Schulden op de werkvloer: hoe pakt u het aan?
62% van de werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen. Een werkgever is al snel 13 duizend euro per jaar kwijt aan een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient.
Dit blijkt uit het Nibud-rapport ‘Personeel met schulden‘ (2017). Werkgevers krijgen pas laat zicht op de geldproblemen van hun personeel.
Wat kunt u doen?
Het is daarom belangrijk te bedenken wat u als werkgever kunt doen om schulden op de werkvloer te signaleren, aan te pakken en te voorkomen. Het Nibud biedt een manier om dat op een effectieve manier te doen: een combinatie van:
- budgetcoaching
- online geldplannen
- opleidingen
Coaching op maat
Het Nibud heeft speciale coaches voor werkgevers opgeleid. Zij weten om te gaan met de werkgever-werknemer relatie, de angst voor ontslag bij de werknemer en de angst voor hoge kosten bij de werkgever. Zo kunt u werknemers met financiële problemen intensiever helpen.
De Nibud-coach begeleidt medewerkers bij het stabiliseren van hun financiële situatie. Daarnaast zijn zij in staat de aard van de financiële problemen te doorgronden en snel een passende oplossing te vinden. Zo kennen deze coaches bijvoorbeeld de weg naar de gemeentelijke schuldhulpverlening en beschikken ze over ruime ervaring in budgetcoaching.
Online geldplannen: Startpunt Geldzaken
Startpunt Geldzaken ontwikkelt geldplannen waarmee medewerkers zèlf hun geldzaken in balans kunnen brengen en houden. Als bedrijf of organisatie kunt u zich aansluiten bij Startpunt Geldzaken. Zo worden financiële problemen bij uw medewerkers effectief aangepakt en voorkomen, zodat de kosten en bedrijfsrisico’s worden beperkt die aan medewerkers met financiële problemen verbonden zijn. Bedrijven als PostNL en Securitas zetten de geldplannen al enkele jaren met succes in.
- Lees meer over Startpunt Geldzaken voor uw medewerkers
Trainingen voor werkgevers
- HR-workshop: Omgaan met personeel met schulden
Over oorzaken en gevolgen van problemen voor werknemer én werkgever, voor P&O’ers. - HR-workshop: Gespreksvoering bij personeel met schulden
Leer uw werknemer te activeren en motiveren. Concreet stappenplan voor het voeren van een gesprek over loonbeslag (signalen). - Workshop Grip op Geld, nu en later
Voor werkgevers: ter ondersteuning van het thema ‘Duurzame inzetbaarheid en mobiliteit’ - Lezing Grip op geld voor werknemers
Biedt uw werknemers goede handvatten voor grip op geldzaken
Een werknemer met financiële problemen kan een werkgever al snel € 13.000 per jaar kosten ”
— Nibud-onderzoek 'Personeel met schulden'