Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

Weblog | 21 november 2019

Als budgetblogger schrijf ik niet alleen over mijn eigen budget, ik lees ook graag over besparen en geldzaken bij anderen. Bij een aantal buitenlandse geldgoeroes zag ik regelmatig de term ‘lifestyle creep’ voorbijkomen. Die term laat zich in het Nederlands het best vertalen als levensstijlinflatie.

‘Lifestyle creep’, oftewel levensstijlinflatie, is het veranderen van je uitgavenpatroon naarmate je meer gaat verdienen. Ik vind ‘creep’ daarin een goed gekozen woord, want dit gedrag sluipt er vaak in zonder dat je het direct doorhebt.

Meer verdienen? Meer uitgeven!

Mijn collega’s, de wetenschappelijk onderzoekers bij het Nibud, bevestigen inderdaad dat wanneer je meer gaat verdienen, je (meestal) ook meer uitgeeft:

Wat een huishouden per maand uitgeeft, hangt ook af van het inkomen. Wanneer het inkomen stijgt, geeft een huishouden ook meer uit.

Als ik aan mezelf denk, klopt de theorie met mijn gedrag. Toen ik studeerde, kon ik rondkomen met veel minder geld dan nu. Mijn leven was destijds ook anders ingericht. Naarmate ik meer ging verdienen, richtte ik mijn leven anders in. Mijn levensstijl veranderde.

Weet je nog, vroeger?

Ik denk dat ik niet de enige ben die in haar studententijd een stuk minder verdiende dan nu. Had ik destijds geldzorgen? Mwah, soms. Maar over het algemeen kwam ik voldoende rond.

Mijn lasten waren dan ook aanzienlijk lager. Mijn studentenkamer kostte me 385 euro per maand (Utrecht, 2006). Ik deed alles op de fiets, want ik had geen auto. Als ik ergens op beknibbelde, waren het de boodschappen. Soms kon ik mee-eten op mijn baantje en dan warmde ik ’s avonds alleen een soepje op. Op vakantie ging ik zelden.

Je snapt mijn punt. Als student had ik een goedkopere levensstijl dan ik nu als 36-jarige, werkende vrouw heb.

Mijn eigen levensstijlinflatie herkennen

Waarschijnlijk herken je dat zelf ook. Over het algemeen stijgt je inkomen naarmate je ouder wordt. Als je langer werkt, krijg je waarschijnlijk een keer salarisverhoging, cao-loonsverhoging of maak je promotie.

Dat is natuurlijk mooi meegenomen! In vergelijking met mijn studenteninkomen zou ik nu dus moeten zwemmen in het geld. Was dat maar waar ;-). Onbewust pas je namelijk óók je levensstijl steeds aan je nieuwe, verhoogde inkomen aan. Je geeft meer geld uit, simpelweg omdat het kan.

Ik woon inmiddels niet meer op kamers, maar in een grote-mensen-huis met bijbehorende hypotheek. Ook heb ik een auto. En een blikje soep opwarmen als avondmaaltijd – zoals ik als student deed – komt in ons gezin niet voor. We eten met z’n drietjes warme maaltijden met zoveel mogelijk verse producten. En zo zijn er de afgelopen jaren steeds meer uitgaven bijgekomen.

Dat je uitgaven toenemen als je ouder wordt, is op zich dus logisch. Ik zou absoluut niet meer als een student willen leven. Feit is dat ik niet alleen meer verdien, maar ook meer uitgeef. Tadaa: dat is levensstijlinflatie.

Levensstijlinflatie bewust terugdraaien

Levensstijlinflatie gaat overigens grotendeels ongemerkt. Je inkomen groeit en meer uitgeven sluipt (‘creept’) erin. Je geld glipt er, ondanks je verhoogde inkomen, net zo hard doorheen. En dat terwijl je meer verdient dan voorheen.

Bewustwording dat er zoiets als levensstijlinflatie bestaat, is een belangrijke eerste stap. Het afgelopen jaar heb ik flink wat levensstijlinflatie kunnen terugdraaien door bewust minder uit te geven. Maar wat mij écht helpt, is om vast te blijven houden aan mijn oude inkomen en daarnaar te blijven leven.

Leef naar je oude inkomen en reken niet op extra’s

Kijk, rondkomen van mijn studentenbudget gaat me als 36-jarige écht niet meer lukken. Maar ik leef wél al twee jaar van hetzelfde salaris. Nu moet je niet denken dat mijn salaris flink stijgt, want ik werk immers bij een stichting. Maar telkens als er een cao-loonstijging is (hoe klein ook), maak ik van de stijging een nieuwe spaaropdracht. Het bedrag wat bovenop mijn oude salaris komt, laat ik automatisch doorsluizen naar mijn spaarrekening.

