GeldChecker helpt jongeren tijdens coronacrisis

Persbericht | 23 april 2020

Van de GeldChecker – de online geldkrant van het Nibud voor jongeren – is een speciale editie over de coronacrisis gemaakt. Waar moeten jongeren op letten? Waar kunnen zij financiële hulp krijgen? Wat zijn de beste do’s and don’ts in deze tijd?

Het Nibud constateerde onlangs dat veel jongeren in maart al direct een inkomensterugval hadden. Jongeren hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt: ze hebben vaak geen vast contract en onvoldoende buffer om financiële tegenslagen op te vangen. Deze editie van de GeldChecker staat vol met tips en informatie waarmee zij grip op hun geld kunnen houden. Hoe weersta je de vele online verleidingen en voorkom je dat het geld van je bankrekening af vliegt?

Lenen, achteraf betalen en geldstress

Ook gaat de GeldChecker-special in op de gevolgen van lenen en achteraf betalen. De online krant geeft inzicht in de verschillende – soms ongemerkte – vormen die er zijn en de manier waarop je er financieel door in de knel kunt komen. Een belangrijk aandeel in het oplossen van geldproblemen is het verminderen van de stress die problemen met zich meebrengen. Ook in een puberbrein heeft stress grote invloed op het vermogen om een goed besluit te kunnen nemen. “Jongeren kunnen makkelijk van de regen in de drup terechtkomen,” zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. “Als schulden al aan het begin van je leven als volwassene een grote rol spelen in je ontwikkeling, sta je meteen met 2-0 achter. Dat is voor de jongere én de maatschappij enorm zonde. We willen dat aan de ene kant graag voorkomen en aan de andere kant dat jongeren hun leven zo snel mogelijk weer op de rit kunnen krijgen als het is misgegaan. En we roepen anderen – zoals gemeenten en de financiële wereld – op om daarbij te helpen. Hou bijvoorbeeld nu nauwlettend in de gaten hoeveel jongeren gebruik maken van de Tozo-regeling, zodat je al kunt voorsorteren op de hulp die mogelijk later nodig zal zijn.”

Werk en inkomen

Daarom laat de GeldChecker-special ook zien hoe jongeren weer aan het werk kunnen komen als hun (bij)baan nu op de tocht staat. Of hoe zij inkomensondersteuning kunnen krijgen als ze als gevolg van de crisis van de ene op de andere dag hun inkomsten snel zien verminderen. Via verschillende linkjes in de hele krant kunnen jongeren nog meer over alle onderwerpen te weten komen. De GeldChecker is een coproductie van het Nibud met Diversion, met medewerking van Landelijke Aanpak 16-27 en is tot stand gekomen met financiering van de Rabo Foundation.

Meer hulpmiddelen coronacrisis

Ook voor andere doelgroepen heeft het Nibud hulpmiddelen om grip op geld te houden tijdens deze periode. Zoals een stappenplan bij geldzorgen en informatie over financiële hulpregelingen. U vindt alles verzameld in onze Geldwijzer Corona.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Minima-effectrapportage

Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.

lees meer › Artikel

Lotte van Os

Lotte van Os

Adviseur Organisatie-ontwikkeling & Personeel

Medewerker

Beslaglegging en berekening beslagvrije voet per 1 januari 2021

Beslaglegging en berekening beslagvrije voet per 1 januari 2021

Online workshop over beslagrecht en de beslagvrije voet.

meer info › Opleidingen

Minimabeleid en betaalbare huur: de verdiepende MER

Minimabeleid en betaalbare huur: de verdiepende MER

bestel › Product

Medewerkers Nationale-Nederlanden volgen Voor één dag arm

Verzekeraar geeft invulling aan maatschappelijke betrokkenheid door workshop.

lees meer › Praktijkverhaal
19 november 2020

Nibud: 18% van sociale huurders in Amsterdam zit financieel klem

lees meer › Nieuwsbericht

Rapport De financiële positie van huurders in Amsterdam

Onderzoek van het Nibud in opdracht van de gemeente Amsterdam, de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels en de Amsterdamse woningcorporaties.

lees meer › Onderzoeksrapport

Aan de slag met het verhogen van de opkomst van een budgetcursus

lees meer › Artikel
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog

Budgetcursus Omgaan met geld voor statushouders

Budgetcursus Omgaan met geld voor statushouders

Grip krijgen op geldzaken in Nederland.

meer info › Opleidingen
12 november 2020

Nieuw geldplan geeft statushouders inzicht in het complexe systeem

lees meer › Nieuwsbericht
12 november 2020

Digitaal werkbezoek van koningin Máxima aan Nibud-training

lees meer › Nieuwsbericht