Effectieve preventieprojecten
Zet u in op preventie als onderdeel van de schuldhulpverlening? Er zijn een aantal succesfactoren aan te wijzen. Het Nibud biedt handvatten bij het ontwikkelen of opzetten van een effectief schuldpreventie en vroegsignalering-project, en kan ook advies op maat geven.
Preventieproject opzetten
Voor u van start gaat, formuleert u de doelstellingen: wanneer is een project geslaagd en hoe kunnen de gewenste effecten worden bereikt? Onder Visie en beleid leest u meer over het bepalen van doel en doelgroep. Het Nibud is uw partner bij het opzetten en vormgeven van preventieprojecten. Hieronder vindt u tips en aandachtspunten.
Wat wilt u bereiken?
Uw doelstelling bepaalt voor een groot deel welk type project u inzet. Gaat het om bewustwording of om een actie? Als u actie beoogt, is een massamediaal project vaak niet de meest effectieve methode. Voor bewustwording kan dat wel goed werken.
Het hangt ook van uw doelgroep af, is de doelgroep er al van bewust dat zij acties zouden moeten ondernemen?
Ga ook na of u het project kunt inbedden in andere, lopende projecten. Dat vergroot de effectiviteit. Een Geldkrant verspreiden om bewustwording te creëren heeft meer effect als u tegelijk een cursus Omgaan met geld aanbiedt, waar mensen met vragen terecht kunnen.
Less is more
Wat is uw boodschap? Een veelvoorkomende valkuil is te veel willen, en dat leidt tot verwarring. Publiekscampagnes als ‘Wie is de BOB’ en ‘Donorregistratie’ behoren tot de meeste effectieve overheidscampagnes. Er wordt slechts 1, duidelijke, boodschap gecommuniceerd. Natuurlijk zijn er projecten waarin u meerdere boodschappen kwijt kunt, maar een duidelijke kernboodschap helpt om het project goed vorm te geven.
Wanneer en hoe?
Life-events zijn momenten waarop veel mensen grip verliezen. Op die momenten zijn consumenten onzeker en zoekende naar houvast of grip. Dit zijn momenten waarop u kunt aanhaken.
Hoe hangt natuurlijk erg van uw doelgroep af. Senioren zijn beter te bereiken met een papieren folder, terwijl jongeren meer online doen. Voor ‘hoe’ is dan ook geen pasklaar antwoord te geven. Vraag u daarom altijd af:
- Op welke manier en met welke strategie wordt de boodschap gebracht?
- Door wie wordt deze boodschap gezonden?
- Welke methoden sluiten aan bij uw doelgroep en uw doel?
Een veel voorkomende valkuil is te veel willen. Een duidelijke kernboodschap helpt u om uw preventieproject goed vorm te geven.”