Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Bijna 18: middelen van het Nibud

Als jongeren 18 jaar worden zijn ze formeel financieel zelfstandig. Om jongeren te helpen de nodige geldzaken te regelen en goed om te gaan met de nieuwe verantwoordelijkheden, heeft het Nibud een reeks hulpmiddelen ontwikkeld.

Niet vanzelf redzaam

Het is niet altijd zo dat jongeren na hun 18e ook meteen financieel redzaam zijn, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. Ze komen vaak geld tekort: 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder heeft momenteel een schuld. Eén op de vier heeft betalingsachterstanden. Een goede voorbereiding rond de 18e verjaardag is daarom van belang. Dat voorkomt geldproblemen.

Alle middelen op een rij:

Voor jongeren (én hun ouders)

Geldplan Bijna 18

Online tool voor jongeren die 18 jaar worden. Het online geldplan Bijna 18 leidt jongeren stap voor stap door de vijf noodzakelijke geldzaken die bij de 18e verjaardag geregeld moeten zijn. Zo weten ze dat ze niets belangrijks vergeten. Ook kunnen ze in het geldplan informatie en tips vinden over de dingen die vanaf nu mogen of veranderen.

GeldChecker

Een (folio) geldkrant voor jongeren van 16 tot 21 jaar. Verleidingen staan in deze GeldChecker centraal: ze zijn overal, maar hoe maak je bewuste keuzes met het geld wat je hebt? Ook wordt duidelijk wat ze moeten regelen als ze 18 worden, en wat de vuistregels zijn om financieel gezond te blijven, of te worden. Daarnaast laat de GeldChecker zien wat een begroting is en wat eigenlijk vaste lasten zijn. Een ervaringsdeskundige neemt hen tenslotte mee in wat te doen als je schulden hebt: op tijd hulp vragen.

Een online magazine voor jongeren van 16 tot 21. Zelfde redactionele formule als de papieren geldkrant, maar dan met alle mogelijkheden van online benut. Instructievideo’s, online geldtypetest, interview met een ervaringsdeskundige, voorbeeldbegroting en directe links naar informatie en organisaties waar jongeren terecht kunnen voor meer informatie of direct regelen.

Van de GeldChecker is een speciale editie over de coronacrisis gemaakt. Waar moeten jongeren op letten? Waar kunnen zij financiële hulp krijgen? Wat zijn de beste do’s and don’ts in deze tijd?

Voor docenten

Lespakket Bijna 18. Nu regelen!

Een lespakket voor docenten (v)mbo, havo en vwo

Het lespakket Bijna 18. Nu regelen! is gemaakt voor docenten van leerlingen rond de 18 jaar, zowel op het (v)mbo als in havo/vwo-klassen. Via drie thema’s: scooter, vakantie, games & gadgets, worden jongeren gestimuleerd na te denken over geldzaken zoals verzekering, lenen, schulden etc. Voor docenten is er een handleiding met lesbrief beschikbaar, met daarin de leerdoelen, werkwijze en antwoorden.

Deze middelen zijn o.a. tot stand gekomen door een financiële bijdrage van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en van de Rabo Foundation. Inhoudelijke expertise is ruim gedeeld door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), de MBO Raad, de Vereniging van leraren in de economisch-maatschappelijke vakken (VECON), Stimulansz, Wijzer in Geldzaken (WIG), Centrale Zorgroep Bergen op Zoom, Diversion en Money Start.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder