Ruim 2.000 consumenten aangemeld voor Nibud e-mailcoaching Bewaar

Nieuwsbericht | 5 september 2018

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 40 procent van de Nederlanders moeite heeft met het op orde houden van de financiële administratie. De gratis e-mailcoaching Bewaar, die in april jl. werd gelanceerd, helpt consumenten in acht weken orde te scheppen. De reacties zijn veelal positief en de deelnemers behalen goede resultaten.

Als pilot konden deelnemers ervaringen delen in een besloten Facebookgroep. In de eerste 8 weken konden deelnemers hier elke week een uur chatten met Nibud-coaches Gea en Marion. Ook deelden deelnemers onderling vragen en tips. Daarnaast bood de groep ruimte om feedback over de e-mailcoaching aan het Nibud te geven.

Eindelijk die administratie op orde

Veel deelnemers melden in de groep dat ze nu eindelijk eens aan de administratie zijn begonnen. ‘Dit was eigenlijk direct een mogelijkheid om alles goed uit te pluizen en veel weg te doen’, aldus een deelneemster. Dat herkennen andere deelnemers ook. ‘Ik schreef me in omdat ik rekeningen met regelmaat niet kon terugvinden en daardoor te laat was met betalen. Hoewel het nooit tot problemen heeft geleid, omdat ik altijd nog op tijd betaalde, voelde het toch niet prettig. Dankzij de e-mailcoaching heb ik alles nu mooi op orde!’

‘Mijn score is verdubbeld: deelname geslaagd!’

Eén van de deelnemers scoorde bij aanvang van de e-mailcoaching 24 punten op de test: een onvoldoende. Na afloop scoorde hij het dubbele: 48 punten. ‘Dat vind ik wel een succes’, zegt hij trots. ‘Ik merk persoonlijk de verbetering ook, dus meedoen was absoluut de moeite waard. Het programma verraste het programma me, omdat er ook aandacht werd besteed aan bijvoorbeeld abonnementen die je hebt lopen. Al met al past het goed bij het Nibud en werden er aardige bespaartips gegeven’.

Resulaten gepeild

Het Nibud peilde ook via een enquête de tevredenheid van de deelnemers. Voor aanvang van de e-mailcoaching Bewaar gaf 34% van de deelnemers aan hun administratie geordend te bewaren. Na afloop van de e-mailcoaching is dit percentage gestegen tot 80%. Deelnemers geven aan sinds het traject vaker dagelijks de post te openen, maar ook digitaal checken ze regelmatiger de meldingen binnen mijn-omgevingen (zoals van de overheid, internetbankieren of overzichten van verbruikskosten voor energie of telefonie). De deelnemers gaan actiever aan de slag met hun administratie en doen dit sinds de e-mailcoaching op wekelijkse basis. Deelnemers met een partner geven aan samen meer over de financiën te praten.

Vrijwilligers delen tips met cliënten

Sommige deelnemers waren van nature al erg secuur in de financiële administratie, maar deden mee om de tips in de praktijk met anderen te delen. ‘Ik gebruik de Nibud tabbladen sinds 2012 in mijn vrijwilligerswerk en vind deze e-mailcoaching een welkome toevoeging’, aldus een vrijwilligster. ‘Het helpt me om mensen thuis met hun administratie te ondersteunen’.

Het Nibud is blij dat zoveel consumenten geholpen zijn met de e-mailcoaching Bewaar en met de extra tool Nibud Bewaarwijzer. Deelnemers kunnen zich nog steeds gratis inschrijven. Sinds april 2018 hebben al ruim 2.000 consumenten meegedaan. De jongste deelnemer is 18 jaar en de oudste deelnemer 89 jaar. 75% van de deelnemers is vrouw en een kwart man.

Ook geïnteresseerd?

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Deze e-mailcoaching is echt een steuntje in de rug voor wie orde wil in zijn administratie!”

— Wil Tamminga, Den Helder

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Financiële administratie in een digitaal tijdperk (2018)

Twee risicogroepen: 18 - 35-jarigen en de niet-digitaal vaardigen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Geldzaken in de praktijk (2015)

Hoe organiseren Nederlanders hun geldzaken?

lees meer › Onderzoeksrapport

Gratis: Kwaliteitsborging thuisadministratie

Gratis: Kwaliteitsborging thuisadministratie

Zodat vrijwilligers echt een verschil kunnen maken!

bestel › Product

Vrijwilligers in de thuisadministratie

Het Nibud ondersteunt vrijwilligers(organisaties) en vergroot hun deskundigheid.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool
17 juni 2019

Nibud: Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

lees meer › Persbericht
01 maart 2019

Maart is #bewaarmaand

lees meer › Nieuwsbericht
31 augustus 2018

‘Van mijn kop in het zand naar overzicht’

lees meer › Blog

Lezing Financiële (digitale) administratie

Lezing Financiële (digitale) administratie

Hoe kunnen mensen hun financiële administratie op orde houden?

meer info › Diensten
22 januari 2016

De digitalisering van onze financiën

lees meer › Blog