a a a

Verhuizen: wat zijn de kosten?

Uw verhuizing zelf organiseren is het goedkoopst, maar uw spullen zijn niet verzekerd tijdens de verhuizing. U kunt ook kiezen voor geheel of gedeeltelijk uitbesteden: u schakelt bijvoorbeeld een verhuisbedrijf in voor het vervoer van de inboedel, maar u pakt wel zelf alles in.

Zelf verhuizen

Verhuiswagen

Een auto of busje huren kost € 60,- tot € 135,- per dag. Brandstofkosten komen daar meestal nog bij. Ook kunt u allerlei materiaal huren om de verhuizing soepel te laten verlopen zoals een steekwagentje, dekens of verhuisdozen.

Als u niet steeds heen en weer wilt rijden, kunt u een verhuiscontainer huren. U laadt daar uw spullen zelf in en vervolgens levert het verhuisbedrijf de container af voor uw nieuwe woning.

Krijgt u hulp van vrienden of familie? Misschien vindt u het leuk om achteraf iets leuks voor hen te kopen of te organiseren. De kosten hiervan rekent u ook bij de verhuiskosten.

'Meer met je geld'

Dit boek leidt u van overzicht naar inzicht in uw geldzaken en helpt u om aan de hand hiervan keuzes te maken en actie te ondernemen. Met handige tips en trucs!

Verhuisbedrijf

U kunt ook een verhuisbedrijf inhuren. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de afstand van de oude tot de nieuwe woning en van de bereikbaarheid van beide woningen. Een ervaren verhuizer doet dat overigens wel een stuk sneller dan u.

De tarieven kunnen uiteenlopen. Zo is verhuizen op zaterdag duurder. Daarom is het verstandig om vooraf bij drie of vier verhuizers een offerte aan te vragen.

Welke kosten zijn er nog meer?

SleutelsNaast verhuiskosten kunt u te maken krijgen met andere uitgaven:

  • Kosten voor het huurcontract. Bijna altijd betaalt u borg. Sleutelgeld is wettelijk niet toegestaan.
  • Overnamegeld voor bijvoorbeeld een laminaatvloer of kasten.
  • Kosten voor aansluiting op gas en elektriciteit. Aansluiting op het waterleidingnet is gratis.
  • Aansluitkosten voor de telefoon / internet.
  • Kosten van het opknappen en inrichten van de woning. U kunt allerlei klusapparatuur huren.
  • Kosten voor de tuin (inrichting, meubilair, afscheiding, gras en beplanting, verlichting).

Kan ik een vergoeding krijgen?

Als u verhuist in het kader van uw werk, komt u mogelijk in aanmerking voor een verhuisvergoeding. Vaak kunt u ook een vrije dag krijgen om te verhuizen. Vraag dit na bij de afdeling personeelszaken.

Voor professionals

Voor het voorkomen van schulden bij huurders biedt het Nibud meerdere instrumenten, ingedeeld op basis van primaire, secundaire en tertaire preventie.

Verhuizen met een uitkering

Als u een uitkering ontvangt, kunt u in aanmerking komen voor bijzondere bijstand in de vorm van een verhuisvergoeding. Voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente, neem hiervoor contact op met uw uitkeringsinstantie of gemeente. Bijzondere bijstand voor de kosten van een verhuizing naar een andere gemeente vraagt u aan bij de gemeente waar u uit vertrekt.

Uw begroting aanpassen

Naast de kosten van de verhuizing en de nieuwe huur of hypotheek heeft u in uw nieuwe woning te maken met andere uitgaven. De kosten van gemeentelijke heffingen bijvoorbeeld. Of uw reiskosten van en naar uw werk. Ook de energierekening kan hoger of lager worden.

  • Wilt u ook in de nieuwe situatie grip houden op uw uitgaven, dan is het Persoonlijk Budgetadvies een handig hulpmiddel.

Online huishoudboekje

Snel en eenvoudig overzicht (en inzicht) in uw financiële situatie.

AFAS Personal Plus

Contact

Bel: 030 - 23 91 350 (9 - 13 uur)


Nibud nieuwsbrief Altijd op de hoogte met de Nibud-nieuwsbrief!

Bereken uw recht!

Voor welke financiële regelingen komt u in aanmerking?

Nibud.nl/berekenuwrecht

Risicometer Lenen

Risicometer Lenen

In 4 stappen ontdekken of een lening past binnen uw budget?

Naar Risicometer