Geld dat ik bespaar, zie ik daarnaast niet als extra geld, maar sluis ik ook door naar de spaarrekening. Ik ben overgestapt naar een sim-only abonnement, heb een goedkopere zorgverzekering en door zuinig met onze energie om te gaan, hebben we een lager maandtarief. Al die extraatjes gaan naar de spaarrekening.

Ik kon immers al rondkomen met mijn oude salaris en deze uitgaven, dus alles wat daarbovenop komt of wordt bespaard, heb ik eigenlijk niet nodig. Misschien denk je: nou, dat zet zoden aan de dijk, die paar tientjes per maand op je spaarrekening.

Maar die paar tientjes per maand, zijn op jaarbasis een fijne aanvulling op onze spaarrekening. En dat terwijl mijn levensstijl hetzelfde is. Ik doe er niets minder om en merk er dus bar weinig van. Terwijl ik wéét dat als ik die paar tientjes per maand wél op mijn betaalrekening zou laten staan, ze evengoed zouden opgaan. Onbewust en waarschijnlijk aan dingen die totaal niet belangrijk voor me zijn.

Zo probeer ik mijn eigen levensstijlinflatie bewust tegen te gaan. Met de lange termijn voor ogen, helpt het mij op de korte termijn de ‘meer verdienen, meer uitgaven’-theorie van mijn Nibud-collega’s te ontkrachten ;-).

Herken je jezelf in de levensstijlinflatie? Klopt de theorie dat je meer bent gaan uitgeven, zodra je meer verdiende? Ik ben benieuwd!

Lindsay

Alle Bewust op budget-blogs lezen?

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (5)

 • Mariska op 14 december 2019, 10:02

  Goed artikel Lindsay, wij zijn al een aantal jaar bewust aan het consuminderen oftewel onze levensstandaard naar beneden bij te stellen. Dit geeft financiële ruimte, maar ook hoop ik hiermee mijn kinderen voor te bereiden op een fase waarin we het misschien allemaal wel iets minder ruim zullen hebben. Mocht dit in de toekomst mee blijken te vallen dan zijn zij gewend op "kleine voet" te leven en hopelijk buiten de schulden te blijven. Voor ons als ouders geeft het de ruimte om minder te werken, langere vakanties te nemen of onbetaald verlof op te nemen. De aflossingsvrije hypotheek is bijna afgelost, maar het allermooiste is dat de aandacht van materialisme is verschoven naar ervaringen, vriendschappen en eigenlijk al die dingen die geen tot weinig geld kosten, maar zoveel plezier opleveren

  Beantwoorden
 • Doen op 03 december 2019, 21:51

  Het klopt deels niet wat je zegt. Het leven wordt ook duurder. De prijzen aan het pomp stijgen, verzekeringen nemen toe en je hebt ook te maken met een jaarlijkse huurverhoging. Dus als de lonen stijgen stijgen ook eigenlijk meestal je vaste lasten.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 december 2019, 09:12

   Het leven kan zeker duurder worden, denk maar aan inflatie, maar door te bezuinigen (zoals je in mijn eerdere blogs leest, doen we dat door bijvoorbeeld goedkoper boodschappen te doen, de auto minder te gebruiken en ons televisieabonnement en andere kosten te schrappen), lukt het ons toch om met hetzelfde bedrag rond te komen. Daar leveren we inderdaad bepaalde zaken voor in, maar dat is dan ook ons doel, om bewuster met ons budget om te gaan :-)

   Beantwoorden
 • De Budgetman op 22 november 2019, 14:05

  Het tegengaan van wat je levensstijlinflatie noemt, is dé manier om geld over te houden. Zodra je in staat bent om je inkomen los te koppelen van je uitgaven, dan ben je op weg om structureel te gaan sparen. Het zorgt dat je geregeld blijft nadenken over je uitgaven, zoekt naar manieren om te besparen en extra inkomen niet langer ziet als een uitnodiging om geld uit te geven. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor dit thema, mede door de invloed van Engels- en Nederlandstalige blogs.

  Beantwoorden
 • Plien op 21 november 2019, 16:55

  sinds begin van dit jaar ben ik meer gaan verdienen omdat ik per week iets meer ben gaan werken. Dit geld zet ik echter opzij, voor die tijd konden we namelijk ook prima rondkomen. Ook bij het salaris van mijn man wordt dit zo gedaan, alles wat boven een bepaald bedrag uitkomt wordt extra gespaard naast het automatisch sparen wat we altijd al deden. Extraatjes zoals teruggave van de belastingdienst worden ook grotendeels apart gezet of soms gebruiken we een deel om iets te vervangen wat kapot is of om bijvoorbeeld een rekening van de garage te betalen. Wel heb ik het idee dat ik wel meer uitgeef aan boodschappen, koop vaker volkoren producten ipv gewone en koop meer groente en fruit. Maar aan kleding wordt beslist niet meer uitgegeven dan voorheen.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Feit is dat ik niet alleen meer verdien, maar ook meer uitgeef. Tadaa: dat is levensstijlinflatie.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog