Geschreven door

Micha Aarts

Micha Aarts

Trainer en budgetcoach

medewerker

Gedetineerden en schulden: maatwerk voor een bijzondere groep

25 januari 2016

Staat u er wel eens bij stil dat een gedetineerde veel meer kan verliezen dan ‘alleen’ zijn vrijheid? Ik niet, tot ik 60 casemanagers en trainers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) mocht trainen over het werkveld van financiën en schulden.

Naar schatting heeft 70 tot 80% van de gedetineerden te kampen met schulden. Vaak zijn deze financiële problemen al aanwezig voor gevangenschap en soms vormen deze problemen juist de aanleiding tot het plegen van strafbare feiten. En had iemand geen schulden voordat hij of zij in detentie belandt, dan is de kans groot dat deze dan ontstaan.

Problemen stapelen zich op

Wanneer  je vastzit heb je geen inkomen. Soms besluit de werkgever tot ontslag over te gaan en de woningcorporatie kan besluiten je woning te ontruimen. Problemen stapelen zich op. Vanuit de gevangenis kun je maar in beperkte mate voorkomen dat de schulden verergeren. Zonder inkomen wordt het immers ook lastig om af te lossen.

Zestig medewerkers van het DJI, die enorm betrokken zijn bij de doelgroep voor wie zij werken, maken deze problematiek dagelijks mee. Zij wilden graag getraind worden over budgetteren en schuldhulpverlening in de wereld van gedetineerden en het gevangeniswezen.

Voorwaarden voor re-integratie

De DJI-trainers omdat zij tijdens hun trainingen ‘Kies voor verandering’ en ‘Mijn geld goed geregeld’ van het Nibud gedetineerden in groepsverband motiveren met hun schulden aan de slag te gaan. Zij horen daarbij vaak schrijnende verhalen. En de casemanagers omdat zij de gedetineerden ondersteunen bij het op orde brengen van de vijf basisvoorwaarden voor re-integratie in de maatschappij:

 1. werk en inkomen
 2. huisvesting
 3. zorg
 4. schulden
 5. identiteitsbewijs

Filmpje: ‘Re-integratie van (ex-)gedetineerden’ (Ministerie van Veiligheid en Justitie)

Budgetteren en schuldhulpverlening voor gedetineerden

Welke hulpvraag heeft een gedetineerde en hoe pas je daar je begeleiding op aan? Hoe krijg je de administratie op orde in detentie? Wat kan een gedetineerde al voorbereiden voor schuldhulpverlening? Komt hij hiervoor in aanmerking? Iemand in detentie heeft vaak een zeer beperkt budget beschikbaar, maar kan bijvoorbeeld wel een betalingsregeling met het CJIB treffen om te zorgen dat de schulden daar niet verder oplopen.

Er leefden allerlei vragen. En gelukkig ook veel antwoorden. Zo kon ik veel inzicht geven in de (on)mogelijkheden van schuldhulpverlening voor gedetineerden en wat zij zelf al ter voorbereiding op dat gebied kunnen doen.

Maatwerk voor allerlei groepen

Het Nibud kan voor dit soort bijzondere groepen veel betekenen. Zo gebruiken de trainers binnen het DJI een aangepaste Cursus Omgaan met geld  (‘Mijn geld goed geregeld’), waarin ze gedetineerden onder andere leren te sparen, bijvoorbeeld door op de aanbiedingen in de gevangeniswinkel te letten of door gezamenlijk te koken.

De casemanagers kunnen met de gedetineerden aan de slag met het Persoonlijk Budgetadvies. Door dit in te vullen krijgt een gedetineerde inzicht in de kosten als hij na detentie zelfstandig gaat wonen.

Meer weten?

