Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Senior wetenschappelijk medewerker

medewerker

Een creditcard en uw mentale boekhouder

Weblog | 13 augustus 2014

Deze zomer was ik op vakantie in Amerika. Heerlijk rondgeslenterd in New York en Boston en heel veel gezien en gedaan. Topvakantie dus! Eenmaal thuis werd ik opeens weer herinnerd aan mijn o zo leuke vakantie: door de creditcardrekening. Argh, dat doet pijn!

Een groot verschil tussen Nederland en Amerika is het creditcardgebruik. Daar wordt Maestro in de winkels en restaurants vaak niet geaccepteerd. Dan heb je twee keuzes: eerst bij een pinautomaat cash pinnen zodat je met contant geld kunt betalen, of simpelweg betalen met de creditcard. In het begin van de vakantie pinden we elke dag een vast bedrag zodat we meestal contant geld op zak hadden, maar uiteindelijk vielen we toch vaak terug in het gebruik van de creditcard.

Erg handig natuurlijk dat je zo kunt betalen zonder er te veel aandacht aan te hoeven besteden! Maar niet goed voor onze mentale boekhouding …

Vergeten wat je uitgeeft

Uit onderzoek blijkt dat mensen die met de creditcard betaalden zich minder goed konden herinneren hoeveel ze precies hadden uitgegeven dan mensen die met contant geld hadden betaald. Als je met de creditcard betaalt dringt de betaling namelijk veel minder tot je door. Bij een betaling met cash ben je je heel bewust van het feit dat je geld aan het uitgeven bent. Je moet kijken welke munten of briefgeld je nodig hebt om tot het gewenste bedrag te komen en je ziet het geld uit je portemonnee verdwijnen. Bij een creditcard is dat wel even anders: je hoeft vaak alleen een handtekening te zetten en het bedrag wordt niet meteen van je rekening afgeschreven waardoor je soms een beetje vergeet wat je allemaal hebt uitgegeven.

Hoe werkt de mentale boekhouder?

Als je met een creditcard betaalt ben je dus minder bewust met je geld bezig. Dit levert problemen op voor onze mentale boekhouding. Wij houden in ons hoofd namelijk (bewust of onbewust) een mentale boekhouding bij met verschillende potjes voor loon, sparen, kleding et cetera. We openen en sluiten kostenposten, schrijven aankopen af en maken de balans op. In het Engels heet dit fenomeen ‘mental accounting’, mentaal boekhouden dus.

Erg handig natuurlijk dat we dit doen zonder er te veel aandacht aan te hoeven besteden. Maar onze mentale boekhouder registreert dus niet alle betaalmiddelen even goed. Hoe minder je bij een betaling na hoeft te denken, hoe minder goed je boekhouder door heeft dat je geld aan het uitgeven bent. Hierdoor verlies je sneller het overzicht wanneer je met creditcard betaalt dan wanneer je met cash geld betaalt.

Tip!

De afrekening van de creditcard kan dus wel eens flink tegenvallen, althans dat is mijn ervaring. Deze vakantie heb ik er echter iets op gevonden! Tijdens mijn vakantie heb ik een paar keer bekeken hoeveel ik de afgelopen periode met mijn creditcard had betaald. Dit bedrag heb ik vervolgens meteen overgemaakt naar mijn spaarrekening. Hierdoor hield ik overzicht over hoeveel geld daadwerkelijk nog op mijn rekening stond. Het spaarbedrag dat ik aan de kant had gelegd, heb ik de dag van de afschrijving van de creditcard weer teruggeschreven naar mijn betaalrekening.

Blog Mentale boekhouder cartoon

Fijne vent

Al met al ben ik dus best blij met mijn mentale boekhouder. Soms heeft hij gewoon even ondersteuning van een daadwerkelijke boekhouding nodig om het allemaal goed op een rijtje te houden. Maar voor de rest is het een fijne, soms eigenwijze, vent.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Minou van der Werf

Minou van der Werf

Senior wetenschappelijk medewerker

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Minima-effectrapportage

Test het minimabeleid in uw gemeente met de Minima-effectrapportage van het Nibud.

lees meer › Artikel

Nibud Vakantiegeldenquête (2019)

Ruim een kwart van de Nederlanders gaat in 2019 niet met vakantie.

lees meer › Onderzoeksrapport
04 juli 2019

Nibud: Vakantie voor meer mensen te duur

lees meer ›Persbericht
02 juli 2019

GeldChecker: een geldkrant voor jongeren

lees meer ›Nieuwsbericht
02 juli 2019

Overheid verlaagt leeftijd volledige minimumloon

lees meer ›Nieuwsbericht
19 juni 2019

Koopkrachtstijging minder hoog dan verwacht

lees meer ›Nieuwsbericht

Onze werkwijze bij gedragsveranderingsprojecten

Het Nibud werkt met een 5-stappenmodel om succesvolle gedragsverandering te bereiken.

lees meer › Artikel
18 juni 2019

Lesmateriaal Omgaan met geld geheel vernieuwd

lees meer ›Nieuwsbericht
17 juni 2019

Liveblog studiereis financieel gedrag Dublin

lees meer ›Blog
17 juni 2019

Nibud: Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

lees meer ›Persbericht

Rapport Geld en relatie 2019

Een kwart van de Nederlandse stellen ruziet over geld.

lees meer › Onderzoeksrapport