daar praat niemand over. Ik heb altijd voldoende contant geld bij me. Ik ga voortaan alleen nog naar winkels waar contant geld geaccepteerd wordt. Ik hoop dat we dat met zijn allen zullen doen. En NIBUD stel geen onzinnige cadeaucheques voor. Kom op voor de groep die contant wil betalen aub.

  Beantwoorden
  • Natas op 08 mei 2020, 20:17

   Exact gekkenwerk ze weten1 al genoeg van ons en zo willen ze gewoon nog meer controle als er stroomstoringen zijn kun je ni betalen hartstikke belachelijk zo kunnen ze zometeen nog beslissen wie er op welke dag dingen mogen kopen en als je je niet gedraagt zoals overheden het willen niets meer kunt kopen etc want dat is waar we heen gaan met dit hele 'contant geld is de vijand' gedoe te vreselijk voor woorden

   Beantwoorden
   • Marian op 11 mei 2020, 14:08

    Ik denk hier precies zo over als u. Te gek voor woorden, dat je niet met contant geldkunt/mag betalen. Ergens heb ik het gelezen, alleen weet ik niet meer waar, dat ze dit hebben onderzocht. Het Corona-virus blijkt helemaal niet over te dragen zijn via geld. Ik vind ook gewoon dat winkeliers dit niet mogen weigeren, dat contant betalen

    Beantwoorden
 • B uit Breda op 23 april 2020, 00:17

  Hier in Breda kun je nergens meer in de Aldi Lidl Jumbo Dirk of Albert Heijn contant betalen..Echt waardeloos!!! Dit slaat nergens op, mensen raken zo financieel in de problemen door overal te moeten pinnen... Contant betalen heb je overzicht in je knip,maar overal pinnen bakker slager supermarkt kruidvat etc heb je geen idee en komt er een moment dat je staat te pinnen en hoort ' piiiiiieeeeep Geen Saldo'

  Beantwoorden
 • de graaf op 21 april 2020, 09:21

  Waarom krijg ik iedere keer als ik naar andere actueel vraag ga ….lege pagina..????. Geef gewoon antwoord en anders schrappen.

  Beantwoorden
  • nibud op 23 april 2020, 12:56

   Beste de Graaf, Op basis van uw omschrijving van het probleem begrijpen wij helaas niet wat u bedoelt. Als u preciezer kunt omschrijven wat er misgaat en op welke pagina, dan kunnen we kijken naar een oplossing. Met hartelijke groet, Nibud webredactie

   Beantwoorden
 • Jose van den Brink op 20 april 2020, 18:59

  Wat zou er gebeuren als iedereen die contant wil betalen maar dat van de desbetreffende winkels niet mag erop staan dat de medewerkers dan eerst het pinapparaat gaan desinfecteren??? en hopelijk degene die na u komt hetzelfde vraagt!! Ik denk dat er dan na één of twee weken steeds vaker contant geld weer word aangenomen. Het is natuurlijk maar een ideetje, maar wie niet waagt......... ‼️‼️

  Beantwoorden
 • Bouk op 19 april 2020, 09:23

  Ik had altijd contant voor de boodschappen. Ik heb vanaf eind maart de boodschappen gepint, maar ik geef dan zo makkelijk meer uit! Bij ons kan het wel maar ik wil niet meer uitgeven en dat gaat nu dus mis! Bij onze volgende salaris haal ik dus mooi mijn geld weer contant op....het wordt hier gewoon geaccepteerd zag ik dus dan krijg ik ook weer goed grip op mijn geld!!

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:23

   Bedankt voor je reactie. Het Nibud volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen. Maar ook om zelf tips te vragen aan mensen die wellicht goede ideeën hebben. Zo lees je hier in de reacties al een praktisch bedachte oplossing: het kopen van een cadeaukaart of tegoedbon van bijvoorbeeld de Albert Heijn of andere supermarkt waar je komt. Een vast bedrag per week aanschaffen als cadeaukaart, en die vervolgens gebruiken als betaalpas. Leeg is leeg, en zo kun je de week erop opnieuw dezelfde tegoedbon van de supermarkt kopen. Dat is slim meegedacht van iemand die reageerde op deze blog!

   Beantwoorden
 • Hanny Hartmans op 18 april 2020, 21:03

  Ook ik betaal liever contact, gewoon omdat ik dan zie hoeveel ik uitgeef en niet over mijn eigen limiet ga. Sinds corona betaal ik contactloos maar vraag om de bon. Na mijn boodschappendag tel ik bedragen op en zie wat ik nog kan uitgeven. Moet eerlijk bekennen dat ik in eerste weken best wel eens over mijn limiet heen ging, nu alerter.

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:23

   Bedankt voor je reactie. Het Nibud volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen. Maar ook om zelf tips te vragen aan mensen die wellicht goede ideeën hebben. Zo lees je hier in de reacties al een praktisch bedachte oplossing: het kopen van een cadeaukaart of tegoedbon van bijvoorbeeld de Albert Heijn of andere supermarkt waar je komt. Een vast bedrag per week aanschaffen als cadeaukaart, en die vervolgens gebruiken als betaalpas. Leeg is leeg, en zo kun je de week erop opnieuw dezelfde tegoedbon van de supermarkt kopen. Dat is slim meegedacht van iemand die reageerde op deze blog!

   Beantwoorden
   • Arie op 08 mei 2020, 15:38

    Mensen met een "kleine beurs" komen meestal niet bij één supermarkt, maar bij meerdere. Jullie weten echt niet wat er speelt en hoe dat voor veel mensen werkt. En hoe koop je dan die cadeaukaart? Moet je die pinnen? Dan staat het alsnog op je bankafschriften. Ik heb al eens meegemaakt dat men mij bij de Sociale Dienst vroeg waarom ik bij Albert Heijn kocht en niet bij de Aldi. En of ik dan wel een bonuskaart had? Echt jullie hebben totaal geen benul hoe het er aan toe gaat.

    Beantwoorden
 • Paul op 18 april 2020, 14:39

  Ik nam ook altijd een x-bedrag aan contant geld op. Dit, om overzicht te houden op mijn dagelijkse uitgaven bij AH. Sinds kort koop ik iedere vrijdag een cadeaukaart van bijv 60 euro bij AH. Met deze kaart reken ik dan af, zodat ik de soms kleine bedragen aan boodschappen niet hoef bij te houden. Kaart voor vrijdag op: nieuwe kopen met bijv kleiner bedrag. Vrijdags begin ik weer met 60 euro. Echt ERG makkelijk om overzicht te houden.

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:04

   Wat een ontzettend goede tip, bedankt voor het delen. In deze tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben en dit lijkt een hele praktische oplossing om in deze bijzondere tijden toch overzicht te houden. We zijn op zoek zijn naar zulke tips in deze anders dan andere tijden.

   Beantwoorden
 • Jose op 18 april 2020, 05:52

  Geachte Nibud Fijn dat u de mensen tips en raad geeft in deze moeilijke tijd snap dat oudere tegen het pinnen aan lopen zijn het controle over hun geld kwijt dan, een 2e rekening vind ik een goede oplossing zo doe ik het al jaren dan krijg je geen verrassingen groetjes Jose

  Beantwoorden
 • H Bos op 17 april 2020, 18:27

  Nee, in de regel mag men contant geld niet weigeren. U legt het op de toonbank en de caissière pakt het dan zelf, die draagt handschoenen. Men zal het ook niet Kunnen weigeren, want er zijn ook burgers zonder pas. Anders zouden deze burgers dus geen boodschappen kunnen doen. Ik betaalmodule nog vaak contant, want men wil het liefst contant geld er uit hebben zoals in China, waar men een winkel ingaat en gescreend wordt, u product pakt en betaald met pin, er komt zelfs geen caissière meer aan te pas, u gaat naar buiten en de deuren sluiten vanzelf. Het filmpje staat op YouTube. Maar u mag contant betalen, zeg dat u geen pas bezit, klaar.

  Beantwoorden
 • Scholtens op 17 april 2020, 11:18

  Ze mogen contant geld toch niet weigeren?

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:02

   Bedankt voor je vraag. Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel. Winkels kunnen hier echter soms vanaf wijken, zoals ze ook bijvoorbeeld geen briefjes van 100 euro accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) dus wél weigeren, zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen . De winkel moet dit wel duidelijk vermelden. Dus dat je voordat je de winkel in gaat weet, dat je er niet met contant geld kunt betalen.

   Beantwoorden
 • Bewindvoerder Willem van Willems&Wetens op 16 april 2020, 23:29

  De meerderheid van mijn cliënten neemt het weekgeld cash op en kan op die manier zien hoeveel ze nog in de hand hebben. Ik heb ook cliënten die daggeld krijgen omdat ze anders de week niet doorkomen. Een klant kan zelfs met daggeld niet uit de voeten... Niet al mijn klanten kunnen een smartphone betalen. Hebben geen internet/mail. Een hulpmiddel zou zijn dat na de pinbetaling op het schermpje zichtbaar wordt, hoeveel saldo er nog op de rekening staat zolang de pas bij het apparaat gehouden wordt. Dan zie je voor en/of na het winkelen je saldo.

  Beantwoorden
  • Marion op 07 mei 2020, 08:15

   Dat zou inderdaad een heel handig zijn. Op het schermpje van het pinapparaat kunnen zien wat je saldo is voordat je betaalt.

   Beantwoorden
   • Jaap op 25 mei 2020, 07:59

    Dat lijkt me gevaarlijk. Een oud omaatje die door spaarzaamheid tienduizend euro op haar rekening heeft staan, zal nóg eerder slachtoffer worden van onfrisse figuren die haar pincode afkijken. Waarschijnlijk had ik persoonlijk de bankpas ingenomen van mijn dementerende vader, als hij nu nog geleefd had, omdat hij anders wel een heel makkelijk slachtoffer zou worden voor geboefte. Denk aan de zwakkeren in onze samenleving. Ook in de daklozenopvang krijgen mensen (contant) zakgeld. Daar moeten ze bijvoorbeeld ondergoed en sokken van kopen. Veel mensen die nu geen loon ontvangen lenen geld van vrienden/familie om tenminste te kunnen eten. Absurd dus, dat ze hier niet mee mogen betalen! Saldo automatisch in beeld is géén goed idee voor de kwetsbaren onder ons en weigeren van contant geld ook niet.

    Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:24

   Bedankt voor je reactie. Het Nibud volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen. Maar ook om zelf tips te vragen aan mensen die wellicht goede ideeën hebben. Zo lees je hier in de reacties al een praktisch bedachte oplossing: het kopen van een cadeaukaart of tegoedbon van bijvoorbeeld de Albert Heijn of andere supermarkt waar je komt. Een vast bedrag per week aanschaffen als cadeaukaart, en die vervolgens gebruiken als betaalpas. Leeg is leeg, en zo kun je de week erop opnieuw dezelfde tegoedbon van de supermarkt kopen. Dat is slim meegedacht van iemand die reageerde op deze blog!

   Beantwoorden
 • Peter van Daalen op 16 april 2020, 19:57

  Ik heb in het begin van deze Corona crisis de zaken die ik bij kruidvat wilde kopen gewoon bij de kassa laten liggen toen ik niet met contant geld kon betalen. Ze stonden raar te kijken en moesten dus zelf de zaken weer in het vak terug gaan leggen. Sinds dien niet meer naar kruidvat gegaan, ze zijn een klant kwijt. Denk dat meer mensen op deze manier zouden kunnen reageren, dan draaien deze winkels wel bij.

  Beantwoorden
 • de graaf op 16 april 2020, 19:29

  Mevrouw Cornewal heeft gewoon gelijk het is zoooooo makkelijk als je jong bent en denkt zoek het maar uit . Hellaas leven wij in een tijd... ikke en de rest kan stikken nou ik verzeker jullie je komt je eigen wel een keertje tegen als je misschien ooit oud wordt, ik denk maar zo het verstand komt met de jaren en dan hebben ze nog veel te leren.

  Beantwoorden
 • G. eckes op 16 april 2020, 18:54

  Het zou zo maar kunnen zijn, dat het wettelijk verplicht is om contant geld aan te nemen. D.w.z. indien een winkel dat niet wil, je naar een andere winkel zou kunnen gaan waar dat (nog) wel kan. Het contactloos betalen is sowieso niet helemaal smetvrij...……. en is niet conform de wet. Niemand kan (tenzij de overheid dit nadrukkelijk voorschrijft) verplicht worden om contactloos te betalen of zonder contanten.

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:02

   Bedankt voor je reactie. Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel. Winkels kunnen hier echter soms vanaf wijken, zoals ze ook bijvoorbeeld geen briefjes van 100 euro accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) dus wél weigeren, zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen . De winkel moet dit wel duidelijk vermelden. Dus dat je voordat je de winkel in gaat weet, dat je er niet met contant geld kunt betalen. Momenteel zitten we in een bizarre tijd en we zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. Het Nibud volgt deze ontwikkeling dan ook op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen.

   Beantwoorden
 • A klerx v op 16 april 2020, 18:19

  Bij AH en Lidl kan ik wel gelukkig met contant geld betalen bij de Jumbo en het kruitvat werd het contant betalen geweigerd . Ik moet nu dus shampoo en paracetamol kopen bij de supermarkt die wel contant wil aannemen Ik vind dit belachelijk het is toch geld als of iedereen maar kan pinnen Ik vraag mij af of zo pinapparaat wel zo hygiënisch is

  Beantwoorden
 • Joop op 16 april 2020, 18:15

  Ga maar mooi naar de Aldi !!!die neemd wel contant geld aan !!!

  Beantwoorden
 • Sykvia op 16 april 2020, 18:00

  Als contant geld een wettig betaalmiddel is. Vind ik winkeliers en andere bedrijven die dit niet accepteren een boete horen te krijgen. Want wat heeft het anders voor zin om het een wettig betaalmiddel te noemen. We leven in een vrij land en aan ieder de keus of ze contant willen betalen of met pin. Ik zelf heb geen probleem met pinnen. Maar ik ken genoeg mensen bij wie dat wel het geval is.

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:02

   Bedankt voor je reactie. Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel. Winkels kunnen hier echter soms vanaf wijken, zoals ze ook bijvoorbeeld geen briefjes van 100 euro accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) dus wél weigeren, zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen . De winkel moet dit wel duidelijk vermelden. Dus dat je voordat je de winkel in gaat weet, dat je er niet met contant geld kunt betalen. Momenteel zitten we in een bizarre tijd en we zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. Het Nibud volgt deze ontwikkeling dan ook op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen.

   Beantwoorden
 • Emil Broekman op 16 april 2020, 16:50

  Sommige supermarkten en anderen winkels veroorzaken zelf virussen door erg smerige munten aan te nemen en weer uit te geven. Over het gemeen genomen zijn mensen zelf de oorzaak van virussen en ander ziekten. Voorheen hoefde men blijkbaar geen handen te wassen en hoesten in je elleboog. Dat moest altijd al gebeuren. Al duizenden jaren wordt het mensdom geteisterd door plagen en epidemieën, bacteriën, virussen en hoe ze verder ook mogen heten. Het denkvermogen van veel mensen laat te wensen over. De geschiedenis is daar het beste bewijs voor.

  Beantwoorden
 • Gerry op 16 april 2020, 16:17

  Allemaal mooi gezegd. Maar het blijft zo, dat iemand die geen computer, laptop of smartphone heeft, alleen maar contant kan betalen. En inderdaad is het zo, dat contant geld een WETTIG betaalmiddel is. Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt, terwijl we het al zo moeilijk hebben. BAH!

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:28

   Bedankt voor het plaatsen van een reactie. Momenteel zitten we in een bizarre tijd. We zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. Hoe houd je grip op je uitgaven, nu je niet meer met contant geld kunt betalen. Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel. Winkels kunnen hier echter soms vanaf wijken, zoals ze ook bijvoorbeeld geen briefjes van 100 euro accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) dus wél weigeren, zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen . De winkel moet dit wel duidelijk vermelden. Dus dat je voordat je de winkel in gaat weet, dat je er niet met contant geld kunt betalen. Het Nibud volgt deze ontwikkeling dan ook op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen. Maar ook om zelf tips te vragen aan mensen die wellicht goede ideeën hebben. Zo lees je hier in de reacties al een praktisch bedachte oplossing: het kopen van een cadeaukaart of tegoedbon van bijvoorbeeld de Albert Heijn of andere supermarkt waar je komt. Een vast bedrag per week aanschaffen als cadeaukaart, en die vervolgens gebruiken als betaalpas. Leeg is leeg, en zo kun je de week erop opnieuw dezelfde tegoedbon van de supermarkt kopen. Dat is slim meegedacht van iemand die reageerde op deze blog!

   Beantwoorden
 • Remco Baalman op 16 april 2020, 16:14

  Alles in een supermarkt wordt door veel mensen aangeraakt, dus ook het geld.Aan de kassa dragen medewerkers handschoenen.En inderdaad verdenk ik de "kruideniers"en zeker de banken ervan om op deze manier van het contante geld at te komen.En het NIBUD zou hier zeker stelling in moeten nemen. Contant geld is een wettig betaalmiddel en mag niet geweigerd worden. Remco Baalman.

  Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:01

   Bedankt voor je reactie. Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel. Winkels kunnen hier echter soms vanaf wijken, zoals ze ook bijvoorbeeld geen briefjes van 100 euro accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) dus wél weigeren, zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen . De winkel moet dit wel duidelijk vermelden. Dus dat je voordat je de winkel in gaat weet, dat je er niet met contant geld kunt betalen. Momenteel zitten we in een bizarre tijd en we zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. Het Nibud volgt deze ontwikkeling dan ook op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen.

   Beantwoorden
   • Jaap op 25 mei 2020, 08:00

    Waarom weigeren jullie mijn reactie?

    Beantwoorden
 • van Til op 16 april 2020, 15:37

  Helaas al meerdere keren gehad dat contant werd geweigerd wegens hygiene en voorschriften. Ondanks dat het een wettig betaalmiddel is. Ik vind het heel erg vervelend. Wekelijks of maandelijks gratis je afschriften ontvangen, dat zou een mooie zijn voor mij.

  Beantwoorden
 • mevrouw w.v.cornewal op 16 april 2020, 15:30

  Beste redactie, Tips zijn altijd prima, maar er staan tips bij, die niet kunnen voor mensen die niet Internet bankieren of zelfs geen Internet hebben. Bovendien een 2e rekening is voor ouderen moeilijk, omdat dan wederom een nieuwe code onthouden moet worden. Ook online bestellen kan niet voor ze, als ze geen Internet hebben en dat hebben vele ouderen niet. Bovendien komen er bezorgkosten bij bestellingen op en dat is niet fijn voor mensen met een laag inkomen. En hoe ziet u dat voor u ? Boodschappen doen voor de hele week ? Mensen met een laag inkomen hebben geen auto. En de meeste ouderen ook niet. Veel te zwaar om te tillen. Niet iedere oudere heeft hulp uit de omgeving. En juist ouderen vinden het fijn om iedere dag, of om de twee dagen naar de Supermarkt te gaan en ook daar eventueel een praatje te maken. Niet iedere Supermarkt heeft een ouderen uurtje. Soms denk ik wel eens dat mensen die tips geven, zelf wel a. een auto hebben b. niet oud zijn c. wel een computer of laptop of zo'n telefoon met een schermpje hebben d. wel Internet bankieren. Beste redactie, mooi dat u tips geeft, maar geeft u ook eens tips waar ouderen met een laaginkomen, zonder auto, zonder Internet bankieren, zonder laptop of moderne telefoon wat aan hebben. hartelijke groet, mevrouw van Cornewal 76 jaar en niet van de 50+ partij. P.S. Ook uw Budgetteren-lijst gaat niet op voor mensen die biologisch willen eten, en of plantaardig.(ik ben geen zuurpruim hoor, doorgaans ga ik tevreden door het leven)

  Beantwoorden
  • Marion op 07 mei 2020, 08:07

   U heeft gelijk dat het voor ouderen zonder hulp in deze corona tijd veel lastiger is om boodschappen te doen. Om online te kunnen bestellen, moet iemand beschikking hebben over internet. Maar als u nog met contant geld in de winkel kunt betalen en meer dan 1 keer per week naar de winkel kan en wil, is dat prima.

