Geschreven door

Arjan Vliegenthart

Arjan Vliegenthart

Directeur-bestuurder

medewerker

Energie vraagt om helderheid

Weblog | 8 maart 2019

Een gemiddeld huishouden is komend jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een bedrag waar veel mensen van schrikken: bijna 30 euro per maand. Niet gek dat zij proberen de kosten in toom te houden.

De pagina over energie en energiebesparing behoort tot de best bezochte pagina’s van de Nibud-website en meer dan een miljoen Nederlanders stapten dit jaar over van energieleverancier.

De hogere energierekening geeft veel mensen het gevoel dat ze er dit jaar niet op vooruit zullen gaan. Want hoewel de stijging netjes is meegenomen in de inflatiecijfers van het CPB en veel erop wijst dat veruit de meeste Nederlanders er dit jaar een beetje op vooruit gaan, voelt dat – mede door deze maandelijks hogere rekening – anders.

Energie duurder, maar minder nodig

En het lijkt erop dat de komende jaren de energierekening nog verder zal stijgen. De afspraken in het Klimaatakkoord wijzen er allemaal op dat energie duurder gaat worden. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat huishoudens minder energie nodig zullen hebben, omdat woningen beter geïsoleerd zullen worden en er meer geïnvesteerd zal worden in duurzame energie zoals zonnepanelen.

Dat klinkt goed, maar hoe dat in de praktijk zal uitpakken, weet nog niemand. Want de voorstellen van het Klimaatakkoord zijn nog geen concrete plannen, met concrete prijskaartjes.

Helderheid verschaffen

Maar wie de zorgen over de stijgende energierekening wil wegnemen, doet er goed aan helderheid te verschaffen. Alle reden dus om straks bij de diverse maatregelen goed in kaart te brengen wat de kosten voor de verschillende Nederlandse huishoudens zijn. Dat is noodzakelijk voor een zuiver politiek debat en eerlijk naar de samenleving toe.

En tot die tijd doet niemand er verkeerd aan om te kijken wat hij of zij kan besparen. Of dat nu is door het plaatsen van tochtstrippen of door het wisselen van energieleverancier. Het kan zomaar de tientjes opleveren die de rekening anders zou stijgen.

Ook interessant:

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (4)

 • p van brakel op 10 maart 2019, 16:25

  geacht Nibud.wij blijven wantrouwig over u cijfers.paar zaken er uit lichten.de btw over boodschappen zou dus 3% zijn maar daar komt ook de inflatie overheen wordt dus 5% .wij meten stijgingen tot 7 % en uitschieters (zuivel ) tot 12%energie is bekend.zorg wordt opgevangen door hogere zorgtoeslag maar niet de aanvullende. onze achterban en ook ik zelf door pro-deo werk voor Humanitas ivm aangiftes voor ouderen invullen.het valt op dat veel ouderen met name,bij moeten betalen voor medicijnen. ik had een echtpaar van 82 jaar die €225 in 2018 moest bijbetalen aan medicijnen.helaas haalden ze net de drempel niet ivm aftrek ziekte kosten.ook de zg hogere heff kortingen zijn voor velen nvt als ze alleen AOW hebben .en dan nog hebben ze pas bij € 4635 pensioen de volledige heff kortingen te verzilveren.(p.p)gemlasten,provincie,waterschap en afval verwijdering zijn behoorlijk gestegen,in de ene gemeente meer als de andere. soms kan het wel 500 euro schelen per jaar in welke gemeente men woont .Dan de huren,dat is een apart verhaal, ik ben me persoonlijk in gaan verdiepen samen met een medewerker van een woningcorporatie,van de gemeente en iemand van de woonbond.in u cijfers laat u de huurtoeslag stijgen. dat is maar hoe je het bekijkt,er zijn 3 zaken die spelen . uiteraard hoogte inkomen. huur en gezinssamenstelling. laten we de groep ouderen nemen1e Liberalisatie grens 2019 720.42 2e Kwaliteits kortingsgrens 2019 424,42 3e Hoge aftoppings grens 2019 651,03 (65+)Huurtoeslag tot 424,42 is 100% Huurtoeslag van 424,42 -651,03 is 65% Huurtoeslag van 651,03 tot …. Is 40%stel men heeft een huur van 700 euro .er komt in juli 2.5 % bij wordt dan € 717,50tot 424 is de huurtoeslag 100% van 424 tot 661 is dat 65% 651 ..... *in dit geval 717,50* is dat 40% . men levert dus in 60% over € 17 = 10 per maand. innb: alles afgerond op hele euro's

  Beantwoorden
 • Ans Lokhoff op 13 maart 2019, 11:47

  Ben het volledig eens met Dhr,van Brakel. Jammer dat een echte SP-er niet realistisch met de cijfers omgaat. Dhr.van Brakel heeft het over de ouderen, ik wil de aandacht vragen voor de mensen in de bijstand. Zij gaan er zeker niet op vooruit, maar zeker wel achteruit. Hoe kan dit gerepareerd worden?

  Beantwoorden
 • F. Bieleveld op 13 maart 2019, 14:17

  Ik kan mij niet vinden dat wij er in 2019 op vooruit zouden gaan de AOW is voor ons 38euro verhoogd maar het bedrijfspensioen is verlaagd uitgaven veel hoger ten eerste de energie kosten 29euro btw op boodschappen verhoogd wij zijn nog niet eerder zoveel achter uit gegaan dan dit jaar mijn vrouw is opgenomen in het verpleeghuis om te bezuinigen heb ik verschillende abonnementen 0pgezegd Ik sta niet alleen met deze klacht er zijn veel bejaarden die het zelfde probleem hebben.

  Beantwoorden
 • F.L de Wit op 13 maart 2019, 16:11

  Wordt het niet eens tijd dat het Nibud met de juiste cijfers komt. Het publiceren en werken met achterhaald cijfers is gebruikelijk bij dit kabinet. Al;s de heer van Brakel zijn berekeningen juist zijn dan heeft het Nibud nog wat te corrigeren. Tenslotte worden deze berekeningen gebruikt door het kabinet en nieuws om de burger te vertellen dat we er allemaal op vooruit gaan en het economische zo goed gaat in Nederland. Er zijn tenslotte weer voedselbanken bij gekomen, zo goed gaat het.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Arjan Vliegenthart

Arjan Vliegenthart

Directeur-bestuurder

medewerker

Wie de zorgen over de stijgende energierekening wil wegnemen, doet er goed aan helderheid te verschaffen. ”

— Arjan Vliegenthart, Directeur-bestuurder Nibud

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Minima-effectrapportage

Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.

lees meer › Artikel

Overlijdensschade: nieuwe gezinsvormen, nieuwe berekeningen

Het Nibud rekende voor de Denktank Overlijdensschade financiële gevolgen van overlijden door.

lees meer › Praktijkverhaal
08 oktober 2019

Studenten lenen vaker en meer

lees meer ›Nieuwsbericht

Minima-effectrapportage geeft Schouwen-Duiveland grip

Vergelijking met landelijk beeld pakte verrassend uit.

lees meer › Praktijkverhaal
17 september 2019

Nibud: Koopkracht niet-werkenden stijgt nauwelijks

lees meer ›Persbericht

Koopkracht 2019-2020: de belangrijkste veranderingen

Welke veranderingen in beleid, prijzen en inkomens zijn van invloed op de koopkracht?

lees meer › Artikel
17 september 2019

Koopkracht: het mandje van de inflatie

lees meer ›Blog

Rapport Inkomenscriteria voor huurders

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft het Nibud gevraagd om met een breed onderzoek antwoord te geven op de motie-Koerhuis.

lees meer › Onderzoeksrapport

Rapport Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten?

Uit dit onderzoek blijkt dat een kwart van de huurders dusdanig hoge woonlasten heeft dat zij voor de overige uitgaven onvoldoende budget hebben om de basisbedragen te kunnen betalen.

lees meer › Onderzoeksrapport
13 september 2019

Nibud luidt noodklok: kwart van de huurders zit financieel klem

lees meer ›Persbericht

Humanitas geeft Startpunt Geldzaken ruim baan

lees meer › Praktijkverhaal