Micha Aarts
Trainer en budgetcoach
Trainer en budgetcoach
Als Nibud-coach bieden wij de factsheet ‘Loonbeslag! Wat nu?’ aan bij werkgevers voor wie wij werken. Hoe gebruiken zij de factsheet? En wat zijn hun ervaringen? Een rondje langs een aantal werkgevers leverde leuke en verrassende antwoorden op.
Een personeelsadviseur van een bedrijf met 80 medewerkers: “Wij zijn een klein en persoonlijk bedrijf. Van de meeste medewerkers weten wij de gezinssituatie; zijn ze gehuwd, met kinderen of alleenstaand. Door de loonbeslag factsheet kunnen we nu snel beoordelen of de juiste bijstandsnorm voor de beslagvrije voet is gehanteerd. Dat kan een medewerker honderden euro’s per maand schelen.”
De salarisadministrateur van een groot beveiligingsbedrijf: “Op de factsheet staat veel informatie die ik nog niet wist. Wij hebben heel regelmatig met loonbeslagen te maken, dus de factsheet heeft echt toegevoegde waarde. Als ik dingen signaleer, waarvan ik denk dat ze niet kloppen, overleg ik met de HR-adviseur. Deze kan contact opnemen met de betreffende medewerker. Medewerkers zijn vaak heel blij met deze opmerkingen, want ze vinden het zelf heel lastig om het gesprek met de deurwaarder aan te gaan. Ik heb voor mijn collega’s ook de factsheet aangevraagd, heel handig.”
“Wij hadden geen idee wat er allemaal schuil kon gaan achter een loonbeslag.” vertelt een HR-manager van een grote zorginstelling. “Wij verwerkten het loonbeslag volgens de opgave van de deurwaarder en dat was het. Tot een collega en ik een paar maanden geleden de workshop”Financiële problemen op de werkvloer” bij het Nibud gevolgd hebben. Dat was een echte eye-opener.”
“Wij kunnen en willen de financiële problemen van onze medewerkers niet oplossen, maar na de workshop hebben we wel besloten wat meer hulp te bieden. Zo krijgen alle medewerkers die met loonbeslag te maken hebben een mail waarin staat welke gegevens ze door moeten geven aan de deurwaarder. Ook mogen ze bij ons aankloppen en kijken we samen welke hulp we kunnen inschakelen. Een medewerker die deze stap zet, wil graag zijn problemen oplossen. Dan helpen we hierbij.”
Trainer en budgetcoach
Wij kunnen en willen de financiële problemen van onze medewerkers niet oplossen, maar we kunnen wel meer hulp bieden.”
— HR-manager zorginstellingAnderen actueel
Minima-effectrapportage
Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.
lees meer › ArtikelGeldplan Kom uit de geldzorgen! zet dingen in beweging
Gemeente West Betuwe zet gedragsverandering bij inwoners in gang met hulp van dit geldplan.
lees meer › PraktijkverhaalBijna helft flexwerkers, zzp’ers en ondernemers komt vaker moeilijk rond
lees meer › NieuwsberichtRapport Inkomenspositie van studenten in de beroepsbegeleidende leerweg
Het Nibud onderzocht in opdracht van het ministerie van OCW of het bbl-inkomen toereikend is.
lees meer › OnderzoeksrapportPodcast Praat Money Met Me maakt geldproblemen bespreekbaar
lees meer › NieuwsberichtTweede Nibud-onderzoeker promoveert op het gebied van geld en gedrag
lees meer › NieuwsberichtOnderzoek bekendheid en gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen
Het Nibud kan in uw gemeente onderzoek op maat doen naar niet-gebruik.
lees meer › Artikel