   Beantwoorden
  • nibud op 20 april 2020, 14:09

   Bedankt voor het plaatsen van een reactie. Momenteel zitten we in een bizarre tijd. We zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. Hoe houd je grip op je uitgaven, nu je niet meer met contant geld kunt betalen. Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel. Winkels kunnen hier echter soms vanaf wijken, zoals ze ook bijvoorbeeld geen briefjes van 100 euro accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) dus wél weigeren, zoals je kunt lezen op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen . De winkel moet dit wel duidelijk vermelden. Dus dat je voordat je de winkel in gaat weet, dat je er niet met contant geld kunt betalen. Het Nibud volgt deze ontwikkeling dan ook op de voet en heeft daarom dit blog geschreven, om mensen te ondersteunen die nu tegen dit probleem aanlopen. Maar ook om zelf tips te vragen aan mensen die wellicht goede ideeën hebben. Zo lees je hier in de reacties al een praktisch bedachte oplossing: het kopen van een cadeaukaart of tegoedbon van bijvoorbeeld de Albert Heijn of andere supermarkt waar je komt. Een vast bedrag per week aanschaffen als cadeaukaart, en die vervolgens gebruiken als betaalpas. Leeg is leeg, en zo kun je de week erop opnieuw dezelfde tegoedbon van de supermarkt kopen. Dat is slim meegedacht van iemand die reageerde op deze blog!

   Beantwoorden
 • J. Bakker op 16 april 2020, 15:29

  Het bewijs dat het coronavirus via bankbiljetten of muntgeld overgedragen kan worden is er helemaal niet. De supermarkten die al veel langer van het contante geld af wilden, zien nu hun kans schoon om van het cash geld af te komen. De plastic toetsjes van het pinapparaat waar iedereen met zijn vingers aan heeft gezeten zijn qua besmettingsrisico veel riskanter. (Virus blijft max. 3 dagen op plastic in leven, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtogheid volgens Brits onderzoek. Op roestvrij staal: idem.)

  Beantwoorden
 • Marian op 16 april 2020, 15:14

  Tot op heden is mij nog geen één keer contant betalen geweigerd. Mijn vraag of ik ook contant kan betalen werd steevast met ja beantwoord. Kassa medewerkster, een jong ding, bij AH vroeg ik of mensen die een beetje moeilijk zitten met geld contant kunnen betalen. Haar antwoord was: Natuurlijk. Ik woon wel in Brabant. Zou dat schelen?.

  Beantwoorden
 • marijke op 16 april 2020, 15:02

  Laat mensen die boodschappen voor je toen een tikkie sturen...

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Veel mensen zijn gewend wekelijks een vast bedrag aan contant geld te pinnen en zo grip op de uitgaven te houden. Voor wie een erg laag inkomen heeft, of schulden moet afbetalen, kan dit erg belangrijk zijn. Deze groep heeft het nu lastig.”

— Marion Weijers, adviseur budgetcoaching Nibud

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Minima-effectrapportage

Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.

lees meer › Artikel

Toolkit Ondersteuning aan mensen met een LVB

Hulpmiddel voor financiële dienstverleners.

lees meer › Artikel
22 december 2021

Nieuwjaarsboodschap: Nieuw perspectief op bestaanszekerheid

lees meer › Blog
13 december 2021

Nibud: Mbo’ers lopen geld mis

lees meer › Persbericht

Nibud Mbo-onderzoek 2021

Mbo-studenten lopen inkomsten uit zorgtoeslag en belastingteruggave mis.

lees meer › Onderzoeksrapport
30 november 2021

Nibud lanceert Budgetcursus Statushouders

lees meer › Nieuwsbericht
29 november 2021

Nibud: Groeiende groep jongeren belegt

lees meer › Nieuwsbericht

Jongvolwassenen en beleggen 2021

42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt.

lees meer › Onderzoeksrapport
23 november 2021

Nibud helpt deelname aan budgetcursussen vergroten

lees meer › Nieuwsbericht

Veelbelovende methodes om deelname aan een budgetcursus gebruiken te vergroten

Welke interventie past bij mijn gemeente of organisatie?

lees meer › Onderzoeksrapport
23 november 2021

‘Beleggen moet bij je passen’

lees meer › Blog
17 november 2021

Gerichte compensatie energiekosten effectiever voor minima

lees meer › Nieuwsbericht