Marcel Warnaar

Sr. Wetenschappelijk medewerker
Sr. Wetenschappelijk medewerker
Wetenschappelijk medewerker
Weblog | 23 januari 2017
‘Financial guidance’ is het bieden van hulp en ondersteuning voor huishoudens over geldzaken: hulp in de vorm van informatie, hulpmiddelen of rekentools bijvoorbeeld.
Financial guidance wordt steeds belangrijker; mensen moeten immers steeds meer grote persoonlijke financiële keuzes maken.
Het Nibud heeft in 2016 samen met een aantal andere organisaties meegewerkt aan een Europees onderzoek onder leiding van het Franse Observatoire de l’Epargne Europeenne (OEE) naar financial guidance. Het onderzoeksrapport is nu verschenen.
Financial guidance is moeilijk te vertalen in het Nederlands. Het gaat om hulp en ondersteuning, dat is wat anders dan financieel adviseren. Die laatste term is gereguleerd in de Wet Financieel Toezicht. Mensen en instanties die financieel adviseren hebben een zorgplicht en moeten hun advies zo goed mogelijk afstemmen op de omstandigheden van hun klant. Bovendien heeft adviseren betrekking op de aankoop van een financieel product.
Financial guidance gaat minder ver. Dat is mensen helpen met hun administratie, een financiële APK, het verstrekken van algemene informatie en tools over geldzaken. Wat het Nibud doet, valt daarmee ook onder financial guidance.
Dat financial guidance steeds belangrijker wordt, is helder. De levensloop van mensen wordt steeds flexibeler, collectieve arrangementen worden meer en meer vervangen door individuele vermogensopbouw met daardoor een heleboel keuzes die mensen zelf moeten maken, en die vérstrekkende gevolgen kunnen hebben als mensen dat niet goed doen.
De vraag in het onderzoek luidde wat voor vormen financial guidance in de diverse Europese landen had, of er vraag naar was en hoe dat betaald werd. Nederland was wat dat betreft een van de uitzonderingen, omdat het een provisieverbod heeft voor complexe producten.
In landen zonder provisieverbod blijven er prikkels voor financieel adviseurs om producten te verkopen in plaats van daadwerkelijk het beste voor de klant te adviseren. De ontwikkeling in Nederland heeft laten zien dat de kosten voor advisering sterk kunnen dalen, als het niet meer via provisie wordt gefinancierd. Maar dat betekent mogelijk ook dat de hulp verschraalt.
Het voelt voor consumenten moeilijk om zelf de rekening te betalen voor dit soort algemene hulp in plaats van een (hoger) bedrag te betalen als dat in een product versleuteld zit.
Ook in andere landen worstelt men hiermee. In alle onderzochte landen wordt financial guidance op een of andere manier gesubsidieerd. De Financial Service User Group (FSUG), een van de opdrachtgevers, geeft daartoe een aantal aanbevelingen:
Als tweede stap:
Omdat het moeilijk is een sluitende business case te vinden, zal de overheid op een of andere manier financial guidance moeten steunen. Ze hoeven het niet zelf te doen, maar moeten het wel blijven stimuleren of subsidiëren.
Vraag naar financial guidance ontstaat niet spontaan. Als Nibud weten we maar al te goed dat veel mensen niet graag over de lange-termijn financiën nadenken, laat staan actie ondernemen. De FSUG geeft een aantal aanbevelingen om consumenten in beweging te krijgen:
Sr. Wetenschappelijk medewerker
Wetenschappelijk medewerker
Anderen actueel
Financiële administratie in een digitaal tijdperk (2018)
Twee risicogroepen: 18 - 35-jarigen en de niet-digitaal vaardigen.
lees meer › OnderzoeksrapportFactsheet Geld en Relatie (2018)
Hoe gaan mannen en vrouwen om met de huishoudfinanciën?
lees meer › OnderzoeksrapportKennis en bewustzijn van uitvaartkosten (2017)
Een derde van de Nederlanders weet niet wat de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn.
lees meer › OnderzoeksrapportAanpak financiële problemen bij werknemers
Het Nibud biedt een effectieve combinatie van coaching, tools en opleidingen.
lees meer › ArtikelNibud Vakantiegeld-enquête (2017)
Vakantiegeld wordt vaker gebruikt om te sparen (38 %).
lees meer › OnderzoeksrapportBudgetadvies ons aanbod
Het Nibud-aanbod: uw onmisbare hulpmiddelen bij budgetteren.
lees meer › ArtikelOffline aanjagen van online Geldplannen
Met een mix van offline activiteiten informeert de gemeente Hoogeveen haar inwoners.
lees meer › PraktijkverhaalOnderzoek gedragsinterventies in schuldhulpverlening
Samen met Delta Lloyd Foundation doet Nibud onderzoek naar gedragsinterventies.
lees meer › PraktijkverhaalKans op financiële problemen (2016)
Hoe mensen met hun geld omgaan is belangrijker dan hoogte inkomen.
lees meer › OnderzoeksrapportNibud-vuistregels gezond financieel gedrag
De vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar helpen consumenten om geldproblemen te voorkomen.
lees meer › ArtikelEffectmeting Bank voor de klas 2016
Onderzoek naar het effect van de Cash Quiz tijdens de Week van het geld.
lees meer › OnderzoeksrapportFinancieringslastnormen 2017
Advies voor de financieringslastnormen 2017.
lees meer › OnderzoeksrapportDeze site gebruikt cookies. Deze maken het mogelijk het gebruik te analyseren en informatie te delen via sociale media. Als u op Akkoord klikt of onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Laat een bericht achter