Werkt u ook met een bijzondere doelgroep en wilt u uw kennis op het gebied van budgetteren en financiën vergroten of uw doelgroep hier meer over leren? Neem dan gerust contact met ons op! Bellen kan ook via 030 – 23 91 392.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (3)

 • Paul David Richard op 28 januari 2016, 08:04

  Hallo Micha,Mooi stukje heb je geschreven. In de PI Zoetermeer wordt de training Mijn geld... nog niet gegeven. Wij, Roy, Wendy en ik hebben volgens het principe train de trainer, een training in de PI Almere gekregen. Zullen wanneer wij de tijd ervoor hebben, de kijker is nu vol gericht op KVV geven, alle opgedane info verwerken en vervolgens Mijn Geld Goed Geregeld gaan geven. Van mijn laatst afgesloten training had ruim 50 % al schulden welke tijdens hun detentie verergerden. Is dus geen overbodige luxe om hier haast te maken met het gaan geven van de training.Nou tot horens en succes met dat wat je aan het doen bent.Vr.gr.,Paul David Richard TRA-trainer PI Haaglanden, locatie Zoetermeer

  Beantwoorden
 • c.weerts op 01 februari 2016, 22:45

  Geachte dhr./mevr.,Graag zou ik willen weten of er promotiemateriaal is, cursussen zijn, of andere zaken die ons (3 stagiaires, 2 vrijwilligers en ik) kunnen helpen met de hoge instroom aan clienten met schulden, daarnaast ben ik vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk die krijgen maar 2 jaar begeleiding en nu vragen ze mij om hulp dus ook die doelgroep gaat niet goed. Ik ben een eenmanszaak maar kan me beter stichting noemen want ik werk op basis van non-profit, enkel de onkosten vraag ik. U begrijpt dus ook dat ik geen cursus kan bekostigen, maar heb wel 80% cliënten die met schulden komen en weggestuurd zijn bij de gemeente, of ik echt met mijn handen in het haar zit.Hopelijk hebben jullie wat materiaal, ik geef over 2 weken namelijk ook gastles op een middelbare beroepsopleiding. Dit doe ik bij meerdere opleidingen gratis, ik organiseer projecten op vrijwillige basis, maar ik heb geen geld voor materiaal, of cursus, want ben zelf ook vrijwilliger zonder dat ik dit voor een organisatie doe maar uit mezelf, en mijn stagiaires ook, en er is geen subsidie voor.Met vriendelijke groet,C. Weerts

  Beantwoorden
  • nibud op 04 februari 2016, 11:26

   Geachte C. Weerts, Bedankt voor uw reactie en interesse in onze voorlichtingsmaterialen. Ik stuur uw bericht door naar de betreffende afdeling binnen het Nibud, via hen zult u een reactie ontvangen (per mail). Hartelijke groet

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Micha Aarts

Micha Aarts

Trainer en budgetcoach

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

19 augustus 2019

Minder meldingen bij schuldhulpverlening maar niet minder mensen met schulden

lees meer ›Nieuwsbericht

Rapport Aanbevelingen voor effectiviteitsonderzoek in de schuldhulpverlening

Onderzoek naar naar de effectiviteit van maatregelen in de schuldhulpverlening.

lees meer › Onderzoeksrapport

Platform Schuldhulpverlening levert regelmatig nieuwe inzichten op

Wat haalt de gemeente Delft uit het Nibud Platform Schuldhulpverlening?

lees meer › Praktijkverhaal

‘Inzet Nibud-coach creëert veel rust, ook op de werkvloer’

Hoe ga je om met personeel met schulden? Nibud biedt een coachingstraject. Werkgever én werknemer vertellen.

lees meer › Praktijkverhaal

Buddy-schuldenapp fiKks helpt medewerkers

lees meer › Artikel

Opluchting bij werknemers Bilfinger na hulp van Nibud-coach

Helpt verzuim voorkomen en bevordert loyaliteit naar bedrijf.

lees meer › Praktijkverhaal

Financiële administratie in een digitaal tijdperk (2018)

Twee risicogroepen: 18 - 35-jarigen en de niet-digitaal vaardigen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Financiën in de praktijk

Financiën in de praktijk

Training voor de (ambulante) begeleider.

meer info › Opleidingen

Aanpak financiële problemen bij werknemers

Het Nibud biedt een effectieve combinatie van coaching, tools en opleidingen.

lees meer › Artikel

Lezing Schulden

Lezing Schulden

Cijfers, feiten en wetswijzigingen omtrent schulden.

meer info › Diensten

Budgetadvies: ons aanbod

Het Nibud-aanbod: uw onmisbare hulpmiddelen bij budgetteren.

lees meer › Artikel

Budgetcoaching voor uw werknemers

Specialistische ondersteuning voor uw werknemers met schulden.

lees meer › Artikel